SMAKFULL SUPPE: Arne Brimi koker deilig vintersuppe på røkte svineknoker, byggryn, gule erter og grønnsaker.  Foto: Mette Møller
SMAKFULL SUPPE: Arne Brimi koker deilig vintersuppe på røkte svineknoker, byggryn, gule erter og grønnsaker.  Foto: Mette MøllerVis mer

Suppe og svineknoke er Arne Brimis perfekte januarmat:

Svineknoke er enkel, billig og skikkelig god husmannskost

Svineknoker er perfekt januarmat. Slik lykkes du. 

Når du koker svineknoke, trenger du ikke være pinlig nøyaktig med koketida. Den tåler godt å koke litt ekstra. Men den må ikke koke hardt. Sørger du for dette, kan du lage en lang rekke deilige måltider. Svineknoke kan til og med være et sunt alternativ til fredagstacoen.

Best resultat får du hvis knoken får putre forsiktig på svak varme.

Når kjøttet lett løsner fra beinet, er svineknoken klar til servering.

SALAT MED KNOKE: Svineknoke smaker veldig godt i salater. Til denne salaten med byggryn serverer Brimi en cæsardressing, men du kan gjerne bruke andre typer dressing du liker. Foto: Mette Møller
SALAT MED KNOKE: Svineknoke smaker veldig godt i salater. Til denne salaten med byggryn serverer Brimi en cæsardressing, men du kan gjerne bruke andre typer dressing du liker. Foto: Mette Møller Vis mer

Husmannskost

- Når du først har kokt svineknoke, så har du mat lenge. Det saftige og smakfulle kjøttet er anvendelig i mange retter, og det kan fryses også. Jeg koker alltid ei stor gryte, slik at jeg kan bruke svineknokene til flere middager, sier Arne Brimi.

Svineknoker er rett og slett rimelig mat som er enkel å lage.

Knokene kan være ferske, lettsaltet eller saltet og røkt. Arne Brimi bruker gjerne den røkte varianten.

SVINEKNOKE OG SMØRSTEKT SVARTKÅL: Dette er en superenkel og nydelig rett som er rask å lage når du først har kokt svineknoken. Foto: Mette Møller
SVINEKNOKE OG SMØRSTEKT SVARTKÅL: Dette er en superenkel og nydelig rett som er rask å lage når du først har kokt svineknoken. Foto: Mette Møller Vis mer

Kokken er glad i kokt kjøtt, og på Vianvang bruker han ofte stykningsdeler som må varmebehandles lenge for å bli møre.

Nå i januar er kokte svineknoker en av favorittene. Han bruker dem i supper, gryteretter og salater.

Eller helt enkelt servert sammen med en god rotmos.

Sunn smak

MATEKSPERT: Dagbladets faste matekspert Arne Brimi har vunnet stor anerkjennelse for sin kokkekunst, og har gitt ut flere bøker. 
MATEKSPERT: Dagbladets faste matekspert Arne Brimi har vunnet stor anerkjennelse for sin kokkekunst, og har gitt ut flere bøker.  Vis mer

- Kok svineknokene sammen med gule erter, byggryn og grønnsaker. Slik får du enkelt ei fenomenalt god og næringsrik suppe, som nærmest lager seg sjøl når alt er på plass i gryta, sier Brimi.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han serverer gjerne suppa med tynne skiver ristet brød eller flatbrød ved siden av.

Med de kokte svineknokene har du mange muligheter.

Brimi plukker kjøttet av en saftig knoke, og legger det på toppen av smørstekt svartkål.

Dressingen er enkel, bare rømme rørt sammen med grov sennep.

- Server med noen gode, små poteter til. Dette er både delikat og lettvint, sier Brimi.

Grønne salatblader og byggryn

På et stort fat danderer han strimler av kokt svineknoke sammen med grønne salatblader og byggryn.

En sunn vintersalat med masse smak.

- Jeg bruker byggryn i mange ulike retter, og aller helst skal det være lokalt bygg fra Skjåk. Det er en flott råvare som er svært næringsrik og smaker sødmefylt og mildt. Perfekt sammen med ulike retter av svineknoke, sier Arne Brimi.

Les også:

Arne Brimis billige supper

Ifølge Brimi er dette verdens enkleste kake

Baker du bedre pizza enn Arne Brimi?