Hjemmelaget maiskrem, tomatsalsa, tacolefse og tacokrydder:

Tacofredag: Det diggeste tilbehøret lager du selv

Jan Robin Ektvedt lager tacofest med supergode lefser, kremet mais, deilig salsa og eget tacokrydder.

EKSTRA GOD FREDAGSTACO: Jan Robin Ektvedt inviterer til tacofest med hjemmelagde lefser, en supergod tomatsalsa, kremet mais og kjøttdeig krydret med sin egen krydderblanding. Foto: METTE MØLLER
EKSTRA GOD FREDAGSTACO: Jan Robin Ektvedt inviterer til tacofest med hjemmelagde lefser, en supergod tomatsalsa, kremet mais og kjøttdeig krydret med sin egen krydderblanding. Foto: METTE MØLLER Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

En god start er å bytte ut posekrydderet til kjøttdeigen med din egen krydderblanding. Slik får du også full kontroll på saltinnholdet.

Les også: Sunn tacosalat til sultne unger.

Smak til med salt

Jan Robin dropper saltet i krydderblandingen, og smaker heller til med salt underveis i stekingen.

- Bland sammen fennikelfrø, korianderfrø, spisskummen og chilipulver. Smaken blir mer kompleks og rundere hvis du rister frøene i en panne før du knuser dem, sier Ektvedt, som gjerne tilsetter litt tomatpure i kjøttdeigen etter at han har hatt i krydderblandingen.

- Litt paprika eller finhakkede stilker av stangselleri gir også god smak, sier kokken.

Paprika bruker han også i sin egenkomponerte tomatsalsa.

Da griller han gul, grønn og rød paprika på høy varme slik at skallet blir svart, fjerner skallet og innmaten, og finhakker paprikakjøttet.

MATEKSPERT: Jan Robin Ektvedt (28) er kjøkkensjef på Hitchhiker i Mathallen i Oslo. Han har jobbet på Noma i København og Fat Duck i Berkshire, England, og gitt ut kokeboka «Gatemat». Foto: NINA HANSEN  
MATEKSPERT: Jan Robin Ektvedt (28) er kjøkkensjef på Hitchhiker i Mathallen i Oslo. Han har jobbet på Noma i København og Fat Duck i Berkshire, England, og gitt ut kokeboka «Gatemat». Foto: NINA HANSEN  

Vis mer

- Bland det sammen med gode tomater, rødløk, mango og ananas, og selvfølgelig rikelig med finhakket rød chili. Du kan også skvise litt lime i, men hvis tomatene er syrlige, trenger du ikke det. Jeg er også glad i å tilsette et par skjeer med god ketchup for å få den fyldige tomatsmaken, sier Jan Robin.

Les også: Slik gjør du tacomiddagen ekstra billig

Gode, hjemmelagde lefser

De ferdigstekte butikklefsene er ofte tørre og smakløse.

Det tar selvfølgelig litt mer tid å lage sine egne, men skal du invitere folk på taco, er det morsomt å overraske med hjemmelagde tacolefser.

Jan Robin har funnet fram til en oppskrift med like deler av maismelet «maseca» og hvetemel.

- Jeg blander også inn litt ost i deigen. Bruk en ostetype du synes er digg. Dette er en variasjon av El Salvadors populære gatemat «pupusas», der de lager lefsene med flytende ost inni. Stek lefsene gylne i litt olje i en panne, og server dem lune, anbefaler Jan Robin.

Maismelet får du tak i større dagligvarebutikker, i spesialforretninger og i helsekostbutikker.

Les også: Slik steker du kjøttdeig

Prøv deg på en ekte meksikansk taco

Tacodietten - endelig en diett hvor du kan spise taco hver dag

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer