NAM! Det er mange gode grunner til å ta seg en bolle. I dag kan du markere kanelbolledagen. Foto: FoodCollection / NTB Scanpix
NAM! Det er mange gode grunner til å ta seg en bolle. I dag kan du markere kanelbolledagen. Foto: FoodCollection / NTB ScanpixVis mer

Skillingsboller, kanelboller, kanelsnurrer og kanelforbud:

Ta deg en bolle!

I dag feirer vi kanelbollens dag, men sjansen er stor for at du ikke får ekte kanel i din.

Uansett om du kaller den kanelbolle, kanelsnurr, kanelknute eller skillingsbolle: i dag feirer vi det som må være et av verdens beste bakverk.

Det er ikke selvsagt.

Kanelbolleforbud

Det er ikke mange årene siden EU la inn en maksgrense for hvor mye kanel det kan være i bakverk, og Mattilsynet ville følge opp i Norge.

Et mulig kanelforbud førte til store protester, ikke minst fra bergensere som elsker sin skillingsbolle, men så ble det stille.

- Det er ikke noe kanelforbud, men det er grenser for hvor mye kumarin det er tillatt å ha i varer, forteller Anne Marit Gran, seniorrådgiver i Mattilsynet.

Kanel inneholder kumarin, hvor mye avhenger av hvilken kaneltype du velger. En voksen kan spise en halv teskje av den vanligste typen kanel, cassiakanel - og det er også denne som inneholder mest kumarin.

- Men gjør man det en gang imellom, er det ikke store farer forbundet med det, sier Gran.

Du bør likevel være litt restriktiv med å gi kanel til de minste barna. Rådet fra Vitenskapskomiteen for mattrygghet anbefaler at du gir maks 0,2 og 0,3 gram kanel til henholdsvis ett- og toåringer.

En teskje kanel veier 2,7 gram.

To typer kanel

Som nevnt over finnes det to typer kanel, ceylonkanel, eller cinnamomum verum, som også er kjent som ekte kanel, og cassiakanel.

Forskjellen på de to ligger i smaken, hvor de kommer fra, cassiakanelen fra Vietnam og Indonesia og ceylonkanelen fra Sri Lanka, Madagaskar og Vietnam, og hvor mye kumarin de inneholder.

Det aller meste av det du får i butikk er cassiakanel. Denne typen er rimeligere, og langt mer vanlig enn ceylonkanel.

Den ekte kanelen inneholder langt mindre kumarin enn cassiakanel, så om du er blant dem som burde begrense kanelinntaket gjør du klokt i å lete etter ekte kanel i butikk.

Vi har funnet ceylonkanel fra Urtekram i helsekostbutikker, og fra og Mill & Mortar på større supermarked.

Forskjellen på «skitt og kanel»

- Det finnes to typer kanel, den ekte og den uekte. Ceylon er den ekte, og er den veldig god, lukter det sitrus, appelsin og sitron når du knuser den med en steinmorter, har mannen bak det kjente og anerkjente Lom-bakeriet, Morten Schakenda, tidligere sagt til Dagbladet.

Ceylonkanelstangen skal du kunne knuse lett mellom fingrene dine, og få et pulver som er nesten så fint som melis. Den dufter søtt, men ikke like søtt som cassiakanel.

Den ekte kanelen har også en mer pikant og krydret smak.

Cassiakanel har på sin side mer sødme, men mangler duften av sitrus. Fargen er dessuten litt mørkere. Og det er nok ikke mange som er sterke nok i klypen til å knuse en cassiakanelstang mellom fingrene til et fint pulver.

Svensk tradisjon

Kanelbollens dag er opprinnelig en svensk tradisjon, men vi benytter gjerne sjansen til å feire det deilige bakverket. I snegle- knute- eller snurret format.

Andreas Viestads deilige oppskrift på kanelboller er basert på en langtidshevet deig - men du kan fint jukse litt. Ha i litt ekstra gjær, og la den heve et lunt og varmt sted til den når dobbel størrelse, om du ikke vil la den stå over natten.

Bon appétit!

Les mer: