Stadig flere over grensen etter billig mat

Svenskehandel kraftig opp: - Rystende tall

Nye tall viser en sterk økning i grensehandelen. «Rystende», «dramatisk» og «dårlig deal for Norge», er blant reaksjonene på utviklingen.

BILLIGE FRISTELSER: Svenskene lokker med lave priser og tusenvis av nordmenn lar seg friste. Statistikken viser også at vi handler stadig mer hver gang vi krysser grensa. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
BILLIGE FRISTELSER: Svenskene lokker med lave priser og tusenvis av nordmenn lar seg friste. Statistikken viser også at vi handler stadig mer hver gang vi krysser grensa. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Nye tall fra Statistisk Sentralbyrå viser at nordmenn bruker stadig flere penger over grensa på billig brus, bacon og godis.

I løpet av 12 måneder (fra 4. kvartal 2016 til og med 3. kvartal 2017) har tallet for grensehandelen økt med 23,4 prosent til 15,8 milliarder kroner. I samme tidsrom reiste nordmenn på handletur til Sverige 8.415.000 ganger, en økning på 14,2 prosent.

- Veksten kan ikke beskrives som annet enn dramatisk, sier direktør Harald Jachwitz Andersen i Virke Handel til Dagbladet:

- Vi hadde ventet en vekst i grensehandelen i 2017 siden den svake kronekursen bremset grensehandelen i 2016. Vi er imidlertid overrasket over at veksten ble så sterk fordi den norske krona fortsatt er svak. 23,4 prosent er for eksempel langt sterkere enn veksten i netthandelen, og hele seks ganger sterkere enn veksten i norske butikker i samme periode.

- Hvor viktig er det norske avgiftsnivået og de store prisforskjellene for nordmenns handleturer til Sverige?

- Legg merke til at både antall handleturer og størrelsen på den enkelte handlekurv har vokst sterkt. Vi tror dette skyldes at avgiftsforskjellene mellom Norge og Sverige er blitt for store.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer