The White Guide 2017: 16 nye norske blant Nordens 300 beste restauranter

- Svensker og dansker vil oppdage at de kan reise til Norge for å spise

Redaktøren av The White Guide Nordic 2017 er full av lovord om norske restauranter.  

NY I GUIDEN:  Nyåpnede Bass seilte rett inn i den nordiske restaurantguiden The White Guide Nordic 2017. Dagbladets anmeldere var også begeistret da de besøkte stedet. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
NY I GUIDEN:  Nyåpnede Bass seilte rett inn i den nordiske restaurantguiden The White Guide Nordic 2017. Dagbladets anmeldere var også begeistret da de besøkte stedet. Foto: Anita Arntzen / DagbladetVis mer

- Norske restauranter kommer for fullt. Dansker og svensker vil snart skjønne at de kan reise til Norge for å spise godt, sier Lena Ilkjaer, redaktør av The White Guide Nordic 2017 .

Bistroboom i Norge

Den tredje utgaven av Nordens egen restaurantguide lanseres klokka fem i ettermiddag.

KOLONIALEN: Nyåpnede Kolonialen på Bislett i Oslo gled rett inn i The White Guide. Den tidligere Maaemo-gründeren, finske Pontus Dahlström, ville heller drive nabolagsbistro enn michelinrestaurant.
"Smaken av en lykkelig kokk", konkluderte våre anmeldere da de besøkte stedet i høst. Foto: JOHN T. PEDERSEN
KOLONIALEN: Nyåpnede Kolonialen på Bislett i Oslo gled rett inn i The White Guide. Den tidligere Maaemo-gründeren, finske Pontus Dahlström, ville heller drive nabolagsbistro enn michelinrestaurant.
"Smaken av en lykkelig kokk", konkluderte våre anmeldere da de besøkte stedet i høst. Foto: JOHN T. PEDERSEN
Vis mer

- Bistrobølgen har nådd Norge. Det er en boom, særlig i mellomsjiktet, sier Ilkjaer.

Les også: Dansken, svensken og nordmannen som leder Oslos restaurantverden

Ilkjaer ser stor norsk kreativitet, fornyelse og vilje til å eksperimentere, og spør: Er det fordi Norge også har kjent på økonomiske nedgangstider?

RESTAURANT-BOOM: Det er mange flere spennende steder å spise i Norge, mener matinspektør og redaktør av The White Guide, svenske Lena Ilkjaer.  Foto: THE WHITE GUIDE  
RESTAURANT-BOOM: Det er mange flere spennende steder å spise i Norge, mener matinspektør og redaktør av The White Guide, svenske Lena Ilkjaer.  Foto: THE WHITE GUIDE   Vis mer

- I Danmark skjedde det en fornyelse etter den økonomiske krisen. Restaurantene måtte strekke seg lenger, utnytte ressursene bedre, sier hun.

Guiden presenterer de 325 beste restaurantene i Norden, Svalbard og Færøyene. Også Baltikum er med i år.

Flere norske blant de beste?

På topp 30 lista for 2016 er bare to norske restauranter nevnt. Det er Maaemo og Statholdergaarden.

Spørsmålet nå er om flere norske er blant Nordens 30 beste i 2017-utgaven.

- Alt jeg kan si nå er at «Norge klatrer for fullt», sier Ilkjaer.

KAMAI: En av 16 nye restauranter i The White Guide. Våre anmeldere mente at du her får mye  japansk-peruansk smak for pengene.
 Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
KAMAI: En av 16 nye restauranter i The White Guide. Våre anmeldere mente at du her får mye  japansk-peruansk smak for pengene. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Bredere tilbud, høyere nivå

Hun mener matnivået er høyere og restauranttilbudet blitt mye bredere.

- Det har skjedd på kort tid. Når dere først har «vokst opp», kommer dere for fullt, sier hun.

Hun ser flere grunner til det som skjer.

HAPPOLATI:  Restauranten i samme hus som den nå nedlagte michelinrestauranten Ylajali på St Olav plass har kapret en plass i White Guide. Restauranten åpnet tidligere i år og er en del av bølgen med nordisk/asiatisk crossover. Foto: Bjørn Langsem
HAPPOLATI:  Restauranten i samme hus som den nå nedlagte michelinrestauranten Ylajali på St Olav plass har kapret en plass i White Guide. Restauranten åpnet tidligere i år og er en del av bølgen med nordisk/asiatisk crossover. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

- Dyktige kokker vender hjem etter opphold på topprestauranter i utlandet. Mange er utrolig flinke med råvarer og har unik nærhet til dem, for eksempel sjømat, sier hun.

BOKBACKA:  Et av de beste måltidene vi har spist på lenge, konkluderte 
våre anmeldere etter å ha besøkt Bokbacka i Skovveien i Oslo. Inspektørene i The White Guide har også latt seg begeistre. Foto:

THOMAS RASMUS SKAUG       
BOKBACKA:  Et av de beste måltidene vi har spist på lenge, konkluderte våre anmeldere etter å ha besøkt Bokbacka i Skovveien i Oslo. Inspektørene i The White Guide har også latt seg begeistre. Foto:
THOMAS RASMUS SKAUG       
Vis mer

Ilkjaer synes det er trist at topprestaurantene Fauna og Ylajali er nedlagt, men er glad for at 16 nye norske restauranter er kommet med i den nye guiden.

Mange av dem er så nye at du kanskje verken har besøkt dem eller hørt om dem ennå.

Les også: Her er kokkenes favorittrestauranter.

Sverige og Danmark ennå foran

Navnene på restaurantene i den nye guiden ble offentliggjort for noen uker siden. Spenningen knytter seg nå til hvilket nivå spiseguide-inspektørene har plassert restaurantene på.

HØYT NIVÅ: The White Guide opplever høyere nivå på maten i Norge, og bredere tilbud særlig innenfor mellomsegmentet. Her fra nyåpnede Astral i Oslo Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
HØYT NIVÅ: The White Guide opplever høyere nivå på maten i Norge, og bredere tilbud særlig innenfor mellomsegmentet. Her fra nyåpnede Astral i Oslo Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

I årets guide kommer Sverige og Danmark likt ut med like mange restauranter som scorer over 71 poeng, opplyser Ilkjaer .

Hvor høyt hver restaurant scorer, får vi vite i ettermiddag

Mange av de norske nykommerne ligger i Oslo. De er langt på vei de samme som Dagbladets anmeldere Robinson Fredag har gitt gode anmeldelser de siste månedene.

Her kan du lese hva våre anmeldere mener om Astral, Sentralen, Kamai, Bass, Kolonialen, Bokbacka og Happolati.

Andre nykommere i guiden er Kari Innerås BA53 , nyåpnede Publiko og veletablerte Brasserie France.

Ikke bare storby

LYSVERKET: Restaurant Lysverket er spådd en stjerne i neste Michelinguide. Kjøkkensjef Christopher Haatuft kan foreløpig glede seg over The White Guide. Hvor høyt restauranten er rangert får vi vite i ettermiddag. Foto: Paul S. Amundsen
LYSVERKET: Restaurant Lysverket er spådd en stjerne i neste Michelinguide. Kjøkkensjef Christopher Haatuft kan foreløpig glede seg over The White Guide. Hvor høyt restauranten er rangert får vi vite i ettermiddag. Foto: Paul S. Amundsen Vis mer

Utenfor de største byene finner du nyheter som Umami i Harstad, der kokkene Sigrid Rafaelsen og Kim-Håvard Larsen, med fartstid fra Statholdergaarden og Feinschmecker, på kort tid har gjort seg bemerket.

De 4 roser har vært eneste Harstad-restaurant i guiden til nå.

Smak i Sandefjord er også ny, mens Slippen i Fredrikstad er med videre fra forrige utgave.

Bocuse d`Or vinner Ørjan Johannesen på Bekkjarvik Gjestgiver i Austevoll er fortsatt med. Det samme er Engø gård på Tjøme og Buøy Gård Salsbruket.

Reiseguide

- Skal du besøke et område, vil vi vise de gode spisestedene, også utenfor byene, sier Ilkjaer.

I The White Guides bedømningssystem teller maten mest, men poeng gis for mange kategorier.

- Vi vil at folk skal velge ut fra hva de legger vekt på, sier Ilkjaer, som mener det er naturlig å lese seg opp hos flere kilder før et restaurantbesøk .

- Mange leser tester før de kjøper TV eller mobil. Det er naturlig å gjøre det samme om man skal bruke 3-4000 kroner på en restaurant, sier hun.

Mer om Michelin-guiden og The White Guide finner du i faktaboksen nedenfor.

Stavanger gjør inntrykk

I likhet med Michelin-inspektør Rebecca Burr har testerne fra The White Guide spist godt i Stavanger. Ilkjaer snakker varmt om Egget, en bitteliten hjemmekoselig restaurant uten fast meny.

SABI OMAKASE: Åpnet i 2015, allerede kultsted for sushielskere. Hvor høyt den rangeres får vi vite i ettermiddag. Foto: SABI SUSHI
SABI OMAKASE: Åpnet i 2015, allerede kultsted for sushielskere. Hvor høyt den rangeres får vi vite i ettermiddag. Foto: SABI SUSHI Vis mer

- Egget høres virkelig hyggelig ut. Dit vil jeg gjerne, sier ilkjaer, som reiste undt i Norge i fjor, men denne gang ikke har hatt ansvaret for de norske spisestedene.

Ilkjaer snakker også varmt om Sabi Omakase, flaggskipet til sushikjeden Sabi.

Restauranten med bare ni plasser og tre åpningsdager i uka har tatt restaurantanmelderne og publikum i Stavanger med storm siden åpningen i 2015. Stedet drives av gründeren Njål Gaute Solland i samarbeid med den filippinske sushimesteren Roger Asakil Joya.

INSPIRASJON: Mesterkokk Sven Erik Renaa fikk Norges første michelinstjerne utenfor Oslo tidligere i år og har satt Stavanger på det kulinariske verdenskartet. Foto: DAGBLADET
INSPIRASJON: Mesterkokk Sven Erik Renaa fikk Norges første michelinstjerne utenfor Oslo tidligere i år og har satt Stavanger på det kulinariske verdenskartet. Foto: DAGBLADET Vis mer

- Sabi Omakase må være en av restaurantene i verden med størst nærhet til råvarene, sier Ilkjaer, som tror Norge vil hevde seg enda sterkere på sjømat framover.

Hun legger ikke skjul på at restauranten har gjort inntrykk på testerne, men vil ikke røpe hvor høyt den japanske stavangerrestauranten rangeres.

Tango bar & kjøkken og michelinrestauranten Re-Naa er også med i guiden, i likhet med de andre norske michelinrestaurantene Maaemo, Kontrast og Statholdergaarden.

Restaurant 1877 Bergens-nyhet

Nykomlingen i Bergen er Restaurant 1877, oppkalt etter åpningsåret for Kjøttbasaren ved Torget. 1877 er kjent for solid nivå på tradisjonsrik mat.

Guiden anbefaler som tidligere også Lysverket, Cornelius Sjømatrestaurant, Bare Vestland, Marg og bein og Colonialen.

- Dere har noen flotte restauranter i Norge, sier Lena Ilkjaer.

For tre år siden spurte hun en gruppe nordmenn hvor de helst ville spise hvis de skulle feire noe. Svaret hun fikk var København.

SENTRALEN: Hvis du hørte svensk på en restaurant før, var det som oftest servitøren du hørte.. Framover vil det sannsynligvis være gjestene rundt deg som snakker svensk, eller dansk, spår redaktør Lena ilkjaer i The White Guide. Så bra er norske restauranter blitt. Foto: Dan P. Neegaard  
SENTRALEN: Hvis du hørte svensk på en restaurant før, var det som oftest servitøren du hørte.. Framover vil det sannsynligvis være gjestene rundt deg som snakker svensk, eller dansk, spår redaktør Lena ilkjaer i The White Guide. Så bra er norske restauranter blitt. Foto: Dan P. Neegaard   Vis mer

- Det var litt på spøk, men forteller noe. Siden har utviklingen gått raskt. Det samme svaret tror jeg ikke jeg ville fått i dag.

Les også: Slik blir nye Grand cafe