VOKSER VIDERE: Stillehavsøstersen sprer seg ut over stadig større områder langs Norskekysten. Dette er er arkivfoto fra 2014 som viser en koloni på Tjøme i Vestfold, som da hadde landets støste forekomst av stillehavsøsters. Foto: Havforskningsinstituttet
VOKSER VIDERE: Stillehavsøstersen sprer seg ut over stadig større områder langs Norskekysten. Dette er er arkivfoto fra 2014 som viser en koloni på Tjøme i Vestfold, som da hadde landets støste forekomst av stillehavsøsters. Foto: Havforskningsinstituttet Vis mer

Arbeiderpartiet etterlyser handling:

- Ta tak i østers-problemet nå!

Gir regjeringen skylden for at storinnvandringen av østers får fortsette.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Stillehavsøstersen har i flere år nå invadert kysten langs Sør- og Østlandet, og utgjør et stort miljøproblem - økosystemer trues og arter utslettes.

- Regjeringen må ta tak i problemet nå, sier Åsmund Grøver Aukrust, miljøpolitisk talsmann i Arbeiderpartiet til Dagbladet.

ETTERLYSER HANDLING: Arbeiderpartipolitiker Åsmund Grøver Aukrust mener Høyre må slutte å kreve og begynne å handle. Foto: Arbeiderpartiet
ETTERLYSER HANDLING: Arbeiderpartipolitiker Åsmund Grøver Aukrust mener Høyre må slutte å kreve og begynne å handle. Foto: Arbeiderpartiet Vis mer

- Disse østersene har blitt et stort problem både for naturen, men også for mennesker. Stadig flere må for eksempel på legevakten etter å ha kuttet seg under bading, sier han, og fortsetter å gå rett i strupen på Høyre.

Stillehavsøsters

Fremmed art i Norge, kategorisert med «Svært høy risiko» på invasjonspotensial og økologisk effekt i artbanken.

Utbredelse: Skagerrak, Sørlandskysten nordover til Trøndelag

Habitat: Ned til 2 meters dyp, der den fortrenger flatøsters og blåskjell

Kan danne harde rev.

Kjønnsmoden etter ett år, gyter 50-200 millioner egg per individ

- Det ser ut som det har blitt en årlig sommeraktivitet for Høyre å stille opp i media og kreve handling når det gjelder østersen. I fjor sommer sto Stefan Heggelund på forsiden av Aftenposten og sa at det haster, og at det er dramatisk.

- Så går det et helt år, ingenting har skjedd og problemet er akkurat det samme, eller større, sier han.

Kan bli restaurantmat

Ikke bare utgjør østersen en miljøtrussel, forskning viser også et næringspotensial. Forsker Sigurd Øines ved matforskningsinstituttet Nofima har blant annet sett på om det kan være mulig å spise opp østersproblemet – gjerne som restaurantmat. Men før det kan bli en realitet, er det et stort hinder. Forskrifter og lovverk hindrer effektiv utnyttelse av stillehavsøstersen.

Heggelund uttalte blant annet til NRK i fjor sommer at Høyre ønsket å endre på reglene slik at det blir lettere å høste stillehavsøsters i kommersielle mengder på flere steder i skjærgården.

Vinn-vinn

Problemet i dag er at strandeiere har eiendomsrett ut til to meters dyp. Mens allmennheten kan plukke til eget bruk, må næringsaktører ha grunneiers tillatelse. Dette ville Høyre ha slutt på.

- Så langt har ingenting skjedd, til tross for at Heggelund selv understreket ettertrykkelig at det haster. Når de selv sitter i regjering hjelper det ikke å kreve handling, de må stå for handlingen selv.

- Her har flere forskere og andre i bransjen kommet med konkrete grep på løsninger, likevel klarer de ikke å gjøre noe med det. Her er det jo bare å levere, sier Aukrust.

Han er svært begeistret for ideen om å gjøre østersen om til næring.

- Det er jo en vinn-vinn-situasjon. Ikke noe er bedre enn å kunne få næringsvirksomhet samtidig som man også løser et miljøproblem. Det er jo selvsagt noe vi synes er kjempepositivt, sier Aukrust.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer