BILLIGE FRISTELSER: Svenskene lokker med lave priser og tusenvis av nordmenn lar seg friste. Statistikken viser også at vi handler stadig mer hver gang vi krysser grensa. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
BILLIGE FRISTELSER: Svenskene lokker med lave priser og tusenvis av nordmenn lar seg friste. Statistikken viser også at vi handler stadig mer hver gang vi krysser grensa. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Stadig flere over grensen etter billig mat

Svenskehandel kraftig opp: - Rystende tall

Nye tall viser en sterk økning i grensehandelen. «Rystende», «dramatisk» og «dårlig deal for Norge», er blant reaksjonene på utviklingen.

(Dagbladet): Nye tall fra Statistisk Sentralbyrå viser at nordmenn bruker stadig flere penger over grensa på billig brus, bacon og godis.

I løpet av 12 måneder (fra 4. kvartal 2016 til og med 3. kvartal 2017) har tallet for grensehandelen økt med 23,4 prosent til 15,8 milliarder kroner. I samme tidsrom reiste nordmenn på handletur til Sverige 8.415.000 ganger, en økning på 14,2 prosent.

- Veksten kan ikke beskrives som annet enn dramatisk, sier direktør Harald Jachwitz Andersen i Virke Handel til Dagbladet:

DRAMATISK: Direktør i Virke Harald Jachwitz Andersen karakteriserer utviklingen i grensehandelen som dramatisk.
Foto: Berit Roald / Scanpix
DRAMATISK: Direktør i Virke Harald Jachwitz Andersen karakteriserer utviklingen i grensehandelen som dramatisk. Foto: Berit Roald / Scanpix Vis mer

- Vi hadde ventet en vekst i grensehandelen i 2017 siden den svake kronekursen bremset grensehandelen i 2016. Vi er imidlertid overrasket over at veksten ble så sterk fordi den norske krona fortsatt er svak. 23,4 prosent er for eksempel langt sterkere enn veksten i netthandelen, og hele seks ganger sterkere enn veksten i norske butikker i samme periode.

- Hvor viktig er det norske avgiftsnivået og de store prisforskjellene for nordmenns handleturer til Sverige?

- Legg merke til at både antall handleturer og størrelsen på den enkelte handlekurv har vokst sterkt. Vi tror dette skyldes at avgiftsforskjellene mellom Norge og Sverige er blitt for store.

«Et nasjonalt problem»

Avstandene vil øke ytterligere når sjokolade- og sukkeravgiften, samt avgiften på alkoholfrie drikkevarer, øker betydelig fra nyttår, uttaler Jachwitz Andersen, og gir et eksempel:

RIBBE I TONNEVIS: Mange drar over grensa for å kjøpe billig ribbe. Her fra MaxiMat på Nordbysenteret i dag. Foto: Dagbladet Mat
RIBBE I TONNEVIS: Mange drar over grensa for å kjøpe billig ribbe. Her fra MaxiMat på Nordbysenteret i dag. Foto: Dagbladet Mat Vis mer

- Samlede avgifter på fire ganger en og en halv liter Pepsi Max er i dag cirka kroner 32,50, en sum som øker med rundt en tier fra nyttår. Til sammenligning så vi at Nordby Mat i Strømstad solgte en slik firepakk med brus for kroner 29.90 i forrige uke.

Han påpeker at nye og fine veier, korte avstander og store kjøpesentre med stort utvalg rett over grensen er med på å drive veksten i handelen.

BILLIG BRUS: Svenskene reklamerer med billig brus på norske busser. Foto: Dagbladet
BILLIG BRUS: Svenskene reklamerer med billig brus på norske busser. Foto: Dagbladet Vis mer

- Når grensehandelen har kommet opp på et slikt nivå, forventer vi at regjeringen reagerer. Man trenger ikke se lenger enn til Danmark for inspirasjon. Der har man erkjent at grensehandelen er et nasjonalt problem, og man har i flere omganger redusert avgiftene på særskilte grensehandel-eksponerte varer, framholder Andersen overfor Dagbladet.

Tror på eksplosiv økning

- Rystende høye tall.

Slik kommenterer direktøren i Bryggeri- og drikkevareforeningen, Petter Nome, de nye grensehandelstallene.

KRITISK: Petter Nome i Drikkevareforeningen frykter en eksplosjon i grensehandelen fremover, grunnet den varslede avgiftsøkningen på sukkerholdige produkter. Foto: Brod
KRITISK: Petter Nome i Drikkevareforeningen frykter en eksplosjon i grensehandelen fremover, grunnet den varslede avgiftsøkningen på sukkerholdige produkter. Foto: Brod Vis mer

Under debatten om avgiftsøkning på brus i forrige uke ble han beskyldt for å overdrive sine dystre spådommer for grensehandelen på vegne av bransjen.

- Det gjør vi altså ikke. Dette er verre enn jeg fryktet, og alt tyder på at det fortsetter i samme retning fremover.

Nome ser på det som logisk at antall handleturer har økt, fordi prisforskjellene mellom Norge og Sverige er så store.

- Og norske politikere vil åpenbart ha mer av dette. Dessverre mister Norge på denne måten tusenvis av arbeidsplasser og store avgiftsinntekter, uttaler han.

Miljøhensyn

Og svenskehandelen har flere negative sider, påpeker han. Mange hamstrer usunne produkter, i tillegg til at over åtte millioner handleturer gir store CO2-utslipp:

- Dessuten havner mange av de svenske brusboksene i naturen og restavfallet. Et tragisk resultat av KrFs symbolpolitikk og unnfallenheten hos de andre budsjettkameratene, uttaler Nome.

POPULÆRT: Brus er et av produktene som oftest havner i kurven for nordmenn på grensehandel. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
POPULÆRT: Brus er et av produktene som oftest havner i kurven for nordmenn på grensehandel. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Hva tenker du om den videre utviklingen for grensehandelen etter økningen i sukkervareavgiften neste år?

- Alt tyder på at grensehandelen vil øke eksplosivt. I tillegg kommer netthandelen med brus og godteri, som også har eksplodert. Dette er indirekte driftsstøtte til svensk næringsliv, så vi kan bare gratulere vårt broderfolk.

- Hva vil du si til nordmenn som drar over grensa for å handle?

- Jeg skjønner dere godt. Her er det mye penger å spare. Men for deres egen del, prøv å styre unna de mest usunne produktene.

Nome oppfordrer politikerne til å komme til fornuft, og snu i forhold til avgiftsøkningen som er varslet for en rekke sukkerholdige produkter.

- De norske særavgiftene på mat- og drikke skal angivelig gi bedre folkehelse. I virkeligheten undergraver avgiftene alt det gode arbeidet som er gjort for å få folk til å ta sunnere valg. Det er på høy tid med en grundig og helhetlig gjennomgang av disse avgiftene. Vi må få eksakt kunnskap om hvordan de virker, både på norsk økonomi og folks helse. Politikk uten impulskontroll skaper ikke et bedre samfunn, understreker han.

Glemmer konsekvensene

Også professor ved Norges Handelshøyskole, Tor W. Andreassen, mener grensehandelen er problematisk:

PROBLEMATISK: Professor ved NHH, Tor W. Andreassen mener grensehandelen er problematisk. FOTO: NHH
PROBLEMATISK: Professor ved NHH, Tor W. Andreassen mener grensehandelen er problematisk. FOTO: NHH Vis mer

- En økning på 23,4 prosent fra et allerede høyt tall er vesentlig og noe å legge merke til, sier Andreassen og utdyper:

- Det som ofte glemmes er at handelen på «feil side av grensen» medfører at arbeidskraft fra norsk side søker seg til disse arbeidsplassene, for eksempel Nordby eller Töcksfors.

- Hvorfor er det problematisk?

- Skatteinntektene fra slikt lønnet arbeid i Sverige går dermed til Sverige, mens det er de lokale, norske kommunale servicetilbudene som barnehager, helse og omsorg, skoler og så videre, som blir benyttet. Norges sitter med kostnadene og Sverige får inntektene. Dette er en dårlig «deal» sett fra vår side, forklarer Andreassen.

Vil ikke senke avgifter

Det har vært mye oppmerksomhet om nye avgifter på sukker. På spørsmål fra Dagbladet om hva regjeringspartiet Høyre tenker om at grensehandelen øker, svarer Nikolai Astrup dette på vegne av partiet:

- Grensehandelen svinger fra kvartal til kvartal og fra år til år. For eksempel falt antallet handelsturer til Sverige med godt over en halv million fra 2015 til 2016. Både kronekurs og varetilbudet på andre siden av grensen er med å avgjøre hvor mye vi handler i Sverige, sier

FOR HØYT: Nikolai Astrup (h) mener fortsatt at avgiftene er for høye her i landet. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
FOR HØYT: Nikolai Astrup (h) mener fortsatt at avgiftene er for høye her i landet. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

Hva tenker dere om den norske avgiftsprofilen i lys av de nye tallene?

- Norge har fortsatt et for høyt skatte- og avgiftsnivå. Det vil Høyre gjøre noe med, men innser at det er vanskelig når Stortinget med Arbeiderpartiet og Senterpartiet i spissen går inn for å skjerpe skattene og avgiftene med milliarder av kroner hvert eneste år. Vi må skape mer, ikke skatte mer, uttaler Astrup til Dagbladet.

- Det er aldri gunstig at grensehandelen øker, sier finanspolitisk talsmann i KrF, Kjell Ingolf Ropstad.

NETTHANDEL: KrFs Kjell Ingolf Ropstad mener muligheten for avgiftsfri netthandel opp til 350 kroner å avskaffes. Foto: NTB/Scanpix
NETTHANDEL: KrFs Kjell Ingolf Ropstad mener muligheten for avgiftsfri netthandel opp til 350 kroner å avskaffes. Foto: NTB/Scanpix Vis mer

- Derfor mener vi det haster å få avskaffet muligheten til avgiftsfri netthandel opp til 350 kroner, som er en betydelig konkurranseulempe for norske bedrifter og arbeidsplasser.

- Hva tenker dere i KrF om den norske avgiftsprofilen i lys av de nye grensehandelstallene?

- KrF er ikke villig til å senke avgifter på alkohol og tobakk, eller endre landbrukspolitikken bare på grunn av dette. Til det er de samfunnsmessige kostnadene ved alkohol og tobakk altfor alvorlige, og hensynet til et aktivt landbruk i hele landet er viktig. Internasjonalt pekes det jo også på at Norge gjør mye riktig med tanke på folkehelse og å få ned alkoholmisbruk og røyking.

- Oppsiktsvekkende

Skattepolitisk talsmann i FrP, Sivert Bjørnstad synes det er bekymringsfullt at stadig flere drar over grensa for å handle:

- Det er en oppsiktsvekkende sterk oppgang på et enkelt år. Noe av forklaring kan finnes i en litt lavere grensehandel i 2016 på grunn av en svak krone.

Hva tenker FrP om den norske avgiftsprofilen?

REDUSERE TOLLSATSENE: Sivert Bjørnstad (Frp) mener tollsatsene er for lave. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
REDUSERE TOLLSATSENE: Sivert Bjørnstad (Frp) mener tollsatsene er for lave. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

- FrP mener at særavgiftene på grensehandelsvarer bør reduseres og vi bør også redusere tollsatsene. Det er den eneste måten å få ned grensehandelen på. FrP er det eneste partiet som ønsker dette, men vi har dessverre ikke fått gjennomslag for dette. Jeg håper de andre partiene ser problematikken bedre nå, sier Bjørnstad til Dagbladet.