Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Årvåkne tollere på Svinesund

Svensken skulle bare besøke «sin flickvän» i Norge. Men så oppdaget tollerne noe som kravlet i bilen

I helgen stoppet tollerne ved Svinesund en bilist som hevdet han skulle på kjærestebesøk på Østlandet. I bagasjerommet fant de bagasje på over 100 kilo - som fortsatt levde.

IKKE FULL (KJ)ÆRLIGHET: Svensken sa han skulle besøke en god venninne i Norge, og glemte å fortelle om hva han hadde i bagasjerommet: Foto: Svinesund tollstasjon
IKKE FULL (KJ)ÆRLIGHET: Svensken sa han skulle besøke en god venninne i Norge, og glemte å fortelle om hva han hadde i bagasjerommet: Foto: Svinesund tollstasjon Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De årvåkne tollerne ved Svinesund tollstasjon er vant til å finne litt av hvert. I høst fortalte Dagbladet historien om hvordan en polsk statsborger hadde skjult 423 liter brennevin i seks store traktordekk. Sist fredag stoppet tollerne en svenskregistrert bil som passerte den såkalte gamlebrua ved Svinesund.

- Sjåføren, som var alene i bilen, sa han skulle besøke «sin flickvän» i Norge. I bagasjerommet oppdaget våre medarbeidere 90 kilo med levende krepsdyr og 23 kilo med levende snegler. Svensken bedyret da at alt skulle brukes på en fest kjæresten skulle arrangere - men det var en forklaring vi ikke festet lit til, bekrefter kontorsjef Per Kristian Grandahl overfor Dagbladet.

Undersøkelser på stedet styrket tollernes mistanke om at smuglingen av sjøkrepsen og sneglene var organisert.

Myndighetene har en teori om at mottakeren skulle være en sushi/wok-restaurant på Østlandet.

LEVENDE: I flere bøtter i svenskens bil fant tollerne totalt 23 kilo med levende snegler. Foto: Svinesund tollstasjon
LEVENDE: I flere bøtter i svenskens bil fant tollerne totalt 23 kilo med levende snegler. Foto: Svinesund tollstasjon Vis mer

Sjelden sak

- Beslagets størrelse tilsier at dette ikke var ment for en privat fest i Norge. Uansett er reglene krystallklare: Skal man bringe inn levende føde av denne typen, skal Mattilsynet være varslet før man ankommer grensa. Det var ikke gjort her. Likeså var grensen på maksimalverdi på kr 6 000 brutt med soleklar margin, sier den rutinerte kontorsjefen ved Svinesund tollstasjon.

Da Dagbladet mandag formiddag sjekket prisen på fersk kreps hos O. Fjelberg Fisk & Vilt i Oslo, på kiloprisen på kr 440. I så fall har sjøkrepsen i seg selv en markedsverdi på nesten 40.000 kroner.

- Jeg kan nesten ikke huske at vi har hatt en liknende sak som dette tidligere, for smugling av levende kreps og snegler tilhører unntakene. Saken ble rutinemessig anmeldt, og vedkommende kan vente seg en reaksjon fra politiet, framholder Per Kristian Grandahl.

SJØKREPS: De 90 kiloene med levende sjøkreps er nå destruert og brent. Foto: Svinesund tollstasjon
SJØKREPS: De 90 kiloene med levende sjøkreps er nå destruert og brent. Foto: Svinesund tollstasjon Vis mer

Som fagansvarlig i direktoratets kontrollavdeling har Elisabeth Nettum stor kunnskap om hvordan tollerne stadig erverver seg ny kunnskap for å kunne avdekke kriminalitet over landegrensene:

Gode hjelpemidler

ORGANISERT: En sushi-wok-restaurant var målet for smuglernes biltur til Norge. Foto: Svinesund tollstasjon
ORGANISERT: En sushi-wok-restaurant var målet for smuglernes biltur til Norge. Foto: Svinesund tollstasjon Vis mer

- Tolletaten har tjenestemenn på jobb i alle døgnets 24 timer. Vi er ikke alle steder samtidig, men vi jobber risikostyrt og målrettet, for å fange opp udeklarerte varer og farlige varer som passerer grensen, forteller Nettum.

Tolletaten har mange gode hjelpemidler som gjør det enklere for dem å velge ut rett kontrollobjekt, og gjennomføre kontroller av store varepartier og å lete etter varer skjult i lasten eller preparert og skjult i kjøretøy.

Kameraovervåking på grensen gjør det enklere for Tolletaten å vite hvilke biler som bør undersøkes. Det bidrar til større treffsikkerhet. Skannere som både er fast stasjonert på enkelte tjenestesteder, samt mobile skannere, gir tollerne en god indikasjon på hva lasten kan inneholde.

- Vi har svært travle dager og har folk på plass til enhver tid, sier kontorsjefen ved Svinesund tollstasjon.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!