IKKE BARE TIL JUL: Frode Selvaags jomfrusild i lake med chili og ingefær blir populært kalt "juli-sild", men funker like bra hele sommeren. Den er spesielt egnet som turmat på en varm sommerdag. Foto: MARTIN LARSEN
IKKE BARE TIL JUL: Frode Selvaags jomfrusild i lake med chili og ingefær blir populært kalt "juli-sild", men funker like bra hele sommeren. Den er spesielt egnet som turmat på en varm sommerdag. Foto: MARTIN LARSENVis mer

Sylta sommersild - perfekt turmat

Sild i eddiklake holder seg godt på varme dager. 

Sild behøver ikke være forbeholdt jul og påske, skal vi tro Frode Selvaag, eller Ryfylkekokken, som han også er kjent som.

Han viste frem sin sommerlige sylta jomfrusild under Stavangers Gladmat-festival, og han anbefaler den på det varmeste som nistemat.

FRISK SOMMERMAT: Frode Selvaag, også kalt Ryfylkekokken, viser hvordan du kan lage sommermat av jomfrusild. Foto: MARTIN LARSEN
FRISK SOMMERMAT: Frode Selvaag, også kalt Ryfylkekokken, viser hvordan du kan lage sommermat av jomfrusild. Foto: MARTIN LARSEN Vis mer

- Sild i eddiklake holder seg godt på tross av sommervarme. Det er et mye mer naturlig valg når man ikke vil spise mat med masse majones og rømme, sier Selvaag.

Sommerkos på holmene

Sylta sild er altså noe å tenke på neste gang du skal ha med deg niste på båtturen eller kose deg i varmen.

- Makrell har lenge hatt plassen som den ultimate sommerfisken, men et sildelag i varmen bør ikke undervurderes, sier han.

Sild i all sin enkelhet.

Et glass med sylta sild er for det første noe av det sunneste du kan spise, men det er også en smak som trigger oss når det er varmt forklarer han.

- Smaken på syltesilden er syrlig, og i denne oppskriften med chili og ingefær er den krydret og frisk i smaken. Perfekt for sommerkos på holmene! skryter Ryfylkekokken.

Oppskriften får du under.

Fenomenalt godt

Dagbladets kokk Arne Brimi sverger også til sild.

- Sild er sunt, men det er fenomenalt godt også. Vi har verdens beste sild i Norge, og vi bør spise mer av den. Det er lett å lage gode retter av en så fin råvare, har han tidligere sagt i Dagbladet. Brimi synes det er synd flere ikke spiser sild.

- Folk skal ha sild til jul, og så glemmer vi den, mener Brimi.

- Det er jo nesten pinlig at vi ikke er flinkere på sild i Norge, vi har jo havet fullt. Se på danskene og svenskene, de serverer sild året rundt. Vi må blitt litt mer stolte av den flotte silda vår, sier Brimi.

Andreas Viestad: Unnskyld meg, men er ikke vi en sildenasjon?

Generasjonsforskjellen

- Mange tenker nok at sild er generasjonsbetont, og det er ikke til å legge skjul på at våre besteforeldre spiste mer sild enn det vi gjør i dag. De var nok mer vant til smaken, sier Selvaag.

Han håper som Brimi at flere kan få øynene opp for havets sølv.

- Sild har så fine fileter og nesten ikke noe bein. Dessuten er fettet i silden bra for oss. Du kan spise den ved alle anledninger, tørket, speket, stekt eller syltet.

Jomfrusilden Selvaag deler oppskrift på her, minner ikke mye om bestemors sild! Denne er av det eksotiske slaget. Laken er syrlig og silden legges lagvis sammen med gulrot, rødløk, ingefær, chili og kapers.