Syke kinesiske griser får kjøttprisene til å stige:

Svinepesten gir prissjokk på pølser

Svinepest sprer seg som ild i tørt gress i Asia, og får baconprisene til å stige i resten av verden.

PRISENE SKYTER TIL HIMMELS: En dødelig svinepels sprer seg i Kina - som nå får stor innvirkning for kjøttprisene for grisebønder i Europa. Foto: NTB Scanpix
PRISENE SKYTER TIL HIMMELS: En dødelig svinepels sprer seg i Kina - som nå får stor innvirkning for kjøttprisene for grisebønder i Europa. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Et dødelig virus sprer seg med hurtigtogsfart blant grisene i Kina. Landet er verdens største produsent og forbruker av svinekjøtt. Svinepesten har også spredd seg til naboland som Vietnam. I Europa har svinebønder tidligere vært rammet av samme type pest.

I Danmark får allerede grisebønder høyere kilopris for kjøttet sitt, forteller danske FødevareWatch, som har omtalt saken.

I neste omgang betyr dette at baconelskere over hele verden må belage seg på høyere priser på det populære frokostproduktet, så vel som på pølser og andre produkter av svinekjøtt.

Situasjonen omtales som en «nasjonal krise» i Kina. Nå kan den få store konsekvenser for omsetningen av svinekjøtt på verdensbasis.

Mangel på kjøtt

Også i Europa vil vi komme til å merke den kinesiske svinekrisen, fastslår markedsanalytikerne.

Det kan med andre ord ligge an til gode tider for svinebønder i land som ikke er rammet av pesten. Den enes død, den andres brød.

Analytikere i den hollandske storbanken Rabobank spår at Kinas svinekjøttproduksjon i år vil falle med 25-35 prosent. I lys av at Kina står for halvparten av hele verdens produksjon og forbruk av svinekjøtt er dette dramatiske tall.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer