Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Kontroll av take-away sushi

Take-away-sushi: Fem av 57 steder stengt på dagen

Det står dårlig til med hygienen hos take away-sushi-leverandørene.

DÅRLIG HYGIENE: Hygienen var alt for dårlig i flesteparten av sushistedene Mattilsynet kontrollerte. Fem ble stengt på dagen. Foto: Mattilsynet
DÅRLIG HYGIENE: Hygienen var alt for dårlig i flesteparten av sushistedene Mattilsynet kontrollerte. Fem ble stengt på dagen. Foto: Mattilsynet Vis mer

Hygienen hos leverandører av sushi er for dårlig. I en storkontroll av mattilsynet i vår ble fem av 57 steder stengt på dagen, mens 34 steder fikk pålegg om endringer på grunn av dårlig hygiene eller andre regelbrudd, skriver Mattilsynet på sine nettsider.

- Dette er ikke bra nok, sier Inger-Marie Øymo, seksjonssjef i Mattilsynet til Dagbladet.

Mange av påleggene kunne vært unngått med jevnlig renhold og rydding.

- Det er spesielt det å holde det rent og ryddig nok vi ser at stedene har størst problemer med.

SKITTENT: Det var skittent og rotete på flere av restaurantene. Foto: Mattilsynet
SKITTENT: Det var skittent og rotete på flere av restaurantene. Foto: Mattilsynet Vis mer

Mathygiene og -trygghet er naturlig nok i førersetet når Mattilsynet utfører kontroller, men også sushi-stedenes rutiner ble sjekket.

Sjekket sushi uten smilefjes

Da Mattilsynet kontrollerte take-away-sushisteder i fjor ble fire steder stengt på dagen, men den gangen ble kun 29 steder sjekket.

Begge ganger var det sushi-steder som hovedsakelig selger take-away, og som ikke omfattes av smilefjesordningen, som ble kontrollert.

REN SONE? Kyllingfileter ble oppbevart i vasken før de skulle tilberedes. Foto: Mattilsynet
REN SONE? Kyllingfileter ble oppbevart i vasken før de skulle tilberedes. Foto: Mattilsynet Vis mer

I tillegg til de fem stengte restaurantene ble det gitt to omsetningsforbud for matvarer fordi restaurantene ikke oppfyller kravet om mattrygghet. Den ene, fordi maten var oppbevart ved for høye temperaturer, den andre fordi det var uklart om matvarenes opprinnelse.

Escolaren er borte fra menyene

Undersøkelsen var ikke bare nedslående. Nesten alle stedene har stoppet å servere escolar, en type smørfisk som ikke kan spises rå.

Skal du lage sushi må du få til risen. Kjøp sushiris og bland den med sukker og riseddik. Så er det viktig å la risen avkjøle seg. Her er oppskriften: https://www.dagbladet.no/mat/oppskrift/sushiris-pa-enkel-mate Vis mer

TV 2s Matkontrollen avslørte i høst at ti sushi-steder solgte den helsefarlige fisken escolar som smørfisk. Etter avsløringene fulgte Mattilsynet opp med en kontroll, der to sushi-steder fikk umiddelbart omsetningsforbud.

Sushi-stedene har også blitt bedre på håndtering av rå fisk og tilberedning og lagring av sushi-ris.

Denne gangen dukket det imidlertid opp en ny risiko: Kamskjell som ifølge leverandørene må varmebehandles for å ikke utgjøre helsefare, ble servert rå.

- Det betyr ikke at ingen kamskjell kan spises rå, men at mange ikke kan det. Det viser hvor viktig det er å følge bruksanvisningen fra eierne, sier Øymo.

Hun synes det var overraskende at såpass mange steder ikke fulgte bruksanvisningen som sto på matvarenes emballasje.