Knusende dom over påleggsmargarin full av palmeolje

Svenske butikker fulle av juksemat: - Irriterer folk ekstra mye

Juksemat og villedende markedsføring står i fokus nå svenskene stemmer fram produktene de irriterer seg mest over.

PALMEOLJEBLØFFEN: Produsenten av den kjente påleggsmargarinen har ertet på seg svenske forbrukere, som mener markedsføringen av produktet er sterkt villedende, og som har kåret produktet til Årets Matbløff 2018. Foto: Produsenten
PALMEOLJEBLØFFEN: Produsenten av den kjente påleggsmargarinen har ertet på seg svenske forbrukere, som mener markedsføringen av produktet er sterkt villedende, og som har kåret produktet til Årets Matbløff 2018. Foto: Produsenten Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Den ser sunn og tiltalende ut, den velkjente margarinen Lätta, der den står på bordet i sin delikate pakning, dekorert i glade farger med rapsblomster og informasjon om at den er laget i Sverige med svensk raps og smaksrik kjernemelk.

Virkeligheten er en litt annen. For mens rapsolje løftes fram på emballasjen, både i tekst og bilde, inneholder produktet i virkeligheten mer palmeolje enn rapsolje. Dette opplyses med liten skrift i innholdsfortegnelsen på pakningens bakside.

Markedsføringsmetoden har fått tusenvis av forargede svenske forbrukere til å kåre Lätta-margarinen til Årets Matbluff 2018.

- Lätta er et veldig kjent varemerke, som mange har et forhold til. Derfor tror jeg at denne bløffen irriterer folk ekstra mye, kommenterer Björn Bernhardson.

Han er leder i forbrukerorganisasjonen Äkta Vara, som står bak den årlige kåringen av svenske matbløffer.

- Det er innlysende at produsenten vet at forbrukerne av ulike årsaker ikke vil kjøpe palmeolje. Derfor unngår man i det lengste å nevne dette, sier Bernhardson, som også påpeker at kjernemelk frontes på lokket, men at produktet kun inneholder fem prosent av denne ingrediensen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer