Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Svensk skandale koples til norske penger

Avsløringene om kjøp av ulovlig palmeolje i Sverige har nå nådd Norge. Oljefondet har investert hundrevis av millioner i skandaleselskapet.

NORSKE KOPLINGER: Den rike Scörling-familiens selskap har havnet i en regnskogs-skandale. Nå viser det seg at Oljefondet også er involvert i selskapet. Pressedekningen i Sverige er godt hjulpet av at milliardær-søstrene Märta (avbildet) og Sofia Scörling pleier omgang med den svenske kongefamilien. Foto: NTB/Scanpix
NORSKE KOPLINGER: Den rike Scörling-familiens selskap har havnet i en regnskogs-skandale. Nå viser det seg at Oljefondet også er involvert i selskapet. Pressedekningen i Sverige er godt hjulpet av at milliardær-søstrene Märta (avbildet) og Sofia Scörling pleier omgang med den svenske kongefamilien. Foto: NTB/Scanpix Vis mer

Skandalen som har rammet selskapet AAK er stor snakkis i Sverige. AAK eies av Sveriges nest rikeste familie og er en av Europas største aktører innen palmeoljeindustrien.

Svenske Expressen avslørte at AAK bryter sin egen policy om avskogingsfri palmeolje, og kjøper palmeolje fra flere leverandører som fra ulovlig produsert palmeolje fra nasjonalparker i Indonesia. Saken har fått bred omtale i svenske medier, godt hjulpet av at sosietetssøstrene Märta og Sofia Schörling pleier hyppig omgang med kongefamilien.

Nå viser det seg at AAK har forgreninger til norske penger gjennom Oljefondet. Gjennom investeringene har Oljefondet plassert 753 millioner kroner i AAK.

- Dette er en skandale, sier seniorrådgiver Vemund Olsen i Regnskogfondet.

- AAK har brutt sitt løfte om å ikke å medvirke til regnskogsødeleggelse, og om ikke Oljefondet kan få bedriften til å skjerpe seg må det ekskludere selskapet, tordner Olsen.

- Uerstattelige naturreservater raseres fordi selskaper som AAK ikke vil ta kostnaden med å overvåke sine leverandører. Dette er et grelt eksempel på at palmeoljeindustrien er gjennomsyret av kriminalitet. Såkalt «bærekraftig palmeolje» er umulig uten fullt sporbare leverandørkjeder», sier Olsen til Dagbladet.

I dialog med Oljefondet

Olsen forteller at Regnskogfondet har hatt mye dialog med Oljefondet - og at de også fått mye gehør for sine synspunkt.

SKANDALE: Vemund Olsen i Regnskogfondet mener det er en skandale som nå avdekkes og krevet at Oljefondet tar grep.
SKANDALE: Vemund Olsen i Regnskogfondet mener det er en skandale som nå avdekkes og krevet at Oljefondet tar grep. Vis mer

- Gjennom tett dialog fikk Oljefondet på plass interne regler om å unngå investeringer som bidrar til tropisk avskoging, forteller Olsen og fortsetter:

- Vi fikk rettet oppmerksomheten mot produksjonen av palmeolje og hvilke katastrofale følger den får for regnskog, blant annet i Indonesia. Da sjefen for fondet, Yngve Slyngstad, med egne øyne fikk se konsekvensene fra luften, konkluderte han med at dette verken var bærekraftig ut fra miljøperspektiv, men heller ikke i et langsiktig økonomisk perspektiv.

Olsen forteller at Oljefondet til å begynne med var opptatt av selskapene som produserte palmeolje, men dette handler også om oppkjøperne:

- Oppkjøperne er også veldig viktige siden de kan stille krav til produsentene.

ØDELAGT: Bildene viser ødelagt regnskog i Indonesia, knyttet til palmeoljevirksomhet. Video: Regnskogsfondet Vis mer

Svenske AAK produserer ikke selv palmeolje, men er en stor oppkjøper på verdensmarkedet. De videreforedler og selger til kunder over hele kloden.

- AAK og andre selskaper vedtar gjerne høye etiske krav, men i praksis er det vanskelig å ha full kontroll. Hovedproblemet er at selskapene lener seg på sertifiseringsordninger. Men, som denne saken så soleklart viser, har disse ordningene store svakheter.

- Hvordan da?

ENORME OMRÅDER: Avskoging i forbindelse med produksjon av palmeolje i Indonesia er enorm. I følge Regnskogfondet er området på størrelse med Hellas i utstrekning og fortsetter å øke. Foto: Willy Kurniawan / Reuters / NTB Scanpix
ENORME OMRÅDER: Avskoging i forbindelse med produksjon av palmeolje i Indonesia er enorm. I følge Regnskogfondet er området på størrelse med Hellas i utstrekning og fortsetter å øke. Foto: Willy Kurniawan / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

- Altfor ofte ser vi at de som skal drive aktivt sertifiseringsarbeid gjerne har økonomisk interesse av å godkjenne en plantasje som bærekraftig. Dermed kan man si at oppkjøperne mer eller mindre ender opp som hvitvaskere. Nøkkelen er å selv ta kontroll over egen leverandørkjede.

- Digre konsern som AAK må vi faktisk forvente at de tar grep og har full kontroll med hvor palmeoljen kommer fra.

- Er det flere utfordringer med sertifiseringsordningene?

- Et typisk problem er at et selskap kan selge både sertifisert og ikke-sertifisert palmeolje. Kjøper man olje av et slik selskap, er man indirekte med på å finansiere avskoging. Dessverre har det vist seg å sitte svært langt inne å kjøpe fra leverandører som er bærekraftige i alle sine operasjoner.

Da sakene om palmeolje for alvor ble kjent for verden ble det tatt flere internasjonale initiativ. Mange selskaper knyttet seg til Consumer Goods Forum i 2010 og i 2014 kom New York Declaration on Forests. Gjennom disse initiativene tok selskapene sikte på å eliminere avskoging fra sine leverandørkjeder innen 2020. Til tross for at de har hatt ti år på seg, viser uavhengige evalueringer at få eller ingen selskaper kan dokumentere at de har nådd dette målet, forteller Olsen.

I mars i år kom Oljefondet selv med rapporten «Ansvarlig forvaltning». Her kommer det fram at 22 prosent av selskapene hadde «meget svak rapportering om avskoging». Avskoging i forbindelse med palmeolje er altså en kjent problematikk for Oljefondet.

- Fokus på avskoging

Marthe Skaar er fungerende kommunikasjonssjef i Oljefondet. Hun har svart på Dagbladets spørsmål per e-post:

- I flere av Oljefondets egne rapporter heter det at man ikke skal investere i selskaper som bidrar til avskoging og særlig regnskogødeleggelse. Hva tenker dere om det som har kommet fram?

- Jeg kan bekrefte at fondet har investert 753 millioner kroner i AAK AB. Vi setter pris på relevant informasjon om selskapene vi er investert i og deres leverandørkjeder.

- Vi har hatt et fokus på avskoging i flere år. Vi forventer at selskaper har en strategi for å redusere avskoging fra sine egne aktiviteter og verdikjeder, skriver hun.

BEKREFTER NORSKE INVESTERINGER: Marthe Skaar i Oljefondet bekrefter overfor Dagbladet at det er investert store penger i AAK. Foto: Oljefondet
BEKREFTER NORSKE INVESTERINGER: Marthe Skaar i Oljefondet bekrefter overfor Dagbladet at det er investert store penger i AAK. Foto: Oljefondet Vis mer

- Vil dere nå vurdere å trekke dere ut av AAK?

- Vi begynte å se på avskoging knyttet til palmeoljeproduksjon i 2012. Vi forventer at selskaper overvåker hvorvidt deres leverandører har gode rutiner for å unngå avskoging og retter seg etter internasjonale standarder og sertifiseringssystemer, samt rapporterer om hvordan de overvåker sin påvirkning på regnskogen over tid.

- Vil dere bruke makten dere har gjennom å ha en stor aksjepost? I så fall, hvordan?

- Vi forventer selvsagt at selskapene vi er investert i, inkludert deres datterselskaper, forholder seg til lokale lover og regler. Selskaper bør følge med på hvorvidt deres leverandører har en god praksis for å unngå avskoging og at de følger anerkjente og robuste sertifiseringssystemer for bærekraftig produksjon av råvarer.

Vemund Olsen i Regnskogfondet lar seg ikke berolige av disse uttalelsene og kommer med en klokkeklar oppfordring:

- Regnskogfondet vil kontakte Oljefondet og be dem bruke eiermakten sin til å få AAK til å rydde opp og bevise at de ikke kjøper fra produsenter som raserer regnskog, sier han.

- AAK har brutt sitt løfte om å ikke å medvirke til regnskogsødeleggelse, og om ikke Oljefondet kan få bedriften til å skjerpe seg må det ekskludere selskapet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!