SENTRALKJØKKEN: Regjeringen ønsker seg kjøkken på sykehjemmene, der de eldre bor. Virkeligheten er en annen i dag. Her fra et sentralkjøkken i Oslo. Foto: Bjørn Langsem
SENTRALKJØKKEN: Regjeringen ønsker seg kjøkken på sykehjemmene, der de eldre bor. Virkeligheten er en annen i dag. Her fra et sentralkjøkken i Oslo. Foto: Bjørn LangsemVis mer

Politikerplaner har satt sinnene i kok:

Sykehjemmet serverte Norges beste eldremat. Nå slåss de for å overleve

Nygård bo- og behandlingssenter i Sandefjord, som stadig trekkes fram som forbilledlig, står i fare.

(Dagbladet): Sandefjord kommune har vedtatt å bygge et nytt sykehjem for 174 beboere, uten produksjonskjøkken. Hvor maten til det nye sykehjemmet skal komme fra, er uvisst. De nye planene har satt sinnene i kok i vestfoldkommunen.

- Dessverre var det ikke økonomisk forsvarlig å bygge produksjonskjøkken på det nye sykehjemmet. Vi hadde i utgangspunktet ønsket oss det, sier leder for helse-sosial og omsorgsutvalget i Sandefjord kommune, Bror-Lennart Mentzoni (KrF).

Forbildekjøkken

En kilometer unna den ubebygde sykehjemstomta ligger Nygård bo- og behandlingssenter. Sykehjemmet er tidligere kåret til «Årets matgledebedrift» og trukket fram av helseminister Bent Høie som et forbilde for arbeidet med eldremat.

Beboerne på Nygård skal flyttes til det nye sykehjemmet når det står ferdig. Hva som skal skje med bygningene på Nygård er ikke avgjort. Det samme gjelder kjøkkenet.

Ett stort produksjonskjøkken for alle brukerne i den nye storkommunen bestående av Sandefjord, Andebu og Stokke, ligger i kortene, ifølge Mentzoni. Hvor sentralkjøkkenet skal ligge eller hvem som skal drive det, er ikke avgjort.

ØYNER HÅP: Bror-Lennart Mentzoni ønsker seg statstilskudd. Da blir det kanskje produksjonskjøkken på det nye sykehjemmet likevel.Foto: Eric Johannessen
ØYNER HÅP: Bror-Lennart Mentzoni ønsker seg statstilskudd. Da blir det kanskje produksjonskjøkken på det nye sykehjemmet likevel.Foto: Eric Johannessen Vis mer

- Om kjøkkenet på Nygård skal brukes, må det oppgraderes og utvides betydelig, sier Mentzoni.

Han håper å kunne beholde og videreutvikle kompetansen på det prisbelønte kjøkkenet.

SELFIE: Tre kommuner er slått sammen. Sykehjemstilbudet må ses under ett. Sandefjord-ordfører Bjørn Ole Gleditsch (H) i midten flankert av Erna Solberg, Stokke-ordfører Erlend Larsen (H), Jan Tore Sanner, nå kunnskaps- og integreringsminister og Andebu-ordfører Bjarne Sommerstad (Sp) etter å ha levert sin søknad om kommunesammenslåing. Foto: Håkon Mosvold Larsen
SELFIE: Tre kommuner er slått sammen. Sykehjemstilbudet må ses under ett. Sandefjord-ordfører Bjørn Ole Gleditsch (H) i midten flankert av Erna Solberg, Stokke-ordfører Erlend Larsen (H), Jan Tore Sanner, nå kunnskaps- og integreringsminister og Andebu-ordfører Bjarne Sommerstad (Sp) etter å ha levert sin søknad om kommunesammenslåing. Foto: Håkon Mosvold Larsen Vis mer

Sandefjord har nå bedt administrasjonen om en vurdering av mattilbudet til alle hjemmeboende, sykehjem og institusjoner. En avgjørelse ventes i løpet av våren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

FORT: Prosessen har gått litt raskt, men vi hadde ikke noe valg, sier ordfører Bjørn Ole Gleditsch. Foto: Eric Johannessen
FORT: Prosessen har gått litt raskt, men vi hadde ikke noe valg, sier ordfører Bjørn Ole Gleditsch. Foto: Eric Johannessen Vis mer

Et mulig bidrag på over 300 millioner fra Husbanken, nesten halve byggesummen, påskyndet politikernes vedtak om å bygge nytt sykehjem på Haukerød.

En krevende sak

Ordfører Bjørn Ole Gleditsch (H) medgir at «prosessen har gått litt raskt» og at man helst skulle vurdert alt fra måltider til transport og logistikk, altså det totale kjøkkenregnestykket, sammen med kalkylen for sykehjemmet på et tidligere tidspunkt.

- Det ble litt stykkevis og delt, men slik måtte det bli. Vi hadde ikke noe valg.

Birgit Pedersen (Ap) medgir at dette er en krevende sak:

- I utgangspunktet er vi bekymra for om vi i det hele tatt klarer å bygge nok sykehjemsplasser. Det som er sikkert er at vi kommer til å trenge mange plasser. Å bygge sykehjemmet uten fullt kjøkken er suboptimalt, men vi må forholde oss til realitetene. Kostnadene ble høyere enn antatt. Nygård har vunnet priser for å lage god og næringsrik mat. Vi mener det kan bli en god løsning hvor mat fra Nygård kan anrettes delikat i såkalte anretningskjøkken - det gjøres allerede andre steder. - Her er det snakk om pest eller kolera. I kampen om flere sykehjemsplasser må vi prioritere beinhardt; vi ville opprettholde progresjonen med nytt sykehjem, framholder hun overfor Dagbladet.

- Merkelig vedtak

Arnt R. Steffensen, leder i Kost og ernæringsforbundet i Delta, en organisasjon som blant annet organiserer institusjonskokker, synes vedtaket om å droppe produksjonskjøkken på et nytt sykehjem er merkelig.

MERKELIG VEDTAK: Arnt Steffensen i Kost-og ernæringsforbundet i Delta kan ikke skjønne at det er mulig å vedta et stort nytt sykehjem uten produksjonskjøkken. Foto: Kost-og ernæringsforbundet
MERKELIG VEDTAK: Arnt Steffensen i Kost-og ernæringsforbundet i Delta kan ikke skjønne at det er mulig å vedta et stort nytt sykehjem uten produksjonskjøkken. Foto: Kost-og ernæringsforbundet Vis mer

- Vi nærmer oss eldrebølgen, og så kutter man kjøkken på et sykehjem. Slik skal det ikke være.

Han mener Sandefjord går motsatt vei av regjeringens eldrereform «Leve hele livet» der nettopp mat og måltider skal bidra til bedre livskvalitet på slutten av livet.

Mange steder i Norden nedlegges nå store kjøkkener, mens små kjøkken gjenåpnes på institusjoner.

Eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen mener matlaging og matlukt skaper både matlyst og forventning om hyggelige måltider. Hun noterer at kjøkkenet på mange sykehjem ikke er midtpunkt, og at matlaging og matlukt ikke preger hverdagen.

- Vi ser heldigvis en økende bevissthet om dette i eldreomsorgen, skriver hun i en epost til Dagbladet.

I den ferske, norske regjeringsplattformen står det at regjeringen skal etablere «en tilskuddsordning til kjøkken i sykehjem, blant annet basert på erfaringer fra Danmark, for å gi et bedre tilbud til eldre på institusjon».

- Er ikke det litt rart at dere går motsatt vei, ordfører Gleditsch?

- Jeg synes ikke vi gjør det. Det er dessuten feil å si at det nye sykehjemmet blir uten kjøkken. Det blir både mottakskjøkken og et mindre kjøkken på hver avdeling. Matomsorgen skal bli like god. De eldre er ikke alene om å spise ferdigmat. Det gjør mange av oss, også jeg.

Kjøkken likevel?

KrF's Bror-Lennart Mentzoni er positiv til de nye tonene fra regjeringen og øyner finansiering.

- En søknad om statlig tilskudd til kjøkken bør med i vurderingen som nå skal gjøres, sier han.

- Du åpner døra på gløtt for produksjonskjøkken?

-Om det blir økonomisk forsvarlig, ja. Det var jo det vi ønsket opprinnelig.

