Arbeiderpartiet etterlyser handling:

- Ta tak i østers-problemet nå!

Gir regjeringen skylden for at storinnvandringen av østers får fortsette.

VOKSER VIDERE: Stillehavsøstersen sprer seg ut over stadig større områder langs Norskekysten. Dette er er arkivfoto fra 2014 som viser en koloni på Tjøme i Vestfold, som da hadde landets støste forekomst av stillehavsøsters. Foto: Havforskningsinstituttet
VOKSER VIDERE: Stillehavsøstersen sprer seg ut over stadig større områder langs Norskekysten. Dette er er arkivfoto fra 2014 som viser en koloni på Tjøme i Vestfold, som da hadde landets støste forekomst av stillehavsøsters. Foto: Havforskningsinstituttet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Stillehavsøstersen har i flere år nå invadert kysten langs Sør- og Østlandet, og utgjør et stort miljøproblem - økosystemer trues og arter utslettes.

- Regjeringen må ta tak i problemet nå, sier Åsmund Grøver Aukrust, miljøpolitisk talsmann i Arbeiderpartiet til Dagbladet.

- Disse østersene har blitt et stort problem både for naturen, men også for mennesker. Stadig flere må for eksempel på legevakten etter å ha kuttet seg under bading, sier han, og fortsetter å gå rett i strupen på Høyre.

- Det ser ut som det har blitt en årlig sommeraktivitet for Høyre å stille opp i media og kreve handling når det gjelder østersen. I fjor sommer sto Stefan Heggelund på forsiden av Aftenposten og sa at det haster, og at det er dramatisk.

- Så går det et helt år, ingenting har skjedd og problemet er akkurat det samme, eller større, sier han.

Kan bli restaurantmat

Ikke bare utgjør østersen en miljøtrussel, forskning viser også et næringspotensial. Forsker Sigurd Øines ved matforskningsinstituttet Nofima har blant annet sett på om det kan være mulig å spise opp østersproblemet – gjerne som restaurantmat. Men før det kan bli en realitet, er det et stort hinder. Forskrifter og lovverk hindrer effektiv utnyttelse av stillehavsøstersen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer