Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Nye dagligvarer høst 2017

Taco-rømme, tytte­bæryoghurt, laktosefritt smør, vegansk ost og ny osteserie fra Rema 1000

Sniktitt på matnyhetene: Snart kommer dette til en meierihylle nær deg.

NYTT I BUTIKK: Her er høstens nye meieriprodukter. Alle foto: Produsentene
NYTT I BUTIKK: Her er høstens nye meieriprodukter. Alle foto: Produsentene Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvert år kommer tusenvis av nye matvarer i butikk, de aller fleste lanseres i et av de tre store nyhetslippene i februar, mai og september.

Offisielt er det uka som starter 18. september som gjelder, mens noen av nyhetene har allerede funnet veien inn i butikkhyllene.

Vi har sanket sammen mye info fra de store produsentene og dagligvarekjedene, og kommer til å presentere de mest spennende nyhetene fremover.

Først ut er nyheter fra meieriene, for deg som er glad i (eller spent på) yoghurt, ost, melk ... og noen litt nye kategorier.

Velbekomme!

Taco-rømme

Q-meieriene har tidligere hatt rømme på flaske, som forsvant etter et par år i hyllene, men er nå tilbake med lettrømme i klemmepose, etter ønske fra en av kundene: Rømme som var enkel å ta på tacoen.

TACORØMME fra Q-meieriene.
TACORØMME fra Q-meieriene. Vis mer

Rømmeposen er på 140 gram, under halvparten av en ordinær rømmeboks, noe Q-meieriene håper vil føre til mindre matsvinn.

Det er verdt å merke seg at akkurat som Q-meierienes forrige praktiske rømme inneholder også denne gelatin og stivelse. Den nye poserømmen er en forbedring av den gamle, og oppskriften tilpasset emballasjen, ifølge Mads Liabø, leder for forbrukertilpasset innovasjon i Q-meieriene.

Produksjonen er også noe annerledes: Rømme i beger syrnes i begeret, mens rømme på pose syrnes i tank.

MED SMAK: Vi er spesielt sent på crème fraîchene med smak av steinsopp.
MED SMAK: Vi er spesielt sent på crème fraîchene med smak av steinsopp. Vis mer

Fra Tine kommer to crème fraîche med smak som sesongprodukt: «Tine Pasta Crème Fraîche» med steinsopp og pepper er myntet på pasta og gryter, mens «Pizza Crème Fraîche» er smaksatt med hvitløk, parmesan og oregano.

GUIDE: Rømme, kvarg, crème fraîche, yoghurt og skyr: Se hva du bør bruke når.

OST:

Rema 1000s Prima-serie lanserer en hel rekke nye rimelige oster.

EN VERDEN AV OSTER: Ny merkevare fra Rema 1000.
EN VERDEN AV OSTER: Ny merkevare fra Rema 1000. Vis mer

Den populære gulosten kommer i en to-pakk med skiver, revet gulost i en pose - og en mozarella i lake. Disse er allerede i butikk.

Rema 1000 lanserer også en egen ostemerkevare, kalt «En verden av oster». Her blir det klassikere som Brie, Manchego, Parmigiano Reggiano, Gorgonzola, Fetaost, Camembert - med syltetøy som hører til.

Matpakkenytt

Rema 1000 lanserer også en hel serie med produkter til matpakker, kalt «Matpakka mi», blant annet fryste brødprodukter kan legges rett i matpakka, og være tint til lunch.

OSTEPINNER: Ost som kan strimles i passe størrelse for matpakka.
OSTEPINNER: Ost som kan strimles i passe størrelse for matpakka. Vis mer

Alle produktene skal være matpakke-, eller kanskje heller matboks-vennlige (Lavpriskjeden lanserer også en brandet Matpakka mi-matboks).

Produktene lanseres fortløpende fra skolestart, blant annet drikkeyoghurt med smak av pasjonsfrukt og jordbær i porsjonsflasker, og ostesticks som kan strimles (du har sikkert sett slike i amerikanske filmer og TV-serier).

Synnøve Finden lanserer også ostepinner, deres heter «Skrella Mozarella» ostestrenger.

Rørosmeieriet lanserer også en egen mellommåltidsserie kalt «Niste», og først ut er tyttebæryoghurt. De lager også en minimelkekartongserie med lettmelk på 2,5-desiliterskartonger.

Q-meieriene utvider Skyr Mini-serien, skyr på liten klemmepose, med smak av frukt og bær, nærmere bestemt bringebær, ananas, drue, banan, eple og fersken.

MELLOMMÅLTID:

PÅ FARTEN: En liten porsjon risengrynsgrøt.
PÅ FARTEN: En liten porsjon risengrynsgrøt. Vis mer

Videre inn i mellommåltidssegmentet utvider Tine mellommåltidsserien sin 14 med «Havregrøt med eple og kaneltopping» og «Kesam kvarg med jordbærsmak» og granolatopping med chiafrø.

Fra Fjordland kommer en ferdig risgrøt i lite beger, med sukker- og kanelsaus i et eget kammer. Forventet pris vil være 12-15 kroner.

MELK:

Q-meieriene fortsetter på en av årets største trender, proteinforsterkete produkter, og lanserer en ny Skyr proteindrikk med kaffe og vanilje.

PROTEINRIK: Drikke-skyr med smak av kaffe og vanilje.
PROTEINRIK: Drikke-skyr med smak av kaffe og vanilje. Vis mer

Dette gjelder også Tine, som lanserer «Styrk syrnet melk med blåbærsmak». Som de andre merkene i Styrk-serien er den fettfri, og har 50 prosent mer protein enn annen melk.

Rørosmeieriene relanserer en ny versjon av sin Syrnete melk med blåbærsmak: Nå heter den «Syrna blå» med tettekultur, den har blitt fettfri, har fått mindre sukker og mer bærsmak fra solbærjuice og blåbær.

Yoghurt

Synnøve Finden lanserer den kanskje mest spennende yoghurten i år: Gresk yoghurt med ingefær og vanilje. Denne blir tilgjengelig i Norgesgruppens butikker.

NORDISK: Rørosmeieriene lanserer tyttebæryoghurt
NORDISK: Rørosmeieriene lanserer tyttebæryoghurt Vis mer

Rørosmeieriet lanserer, som nevnt over, tyttebæryoghurt, både i stort beger - og i mindre porsjonsbeger.

«Yoplait Double O% Gresk»-serien er fruktyoghurt helt uten tilsatt sukker. Sammenlignet med ordinær sukkersterk yoghurt.

Tine «Fyldig»-serien, med litt tjukkere yoghurt utvides slik at du nå får jordbærvarianten i en firepakning.

Danone utvider drikkeyoghurt-serien Danonino med bringebær.

Tines barneyoghurt Sprett kommer nå helt uten tilsatt sukker; «Sprett Yoghurt Banan Uten». Her er det kun naturlig sukkerinnhold fra melk og frukt.

LAKTOSEFRI: Nå får du smør til de laktoseintolerante.
LAKTOSEFRI: Nå får du smør til de laktoseintolerante. Vis mer

Sprett-serien er laktoseredusert.

Laktosefritt og vegansk

Fra Tine kommer to nye laktosefrie produkter som skal gjøre det enklere å lage mat som alle kan spise.

«Laktosefri Crème Fraîche» og «Laktosefri Meierismør» - det første laktosefrie meierismøret i Norge er animalske alternativer til de laktoseintolerante.

VEGANSK OST: Fra vegetarisk til vegansk fra Synnøve Finden.
VEGANSK OST: Fra vegetarisk til vegansk fra Synnøve Finden. Vis mer

Synnøve Finden har en vegetarisk gulost på markedet, det vil si ost med vegetarisk løype, og utvider nå med helvegansk ost, og denne blir erstattet av et vegansk alternativ til gulost i to versjoner: En i skiver, og en ferdig revet variant.

Synnøve Finden har blant annet fått hjelp av Jane H. Johansen i Veganmisjonen til å utvikle Go' Vegan-ostene.

Go'Vegan-ostene er ikke bare veganske, men de er glutenfri, laktosefri, soyafri - og uten palmeolje.

Litt plaster på såret til alle som ble skuffet da vi skrev feil i en bildetekst da vi testet vårens vegetarnyheter.

Smart innpakning

image: Taco-rømme, tytte­bæryoghurt, laktosefritt smør, vegansk ost og ny osteserie fra Rema 1000

Melange kommer også i ny variant i år, Melange sticks. Det er ikke smak, men innpakningen som er endret: Margarinet kommer i en pakke à 4 x 100 gram, inspirert av amerikanske butter sticks. De fire pakkene er markert for 25 og 50 gram, slik at det skal være kjapt og enkelt å finne rett mengde, uten å måtte veie.

Merk at selv om Melange kaller det sticks, og har latt seg inspirere av amerikanske smørsticks, så er det ikke amerikanske mål på en stick - men metrisk. Du må fortsatt veie deg frem til 113 gram, dersom du bruker en amerikansk oppskrift som ber om en «stick».

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!