Syke kinesiske griser får kjøttprisene til å stige:

Svinepesten gir prissjokk på pølser

Svinepest sprer seg som ild i tørt gress i Asia, og får baconprisene til å stige i resten av verden.

PRISENE SKYTER TIL HIMMELS: En dødelig svinepels sprer seg i Kina - som nå får stor innvirkning for kjøttprisene for grisebønder i Europa. Foto: NTB Scanpix
PRISENE SKYTER TIL HIMMELS: En dødelig svinepels sprer seg i Kina - som nå får stor innvirkning for kjøttprisene for grisebønder i Europa. Foto: NTB ScanpixVis mer

- Et dødelig virus sprer seg med hurtigtogsfart blant grisene i Kina. Landet er verdens største produsent og forbruker av svinekjøtt. Svinepesten har også spredd seg til naboland som Vietnam. I Europa har svinebønder tidligere vært rammet av samme type pest.

I Danmark får allerede grisebønder høyere kilopris for kjøttet sitt, forteller danske FødevareWatch, som har omtalt saken.

KRISE: En svært smittsom svinepest sprer seg i Kina, noe som kan få kjøttprisene til å stige i hele verden. Ill.foto: NTB Scanpix
KRISE: En svært smittsom svinepest sprer seg i Kina, noe som kan få kjøttprisene til å stige i hele verden. Ill.foto: NTB Scanpix Vis mer

I neste omgang betyr dette at baconelskere over hele verden må belage seg på høyere priser på det populære frokostproduktet, så vel som på pølser og andre produkter av svinekjøtt.

Situasjonen omtales som en «nasjonal krise» i Kina. Nå kan den få store konsekvenser for omsetningen av svinekjøtt på verdensbasis.

Mangel på kjøtt

Også i Europa vil vi komme til å merke den kinesiske svinekrisen, fastslår markedsanalytikerne.

Det kan med andre ord ligge an til gode tider for svinebønder i land som ikke er rammet av pesten. Den enes død, den andres brød.

Analytikere i den hollandske storbanken Rabobank spår at Kinas svinekjøttproduksjon i år vil falle med 25-35 prosent. I lys av at Kina står for halvparten av hele verdens produksjon og forbruk av svinekjøtt er dette dramatiske tall.

Banken regner med at så mange som 150 til 200 millioner griser vil dø som følge av svinepestutbruddet i Kina.

Markedsanalytiker Karsten Flemin i Landbrug & Fødevarer påpeker overfor det danske nettstedet at kineserne umulig kan dekke hele det fremtidige underskuddet på svinekjøtt ved import, og at forbruket kommer til å falle. Flemin regner med at Kina vil øke importen av både svinekjøtt, oksekjøtt, kyllingkjøtt - og kanskje fisk.

- Dette vil få de globale prisene på alle typer av kjøtt til å stige, uttaler han til FødevareWatch.

Også svenske aviser melder om utsikt for økte priser på fläskfilet, bacon og pølser.

AFRIKANSK SVINEPEST: Svinepest-typen har rammet griser i flere verdensdeler. Foto: NTB Scanpix
AFRIKANSK SVINEPEST: Svinepest-typen har rammet griser i flere verdensdeler. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- God kontroll i hele verdikjeden

I Norge vil vi i liten grad bli berørt av dette, forteller Kine Søyland, kommunikasjonssjef i NorgesGruppen, og årsaken er hvordan prisen på svinekjøttet fastsettes.

I Norge er det målpris på svinekjøtt som reguleres i jordbruksoppgjøret. Det er ikke meldt inn noen endringer her, og det blir heller ikke noen endringer fra 1. juli i år.

På grunn av overproduksjon de siste årene er det mye på lager.

- Her kan man se fordelen av at Norge er et litt lukket marked på noen områder. Vi er stort sett selvforsynt, og har god kontroll i alle ledd i verdikjeden, sier Søyland.

Når det gjelder import vil prisen til en viss grad kunne påvirkes. NorgesGruppen importerer noen foredlede varer gjennom Unil til sine egne merkevarer.

- Vi ser at det er en uro i markedet nedover i Europa, og dette tas ut gjennom høyere pris på produkter som serrano, parma, salami og chorizo. Særlig produkter med kort modning som salami og chorizo kan nok bli berørt av dyrere priser på kontinentet, mens spekeskinker er kjøpt for lenge siden.

Foreløpig er dette ikke tatt ut i pris overfor forbruker, og Søyland kan ikke si eventuelt når eller om dette vil skje, men utelukker ikke at svinepesten kan påvirke prisen ut til forbruker på sikt, om dette varer.

- Det er likevel viktig at nordmenn skal kunne føle seg helt trygge på produktene de kjøper. Svinepest er ikke farlig for forbrukerne, poengterer Søyland.

De som handler over grensa kan nok snart føle svinepesten på pungen. Både svenske og danske aviser advarer om at prisen på svinekjøttet kan bli grisedyrt.

På MaxiMat på Nordbysenteret har noen av leverandørene økt prisen på blant annet bacon og pølser den siste tiden, men ikke mer enn normalt, forteller butikkmedarbeider Ove Johansson.

Den billigste svenske er en trepakk med 420 gram bacon til 39,90 svenske kroner, mens en tilsvarende pakke med dansk bacon koster 34,90 sek.

Også i europeiske land

- Det er den afrikanske svinepesten som nå herjer i Kina og Vietnam. Dette er samme virustype som tidligere har herjet i europeiske land, kommenterer Carl Andreas Grøntvedt, forsker og svinehelseansvarlig ved Veterinærinstituttet.

Grøntvedt påpeker at pesten rammer både tamsvin og villsvin, men beroliger med at den kun smitter mellom svin, og ikke til andre dyr eller til mennesker. Det er heller ikke farlig å spise kjøtt fra syke griser.

OGSÅ I EUROPA: Virustypen herjet i Belgia så sent som i 2018, opplyser Carl Andreas Grøntvedt ved Veterinærinstituttet. Foto: Einar Røhne
OGSÅ I EUROPA: Virustypen herjet i Belgia så sent som i 2018, opplyser Carl Andreas Grøntvedt ved Veterinærinstituttet. Foto: Einar Røhne Vis mer

Belgia er landet nærmest Norge som har vært rammet av den afrikanske svinepesten. Sykdommen oppsto i Kaukasus i 2007, og spredte seg deretter til Georgia og Russland, forteller Grøntvedt.

- Det første funnet av virus i EU-land var i 2014 i Baltikum. Etterhvert spredte viruset seg til andre baltiske land, Polen og ulike øst-europeiske land. Men også sentraleuropeiske land har vært rammet, som Tsjekkia i 2017 og Belgia i 2018.

Nå har altså viruset spredt seg via en østlig akse, som omfatter land som Kina, Vietnam, Mongolia og Kambodsja, forteller Grøntvedt. Hele tiden dreier det seg om den samme virustypen, den afrikanske svinepesten.

- I Norge har vi en selvforsyningsgrad på svinekjøtt på rundt 100 prosent. Vi importerer ikke svinekjøtt fra Kina til Norge, og eksporterer lite svinekjøtt til utlandet. Genetisk materiale fra gris, er derimot en norsk eksportvare, uttaler forskeren.

I den grad vi importerer svinekjøtt til Norge, dreier det seg om spesialprodukter fra EU-land, som for eksempel ulike typer spekeskinke, opplyser Grøntvedt.

Mattilsynet advarer

I forbindelse med fjorårets store Nato-øvelse, Trident Juncture, gikk Mattilsynet ut med en offentlig advarsel angående smittsom svinepest.

Mattilsynet ser på svinepest som en av de mest alvorlige sykdommene som kan ramme norsk landbruk.

I advarselen ble det informert om at Norge hittil har vært forskånet fra store utbrudd av smittsomme dyresykdommer. Videre het det:

«Dessverre ser vi nå hvordan Afrikansk svinepest sprer seg i Europa, og sammen med Munn- og klauvsjuke er dette sykdommene vi frykter mest skal ramme norske husdyr og vilt. Mennesker og dyr som har vært i kontakt med smitte utgjør største fare sammen med animalsk mat, fôr, jord og planterester som kan inneholde smittestoffer i lang tid.»

Soldatene i øvelsen ble informert om at afrikansk svinepest er en stor trussel mot svin og villsvin, og at sykdommen kan smitte til svin gjennom matvarer. Oppfordringen fra Mattilsynet var å kaste alle matrester og annet avfall i søplekassene.