SE TV LIVE: Gunhild Stordalen åpner EAT forum 2019. Video: EAT Vis mer

EAT Forum 2019

- Syk eller ei, jeg skal stå på scenen

Gunhild Stordalen åpner EAT-konferansen i Stockholm.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

EAT Forum går av stabelen i Stockholm denne uka. Gunhild Stordalen åpnet konferansen litt over klokka ni, onsdag morgen.

Teamet rundt Gunhild Stordalen har informert om at hun ikke vil orke å gjøre intervjuer med pressen. Det var først annonsert at hun ville dukke opp på pressekonferansen i etterkant av åpningstalen, men hun så seg også nødt til å kanselere den.

Dagen i forveien hadde hun på sin egen Instagram-konto skrevet at på tross av sykdom, ville hun stå på scenen i dag. Og det var en svært engasjert Gunhild Stordalen som benyttet åpningstalen til å hylle Greta Tunberg, den svenske jenta som har satt i gang skolestreiker over hele verden.

- Greta spør hvorfor vi skal lære oss fakta, når de viktigste faktaene åpenbart ikke betyr noe for samfunnet. Greta sier at vi, generasjonen før henne, er i ferd med å stjele deres framtid.

Hun trekker også fram norske Hurtigruten og Umoe-kjeden som eksempler på selskaper som tar bærekraftige grep.

Gunhild Stordalen la også vekt på at vi aldri har vært i en bedre posisjon til å samle gode krefter og skalere opp innsatsen:

- For første gang har vi faktisk noen mål å sikte etter. Gjennom EAT-Lancet-rapporten ble det skapt en vitenskapelig grunnlag som staket ut kursen for hva slags mat som tar best vare på egen helse, og samtidig tar vare på planeten, sier Gunhild Stordalen fra scenen i Stockholm.

- Vi vet alle at det haster. Den økende globale helsekrisen og de naturlige økosystemene nærmer seg kollaps, sa hun fra scenen.

Men, hun sa også at et stort skifte er på gang:

- Et helt nytt økosystem er i ferd med å tre fram. Ulike aktører, fra ulike sektorer, nasjoner og bakgrunner kommer sammen, med enorme kollektive krefter. Vårt system vokser eksponensielt. Det er et helt skred av små og store endringer i sving. Men, skjer det raskt nok?

Hun fortsatte med å minne tilhørerne på at mat, som sådan, ikke var på agendaen for bare fem år siden. Nå er temaet på alles lepper og de fleste er enige om at hele matsystemet må omskapes for å bli rettferdig, sunt og bærekraftig.

Arrangementet samler over 1000 delegater fra hele verden for å lytte til prominente foredragsholdere på ulike felt. Den røde tråden er matsystemet og toneangivende personer presenterer det siste innen vitenskap, politikk og business.

Morgengave med mening

Gunhild Stordalen grunnla EAT i 2013 og sammen med The Stordalen Foundation, som Stordalen fikk i morgengave av sin mann, ble EAT-konferansen arrangert første gang i 2014. The Stordalen Foundation er paraplyorganisasjonen som hun driver sammen med sin mann, Petter Stordalen.

På Gunhild Stordalens Instagram-konto skriver hun at hun skal på scenen, selv om hun er syk:

«Slik ser en romantisk hotellnatt ut dagen før dagen. Syk eller ei, i morgen skal jeg gå på scenen og ønske den voksende familien av de som vil endre matsystemet velkommen. Det kommer 1000 mennesker fra mer en 80 land til EAT-konferansen i år. Jeg er så stolt av EAT-teamet og takknemlig for at jeg har den beste tale-coachen som finnes.»

EAT omtales ofte som «Gunhild Stordalens baby» og har involvert seg i hvordan det globale matsystemet må endres for å skape bedre ernæringsmessige vilkår og samtidig være miljømessig bærekraftig.

EAT-konferansen i Stockholm har tidligere samlet store navn som Bill Clinton, Kronprins Haakon og en rekke andre celebriteter.

Tidligere i år ble den såkalte EAT-Lancet-rapporten publisert. Den lanserte «The planetary Diet» som tok høyde for å møte de globale helse- og miljøutfordringene som skapes av dagens matsystem. Rapporten skapte mye debatt i mediene og mange reagerte blant annet på hvor lite kjøtt dietten la opp til.

Lanserer EAT-meny

I går, 11. juni, annonserte to av hotellkjedene til Stordalens ektemann Petter at de nå ville tilby sine gjester klimasmart mat basert på EAT-Lancet-rapporten.

Nordic Choice og Clarion-kjedene lanserer ulike menyer basert direkte på EATs anbefalinger.

Alle rettene blir i første omgang å finne på Clarion Hotel Sign i Stockholm, der en meny for grupper signert Marcus Samuelsson, tilbys i hotellets restaurant Kitchen & Table, og Quality Hotel Globe i Stockholm vil ha én spesiell “EAT-rett” som del av sin à la carte-meny på restauranten Brasserie X.

Menyene skal endres med sesong, og når høstmenyene rulles ut mot slutten av sommeren, kommer menyene til å finnes på samtlige Kitchen & Table- og Brasserie X-restauranter i hele Norden.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer