Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Tannleger advarer mot juice, brus og smaksatt vann

Tannlege-alarm om vann med smak

Norske tannleger må stadig oftere reparere tenner som er ødelagt av syreholdige drikker. Smaksatt vann er en av synderne.

SYRESKADEr: Norske tannleger registrerer stadig oftere syreskader, og advarer mot å drikke juice, brus - og smaksatt vann. Her, tannlege Kornelia Åteigen ved Smil Tannlegesenter i aksjon. Reporter: Cecilie Louise Berg. Video: André Børke / Dagbladet Vis mer Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange tenker at så lenge det ikke er sukker i drikken, er den ikke farlig for tennene. Dette stemmer ikke, sier Kornelia Åteigen, tannlege ved Smil Tannlegesenter i Nydalen.

Jevnlig inntak av alle typer brus og vann med tilsatt smak kan gi store og alvorlige syreskader, advarer hun.

- DRIKK VANN: Tannlege Åteigen står over juicen til frokost, og drikker for det meste rent vann av hensyn til tennene. Foto: Cecilie L. Berg
- DRIKK VANN: Tannlege Åteigen står over juicen til frokost, og drikker for det meste rent vann av hensyn til tennene. Foto: Cecilie L. Berg Vis mer

Åteigen har gjennom lengre tid registrert en økende forekomst av syreskader på tennene blant pasientene sine. Særlig er det mange unge mennesker som klager på ising og andre plager. De blir overrasket når Åteigen forteller dem at det skyldes drikkevanene deres. Mange typer drikke inneholder mye syre. Syre skaper et surt miljø i munnen, noe som over tid kan skade tennene.

VELG RETT: Drikker du mye juice, lettbrus og vann med smak, bør du sjekke tennene jevnlig for syreskader. Foto: NTB Scanpix
VELG RETT: Drikker du mye juice, lettbrus og vann med smak, bør du sjekke tennene jevnlig for syreskader. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg tror ikke at så mange er klar over at også vann med smak kan gå utover tannhelsen. Og i motsetning til hull i tennene, er syreskader langt mer krevende å behandle, opplyser hun.

Nedsliping av tennene

Ved hyppig drikking av brus, juice, ulike typer energidrikker, sportsdrikker og vann med smak, fører syreinnholdet i drikken til en jevn nedsliping av tennene.

Som regel er det ising og mer porøse tenner som er konsekvensen av syreskadene, men i verste fall må tennene rotfylles og bygges opp igjen, forklarer Åteigen.

- Det er som om tannsubstansen forsvinner, litt etter litt. Ofte ser man syreskader på fortennene. De blir tynne og taggete. Eller det kan oppstå dype groper i jekslene, som fører til plagsom ising, og at mat legger seg i tennene.

Hennes beste råd er å være bevisst på hva og hvor mye du drikker. Se ikke bare på sukker- og kaloriinnhold, men også på innhold av syre.

- Vann er den beste tørstedrikken uansett, konkluderer tannlegen.

Nye drikkevaner

BEKYMRET: Amer Sehic ved Institutt for oral biologi etterlyser større kunnskap i befolkningen om forebygging av syreskader på tennene. Foto: UIO
BEKYMRET: Amer Sehic ved Institutt for oral biologi etterlyser større kunnskap i befolkningen om forebygging av syreskader på tennene. Foto: UIO Vis mer

- Vann med smak, surt godteri og sitrusfrukter burde man ikke spise og drikke for ofte. Drikk vann, oppfordrer også førsteamanuensis ved Det Odontologiske Fakultet, Universitetet i Oslo, Amer Sehic.

Tannhelsen er i endring, fastslår han. Mens nordmenn i dag får færre hull, får vi til gjengjeld stadig oftere syreskader på tennene.

Ifølge Sehic er forekomsten av syreskader i Norge cirka 34 prosent.

- Altså har hver tredje ungdom i Norge syreskadede tenner.

Han forklarer utviklingen med at dagens kosthold i større grad består av sur mat og drikke.

- Størst forandring har skjedd i vårt valg av drikke, der forbruket av leskedrikker og juice har økt betraktelig. Denne økningen har vært spesielt stor blant barn og ungdom.

Sehic viser til tall fra drikkeglede.no, som forteller at vi i Norge drikker gjennomsnittlig 106 liter mineralvann, juice og brus per år, og at vi med dette ligger på Europatoppen for inntak av slike drikker. Totalsalget av brus har de siste årene ligget på nesten 500 millioner liter per år.

SYRESKADE: At jekslene får groper er en klassisk syreskade. Foto: Smil Tannlegesenter
SYRESKADE: At jekslene får groper er en klassisk syreskade. Foto: Smil Tannlegesenter Vis mer

Mangel på kunnskap

- I dag ser vi en klar årsakssammenheng mellom livsstil og syreskader på tennene. Mange drikker dessverre sukkerfrie drikker med god samvittighet, fordi det ikke inneholder sukker og dermed har lavt kaloriinnhold.

I et tannhelseperspektiv er dette direkte misvisende, mener Sehic, som er bekymret over manglende kunnskap i befolkningen om dette temaet.

- Dessverre vet vi ut fra både kliniske erfaringer og studier at det å begrense inntaket hos enkelte grupper ikke er lett. En studie fra 2013 avslørte at 18-åringer med syreskader oftere var mer motvillig til å endre en dårlig tannhelsevane, enn de som ikke hadde slike skader.

- Tannlegene har helt rett

- Tannlegene har helt rett, uttaler Petter Nome i Bryggeri- og drikkevareforeningen.

Han påpeker at det er ganske mange drikkevarer som har lav pH-verdi, og som derfor kan gi syreskader på tannemaljen.

- I tillegg til brus og smaksatt vann, gjelder dette blant annet kaffe, juice og saft.

KJENT PROBLEMSTILLING: Petter Nome i Bryggeri- og drikkevareforeningen mener at det er mye man kan gjøre selv for å hindre skader på tennene. Foto: Drikkeglede.no
KJENT PROBLEMSTILLING: Petter Nome i Bryggeri- og drikkevareforeningen mener at det er mye man kan gjøre selv for å hindre skader på tennene. Foto: Drikkeglede.no Vis mer

Nome opplyser at Drikkevareforeningen helt siden 2010 har informert om problemstillingen på sine nettsider. Her har de formidlet mange av de samme rådene som tannlegene gir.

- Det er altså mye man kan gjøre selv for å hindre skader på tennene, hvis man bare er klar over det, avslutter han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!