MAT: Mange eldre spiser lite på sykehjem. En måte å motvirke dette på er å bringe kokken nærmere dem som skal spise maten. Regjeringen ønsker å gi tilskudd til kjøkken på sykehjemmene, etter modell fra Danmark. Foto: Håkon Eikesdal/Dagbladet
MAT: Mange eldre spiser lite på sykehjem. En måte å motvirke dette på er å bringe kokken nærmere dem som skal spise maten. Regjeringen ønsker å gi tilskudd til kjøkken på sykehjemmene, etter modell fra Danmark. Foto: Håkon Eikesdal/Dagbladet Vis mer

Fyrtårn i eldreomsorgen

Dagbladet skrev i fjor om Nygård sykehjem og kokken Erlend Eliassen, tidligere kokk og ernæringsveileder på Radiumhospitalet. Eliassen har også bistått Helsedirektoratet som veileder for mat i helseinstitusjoner.

Helseminister Bent Høie sa da i en kommentar at Eliassen har bidratt til øke forståelsen om det viktige samspillet mellom kjøkkenet og avdelingene på et sykehjem.

- Klart jeg er stolt. Vi har satt sykehjemsmaten i system med utgangspunkt i hva beboerne selv ønsker seg og eksperimenterer med molekylær gastronomi, sier Eliassen som jevnlig får besøk av delegasjoner og politikere, som vil se og lære.

Nygård leverer i dag mat til 328 pasienter som går på over hundre ulike dietter. Antall dietter gjenspeiler at beboerne på sykehjem blir stadig eldre og stadig sykere. Det krever mer av kjøkkenet enn tidligere.

- Vi har gjort andre gode. Uansett hva som skjer videre, er det et godt grunnlag for Sandefjord kommune, sier Eliassen.

Drømmen er å flytte med beboerne, til nytt kjøkken i det nye sykehjemmet.

- Blir vi nedlagt eller bare får funksjon som leverandør av mat, blir det vanskeligere å gi den servicen vi ønsker.

Eldreminster Michaelsen skriver til Dagbladet at det er for tidlig å si når tilskuddsordningen til kjøkken kommer og hvordan den blir. Hennes råd til dem som er opptatt av mat og måltider til eldre, er se på hvilke muligheter de allerede har.

Lise Tanum Aulie, kommunalsjef for helse, sosial og omsorg, er ikke bekymret.

- Uansett utfall skal vi få til god matomsorg. Ambisjonsnivået skal være det samme, sier hun.

IKKE BEKYMRET: -Uansett hva det blir til skal vi sørge for god matomsorg til de eldre, sier kommunalsjef Lise Tanum Aulie. Foto: Morten Rakke
IKKE BEKYMRET: -Uansett hva det blir til skal vi sørge for god matomsorg til de eldre, sier kommunalsjef Lise Tanum Aulie. Foto: Morten Rakke Vis mer

Hun mener nærhet mellom kokker og beboere kan være en god ting, blant annet fordi kokkene opparbeider kompetanse om beboernes behov, men kjøkken på stedet er ingen absolutt forutsetning.

- Vi må se hva som er mest hensiktsmessig. Man kan levere god og riktig mat også uten fysisk nærhet, sier hun.

Opprørt lokalmiljø

Sykehjemsvedtaket har satt sinnene i kok i lokalt. Debatten går i lokalavisa Sandefjords Blad. En leser mener nybyggets kvadratmeterpris «bør sykmeldes». Liberalistene foreslår å gi de eldre en verdikupong for å kjøpe mat for å sikre pasientene valgfrihet.

Mange ivrer for påbygg på 45 år gamle Nygård, mens lokalavisa selv spør om ikke det blir like dyrt å oppgradere det gamle som å bygge kjøkken på det nye sykehjemmet.

«Å bygge et nytt moderne sykehjem uten eget kjøkken har jeg ikke ord på hva jeg skal si om», heter det i et leserinnlegg fra i fjor. Leseren kaller forslaget for galskap. Hans forslag er å bygge nytt sykehjem med store rom klargjort for kjøkken, hvor beboerne kan spille bordtennis i påvente av bedre tider.