Tannleger advarer mot juice, brus og smaksatt vann

Tannlege-alarm om vann med smak

Norske tannleger må stadig oftere reparere tenner som er ødelagt av syreholdige drikker. Smaksatt vann er en av synderne.

SYRESKADEr: Norske tannleger registrerer stadig oftere syreskader, og advarer mot å drikke juice, brus - og smaksatt vann. Her, tannlege Kornelia Åteigen ved Smil Tannlegesenter i aksjon. Reporter: Cecilie Louise Berg. Video: André Børke / Dagbladet Vis mer Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Mange tenker at så lenge det ikke er sukker i drikken, er den ikke farlig for tennene. Dette stemmer ikke, sier Kornelia Åteigen, tannlege ved Smil Tannlegesenter i Nydalen.

Jevnlig inntak av alle typer brus og vann med tilsatt smak kan gi store og alvorlige syreskader, advarer hun.

Åteigen har gjennom lengre tid registrert en økende forekomst av syreskader på tennene blant pasientene sine. Særlig er det mange unge mennesker som klager på ising og andre plager. De blir overrasket når Åteigen forteller dem at det skyldes drikkevanene deres. Mange typer drikke inneholder mye syre. Syre skaper et surt miljø i munnen, noe som over tid kan skade tennene.

- Jeg tror ikke at så mange er klar over at også vann med smak kan gå utover tannhelsen. Og i motsetning til hull i tennene, er syreskader langt mer krevende å behandle, opplyser hun.

Nedsliping av tennene

Ved hyppig drikking av brus, juice, ulike typer energidrikker, sportsdrikker og vann med smak, fører syreinnholdet i drikken til en jevn nedsliping av tennene.

Som regel er det ising og mer porøse tenner som er konsekvensen av syreskadene, men i verste fall må tennene rotfylles og bygges opp igjen, forklarer Åteigen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer