FEST: Det gjelder å slå an tonen fra starten, mener det danske sykehjemmet, eller plejehjemmet, som de kaller det i Danmark. Egon og Marie ankom gallamiddagen i limousin, solid oppvartet underveis. Foto: Dragsbækcentret pleiehjem.
FEST: Det gjelder å slå an tonen fra starten, mener det danske sykehjemmet, eller plejehjemmet, som de kaller det i Danmark. Egon og Marie ankom gallamiddagen i limousin, solid oppvartet underveis. Foto: Dragsbækcentret pleiehjem.Vis mer

Pengegave løfter hverdagen:

Sykehjem fikk milliongave på én betingelse: - Bruk det på «tant og fjas»

Euforisk stemning på dansk sykehjem.

Det er dejlig å være gammel i Danmark! I alle fall om man er så heldig å bo på Dragsbækcentret pleiehjem.

På parkeringsplassen foran pleiehjemmet trillet limousinene inn. Ut av bilene ankom gjestene på rød løper, mange i lang kjole og smoking. På bordene funklet sølvtallerkener, ved inngangen enorme kandelabre.

FORVENTNING: Frisørene hadde hendene fulle på formiddagene og mange brukte lang tid på å pynte seg før festen. Her 95-årige Anna Marie med Lone, som jobber på hjemmet. Foto: Dragsbækcentret pleiehjem
FORVENTNING: Frisørene hadde hendene fulle på formiddagene og mange brukte lang tid på å pynte seg før festen. Her 95-årige Anna Marie med Lone, som jobber på hjemmet. Foto: Dragsbækcentret pleiehjem Vis mer

Det danske sykehjemmet Dragsbækcentret i Thisted på vestkysten av Jylland tok den helt ut tidligere denne uka.

- Vi kunne først ikke tro at det var riktig, men alt stemte, forteller Lotte Bloch, områdeleder for Dragsbækcentret og Klitrosen.

Det som stemte var at sykehjemmet hadde arvet så mye penger at det i tida framover blir rom for å løfte hverdagen titt og ofte.

Bloch har bare ett ord som kan beskrive den spektakulære festen som ble arrangert denne uka:

- Fantastisk, rett og slett fantastisk, sier hun til Dagbladet.

Frisør og vorspiel

Gallamiddagen var forberedt i lang tid og gikk under navnet «Max Gas».

GALLA: Maten, bordet, underholdningen, det var ikke spart på noe. Og flere fester blir det framover. Foto: Dragsbækcentret pleiehjem
GALLA: Maten, bordet, underholdningen, det var ikke spart på noe. Og flere fester blir det framover. Foto: Dragsbækcentret pleiehjem Vis mer

- Før har vi hatt galla i liten skala, men nå er det galla med «maks gass». Alle seil er satt for at det skal bli en fest som aldri blir glemt, sa en feststemt Bloch til danske medier før folk satte seg til bords.

Hver beboer hadde en ledsager med seg til festmiddagen med 70 gjester.

Mange hadde vært hos frisør. De fleste startet med å gjøre seg fine allerede på formiddagen, og før festen var det spontane vorspiel på mange rom.

En gourmetkokk sto bak festmenyen og introduserte selv fisken til forrett, kjøttet til hovedrett og den flotte desserten. Deretter var det skåling i gode viner, mens bandet spilte.

De eldre fikk det beste av lokal underholdning - Johnny fra Kandis og Bjørn fra Bjørn og Okay. Etter middagen ble det spilt opp til dans med det lokale bandet M/K Duo.

Noen veldig sein kveld ble det ikke. Festen startet klokka 16 og sluttet omkring klokka. 21.

- Da var alle trette etter en tvers gjennom vellykket dag, forteller Bloch, som rapporterer om euforisk stemning på huset flere dager etter festen.

Tant og fjas

All festivitasen skyldes et ektepar som en periode bodde på Dragsbækcentret pleiehjem. Et par som ifølge Lotte Bloch var «meget gæstfrie – et hjem hvor der alltid var kaffe på kanden».

Kona døde for to år siden, ektemannen tidligere i år. Bloch var til stede da testamentet etter det barnløse ekteparet ble funnet i leiligheten til avdøde.

DANS: De eldre fikk ha med en ledager hver og svingte seg til områdets beste danseband. Foto: Dragsbækcentret pleiehjem
DANS: De eldre fikk ha med en ledager hver og svingte seg til områdets beste danseband. Foto: Dragsbækcentret pleiehjem Vis mer

Hun var der for å hjelpe til med å rydde, og visste ikke noe om at sykehjemmet var tilgodesett i testamentet.

- De hadde ingen nære pårørende. Deres ønske var å gi våre beboere atspredelse, hygge og høyere livskvalitet, sier Bloch.

GLAD: Latteren satt løst da områdeleder Lotte Bloch tok mikrofonen. Foto: Dragsbækcentret pleiehjem
GLAD: Latteren satt løst da områdeleder Lotte Bloch tok mikrofonen. Foto: Dragsbækcentret pleiehjem Vis mer

I testamentet var det ett krav: Pengene skulle brukes til tant og fjas!

Mer fest

Områdeleder Bloch har mange planer: bussturer, utflukter, foredrag, hytteturer og fester skal framover krydre hverdagen.

Hun vil ivareta ønsket om «tant og fjas», men er påpasselig med ikke bare å tilgodese de sprekeste.

- Vi ønsker å treffe bredt. Alle skal få noe, også de som ikke kommer seg ut av pleiehjemmet, sier Bloch.

Nøyaktig hvor stor arven er vet hun ikke før skiftet etter ekteparet er avsluttet.

- Men jeg regner med godt over en million kroner. Vi har bare så vidt begynt festen, sier Bloch.