EPLEKAKE: Denne eplekaken lager du på få minutter i mikrobølgeovn. Video: Per Ervland Vis mer Vis mer

Oppskrifter med eple:

Syv deilige ting du kan lage med epler

I dag feirer vi den norske epledagen.

#1: Eplekake i mikro

Fysen på noe søtt og godt, akkurat nå? Det tar stort sett tid å bake kaker, men har du en mikrobølgeovn, kan du slenge sammen en liten eplekake på få minutter.

Se hvordan i videoen over, og få hele oppskriften her.

#2: Eplepannekaker

Ikke bare er Nederland flatt som en pannekake - pannekaker er en egen matkunstart i det lille europeiske landet.

Her får du pannekaker med laks og guacamole, med karrikyllling og mango - og selvsagt klassikeren: Epler og kanel.

Her får du oppskriften på klassiske eplepannekaker - som blir ekstra gode med en klunk calvados .

#3: Laksewok med eplesaus

Epler serveres tradisjonelt til svin, men kan også være veldig godt sammen med fisk og sjømat.

Denne retten, signert Jeanette Roede, ble raskt en favoritt hjemme hos oss.

#4: Svinekam med bakte epler

Andreas Viestads oppskrift på svinekam med epler er ikke bare svinaktig god, det er også en fin måte å lage god mat av billig kjøtt på.

#5: Tilslørte bondepiker

Denne dessertklassikeren er så god at den aldri kommer til å gå av moten, men den har fått en ørliten renessanse fordi lag-på-lag-effekten i glass egner seg så godt på Instagram.

Her er Arne Brimis variant av høstdessert nummer én:

#6: Epleskrott med whiskykrem

Glem heller ikke at hele eplet kan spises, selv om de aller fleste oppskrifter begynner med å be deg om å rense eplet og fjerne skrotten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sara og Klaus Døscher gir i boka «Restekjærlighet» oppskrift på epleskrotter i whiskykrem: Stek skrottene i smør med sukker og kanel, skrap av kjøttet og bland det inn i pisket krem med en klunk whisky.

#7: Lag gjær av epleskrell

Et annet tips for å få utnyttet hele eplet, er å bruke epleskall til å lage gjær.

- Legg epleskallet på vann i to uker, og bruk vannet som gjær for en helt fantastisk surdeig, har baker André Løvaas ved matforskningsinstituttet Nofima tidligere sagt til Dinside.

Ikke bare utnytter du all maten, og kan spare penger på gjær - det setter også en god og søt smak på brødet.