REKORDSALG: Caroline Thelin og Hans Malm ved Nordby Supermarket selger tynnribbe for SEK 29,90 kiloen. Foto: Per Jesby
REKORDSALG: Caroline Thelin og Hans Malm ved Nordby Supermarket selger tynnribbe for SEK 29,90 kiloen. Foto: Per JesbyVis mer

Nordmenn står i kø for å kjøpe fersk, svensk ribbe til 30 kroner kiloen

Svenskene ypper til ribbekrig: - Venter ny rekord

Alle kjedene ved grensa melder om rekordpågang etter billigribbe. - Det er helt vilt, melder butikksjef Ole Jørgen Lind ved Maximat Nordby.

(Dagbladet): - Ingen norske butikker kan matche oss på dette ribbetilbudet, sier Ole Jørgen Lind, sjef i en av Nordens aller største matbutikker, Maximat Nordby, ved Svinesund.

Lind regner med å selge rundt 100 tonn ribbe til prisbevisste nordmenn før jul. Helt fra midten av november og fram til jul selger han fersk tynnribbe i delikatessedisken for 29.90 svenske kroner per kilo. Det er dette langvarige tilbudet på fersk tynnribbe han mener ingen norske butikk-kjeder kan slå ham på.

TONNEVIS: Eurocash regner med å selge 60 tonn med ribbe de neste ukene. Foto: Henrik Almqvist
TONNEVIS: Eurocash regner med å selge 60 tonn med ribbe de neste ukene. Foto: Henrik Almqvist Vis mer

Butikksjefen anslår at rundt 95 prosent av kundene hans i førjulstiden er nordmenn. Han og kollegene har merket julerushet i flere uker allerede. Mange har allerede vært innom kjøttdisken og sikret seg julemåltidets hovedingrediens, forteller Lind.

Vil slå rekordåret i fjor

- I fjor solgte vi rundt 75 tonn ribbe før jul, også da til kr 29.90 per kilo. Vi merker allerede at de norske kundene kommer til å sørge for at vi selger enda mer i år.

Driftssjef Gøran Lundgren ved Nordby Supermarket, Maximat Nordby og Maximat Svinesund tror at disse tre butikkene alene vil selge 300-400 tonn med svineribbe før jul. Prisen er den samme alle stedene og ligger rett under 30 kroner kiloen.

- Hva er prognosene i forhold til tilsvarende periode i fjor?

- Vi ligger allerede foran i salg i forhold til rekordåret 2016, så dette lover meget godt! fremholder Lundgren overfor Dagbladet.

Han får støtte av sin kollega i Eurocash, en av de andre matkjedene langs grensen som er svært populær blant nordmenn:

- Vi kjører dagspris på ribbe, og i dag er kiloprisen 29.90 svenske kroner, sier markedssjef Henrik Almqvist i Eurocash-gruppen.

Almqvist opplyser at hans kjede regner med å selge rundt 60 tonn ribbe i ukene før jul. Coop i Strömstad melder at juleribben deres koster 39,90 kr kiloen før jul, og at dette er et stort produkt for dem.

Rema 1000 klare til å svare

Administrerende direktør i Rema 1000, Jan Frode Johansen, bekrefter overfor Dagbladet at juleribba fort kan synke drastisk i pris, også i år:

NORSKE KUNDER: Butikksjef Ole Jørgen Lind i Maximat på Nordbysenteret opplever stor pågang fra nordmenn på ribbehandel. Arkivfoto: Nina Hansen
NORSKE KUNDER: Butikksjef Ole Jørgen Lind i Maximat på Nordbysenteret opplever stor pågang fra nordmenn på ribbehandel. Arkivfoto: Nina Hansen Vis mer

- Vi har priskrig for å ha laveste pris på mange tusen varelinjer hele året. Ribbe og andre julevarer er ikke noe unntak. Rema 1000 jobber for å ha et variert utvalg til laveste pris, og vi oppfordrer kundene våre til å sjekke prisen på hele varekurven og ikke bare noen få enkeltvarer, sier Johansen.

Menykjeden vil derimot ikke være med på noen priskrig i ukene før jul. Her nøyer man seg med å tilby det som betegnes som «konkurransedyktige priser på ribbe, samtidig som kundene skal få verdi for pengene»:

- Meny ønsker ikke å være med på en ekstrem prisdumping av ribbe eller annen julemat, da det fører til økt matkasting og en forflatning av norsk matkultur, uttaler kommunikasjonsrådgiver i Meny, Nina Horn Hynne.

- Gi bort-priser er ødeleggende for produktutviklingen og gjør det nærmest umulig for små lokalmatprodusenter å konkurrere. Vi slåss hver dag - også i jula - for økt matglede, bredt utvalg, ferske råvarer, lokalmat, høy kvalitet og sterk fagkompetanse, sier Hynne.

Kommunikasjonssjef Kristine Aakvaag Arvin i Kiwi bekrefter at konkurransen mellom lavpriskjedene alltid tilspisses før høytid og sesong:

- Kiwi leder an i priskrigen og presser prisene hver dag. I tillegg sjekker våre prisjegere prisene hos våre konkurrenter flere ganger daglig, så våre kunder skal få den billigste maten i Norge. Det er tøff konkurranse om julehandelen, og vi kjemper hver dag for å være billigst på både ribbe og alle andre varer. Vårt billigste ribbealternativ koster nå 49,90 kroner per kilo, sier hun.

TEST: Vi har testet de mest solgte norske julebrusene, og en svensk favoritt. Uheldigvis for svenskene, var de langt unna pallplass. Video: Espen Solli / Marie Røssland Vis mer

Markedssjef Martin Munthe-Kaas i Spar/Eurospar sier at julen hos dem er så mye mer enn ribbe, og at de opptatt av å tilby kundene et bredt utvalg «rå tilbud på jule- og hverdagsprodukter hver uke fram mot jul.»

Pris- og kampanjesjef Trine Øyslebø i Joker viser til at kjeden hver eneste uke har kundeavis med attraktive tilbud.

- Markedet avgjør priskrig

Kommunikasjonssjef Harald Kristiansen i Coop holder kortene tett til brystet rundt muligheten for en priskrig:

- Tradisjonelt er det alltid gode tilbud inn mot sesonger, som jula. Hva prisene blir, og om det blir en priskrig hvor kjedene går under hverandre på pris av sesongprodukt, er for tidlig å si noe om. Dette er det markedet som avgjør, sier han.

Med sine lavpriskjeder Extra og Obs setter Coop alt inn på at kundene skal få alt de trenger til julefeiringen, til minst like lave priser som hos konkurrentene.

- Julen er den travleste og morsomste tiden av året å drive matbutikk, medgir Kristiansen.

En rekke aktører er imidlertid skeptiske til å selge blant annet ribbe til lokkepriser, fordi det bidrar til å holde det høye matsvinnet oppe:

- Svenskehandelen får vi ikke gjort så mye med bortsett fra å fortelle norske forbrukere at de ikke skal kjøpe mer mat enn de kommer til å spise, sier kommunikasjonssjef Anne Marie Schrøder i Matvett AS.

- Mye importert ribbe i Sverige

Hun vet masse om sammenhengen mellom at jo mer folk hamstrer, jo mer svinn blir det i husholdningene.

MATSVINN-EKSPERT: Anne Marie Schøder i Matvett mener at hamstring av mat kan gi mer matsvinn.
MATSVINN-EKSPERT: Anne Marie Schøder i Matvett mener at hamstring av mat kan gi mer matsvinn. Vis mer

- Vi kaster mer mat rundt høytider enn ellers i året, nettopp fordi vi hamstrer inn mat til helligdagene for å ha nok, selv om butikkene stort sett er åpne hele tiden. Vi er redd for at mat vi «må» ha til selskapene og julekosen skal bli utsolgt. Dessuten lager vi mye annerledes mat og matgaver før og under julehøytiden, og kjøper ingredienser som vi ikke bruker ellers i året og som blir stående til de blir gamle og så kastet. I januar er vi ferdige med julemat og skal slanke oss, og mye forsvinner ut døren, medgir Anne Marie Schrøder.

Kjøttgiganten Nortura - som er bøndenes eget selskap i Norge - forteller at det er butikkene selv som setter prisene på svineribba, og at priskriger på kort sikt først og fremst går ut over butikkenes egen inntjening.

- Folk står selvfølgelig fritt til å velge hvor de vil kjøpe maten sin, men de som tenker på å krysse grensen bør er vite at det er mye importert ribbe i Sverige. Vi oppfordrer heller til å kjøpe norskprodusert mat nå i høytiden, sier Marthine Haugen Petersen i Nortura.

- Hva bør nordmenn tenke på før jul i forhold til innkjøp av ribbe?

- Vi er opptatt av å formidle at fersk og frossen ribbe faktisk gir like godt resultat, for gjort rett skal det ikke være mulig å kjenne forskjell. Det som har mer å si, er tilberedningen og selve kjøttstykket – se etter den balansen mellom kjøtt og fett som du foretrekker, fremfor om ribben er fersk eller fryst, anbefaler Haugen Petersen.