SLÅR ALARM: Tannlegeforeningen kaster seg inn i debatten om sukkerfri brus. Nå advarer de om at et for stort inntak av sukkerfri brus kan gi alvorlige syreskader. Foto: NTB Scanpix
SLÅR ALARM: Tannlegeforeningen kaster seg inn i debatten om sukkerfri brus. Nå advarer de om at et for stort inntak av sukkerfri brus kan gi alvorlige syreskader. Foto: NTB ScanpixVis mer

Nye avgifter gir høyere pris på brus:

Tannleger slår alarm om sukkerfri brus: - Du mister rett og slett deler av tennene dine

Tannlegeforeningen mener det er en avsporing å snakke om at lettbrus er sunt.

(Dagbladet): - Det handler om folkehelse, og det er en avsporing å snakke om at lettbrus er sunn. Den er like skadelig som vanlig brus for tennene, sier president i Den norske tannlegeforening, Camilla Hansen Steinum til Dagbladet.

Stortingets nye avgifter på sukker og alkoholfrie drikkevarer har ikke blitt godt mottatt.

SYRESKADER: Syren fører til at emaljen går i oppløsning, og tennene mister sin opprinnelige form. Det er ikke alltid så lett å se slike skader selv, men du kan kjenne ising i tennene når du drikker noe kaldt eller varmt. Foto: Aida Mulic, Nordisk Institutt for Odontologiske Materialer
SYRESKADER: Syren fører til at emaljen går i oppløsning, og tennene mister sin opprinnelige form. Det er ikke alltid så lett å se slike skader selv, men du kan kjenne ising i tennene når du drikker noe kaldt eller varmt. Foto: Aida Mulic, Nordisk Institutt for Odontologiske Materialer Vis mer

Mange politiske partier har reagert sterkt på at sukkerfri brus rammes av samme avgiften som sukkerholdig brus. Det burde de ikke, skal vi tro tannlegepresidenten.

- Akkurat som vanlig brus inneholder lightbrus også syre som sliter ned emaljen på tennene og gir syreskader. Slike skader er særlig vanlige blant barn og unge. Du mister rett og slett deler av tennene dine, og jo tynnere emaljen blir jo mer følsomt og smertefullt kan det bli, sier Hansen Steinum.

- Hvor mye må man drikke per dag for å være i faresonen?

- Det er ikke nødvendigvis hvor mye man drikker, men hvor ofte man drikker. Jevnlig eksponering, når man drikker jevnt hele dagen er verre om man drikker brus til måltidene.

POSITIV TIL NY AVGIFT: Avgiften vil gjøre usunne produkter dyrere, det er bra for folkehelsa - inkludert tennene. Sukkerholdige drikker gir hull i tennene. Uten sukker, ingen hull, sier Camilla Hansen Steinum i Den norske tannlegeforening. Foto: Den norske tannlegeforening.
POSITIV TIL NY AVGIFT: Avgiften vil gjøre usunne produkter dyrere, det er bra for folkehelsa - inkludert tennene. Sukkerholdige drikker gir hull i tennene. Uten sukker, ingen hull, sier Camilla Hansen Steinum i Den norske tannlegeforening. Foto: Den norske tannlegeforening. Vis mer

Et ungdomsproblem

Ifølge en undersøkelse av Ipsos MMI for Tannlegeforeningen drikker ungdom mellom 15 og 24 år mer enn dobbelt så mye juice, brus og smakstilsatt vann som de over 25 år.

Samtidig rapporterer norske tannleger om langt flere syreskader i dag enn for 10 -15 år siden, særlig blant yngre og hos fysisk aktive.

Trenden bekreftes også i en doktorgrad fra det Odontologiske fakultet ved Universitetet i Oslo. 38 prosent av undersøkte 18-åringer hadde syreskader på tennene. Av de ungdommene som var fysisk aktive, var andelen hele 64 prosent.

Ifølge en undersøkelse av Ipsos MMI for Tannlegeforeningen drikker ungdom mellom 15 og 24 år mer enn dobbelt så mye juice, brus og smakstilsatt vann som de over 25.

Hele 21 prosent av befolkningen mellom 15-24 år drikker sportsdrikk, brus, smakstilsatt vann, smoothie eller juice tre ganger daglig - eller mer. Tilsvarende andel er 12 prosent for aldersgruppen 25-39 og 9 prosent blant dem som er 40 pluss.

Budsjettforslaget skal vedtas i midten av desember. Den norske tannlegeforening håper avgiften vedtas slik den er foreslått.

- Vi håper Stortinget vedtar denne avgiften og håper den påvirker folk til å både spiser og drikke mindre slike produkter. Så skulle vi selvsagt også ønske at man også senket prisene på sunne alternativer, avslutter Hansen Steinum.

KrFs nestleder Olaug Bollestad har fått hard kritikk for de foreslåtte avgiftsøkningene, og åpnet tidligere denne uka for at sukkerfri brus kan unntas den nye avgiften.

- Vi er åpne for å vurdere om avgiften bør differensiere mellom sukkerfri og sukkerholdig brus, slik at sukkerholdig brus har en høyere sats på grunn av større helsefare, uttalte Bollestad til Dagbladet tirsdag.

Hun reagerer svært positivt på utspillet til Tannlegeforeningen:

- Jeg syns det er veldig hyggelig at Tannlegeforeningen støtter sukkeravgiften. Dette er et viktig folkehelsetiltak, sier Bollestad.

Skivebom: Det er ikke syre som er saken - men sukker

- At syre i lettbrus kan skade tennene er vi klar over, og det har vi heller aldri lagt skjul på. Som med alle andre produkter som er syrlige, bør man bruke sunn fornuft enten man nyter brus med sukker, brus uten sukker, juice, vin, eple, eller sitron, sier Nicolay Bruusgaard, kommunikasjonssjef i Ringnes, til Dagbladet.

Ringnes har Norges bestselgende lettbrus Pepsi Max i sin portefølje.

SØTT OG SYRLIG: Syrligheten i brus har ikke noe med søtstoffer å gjøre, sier Nicolay Bruusgaard i Ringnes.
SØTT OG SYRLIG: Syrligheten i brus har ikke noe med søtstoffer å gjøre, sier Nicolay Bruusgaard i Ringnes. Vis mer

Han peker på at syrligheten ikke har noe med søtstoffer å gjøre, og at dette er en sukkeravgift.

- Vi skjønner at tannlegeforeningen ønsker oppmerksomhet rundt egen sak, men vi vil gjerne minne om at begrunnelsen for avgiften var å få ned sukkerforbruket for å bekjempe et av våre mest alvorlige folkehelseproblem, nemlig fedmeproblematikken.

- Hva med juice?

Petter Nome i Bryggeri- og drikkevareforeningen (BROD) er en uttalt motstander av avgiftsøkningen på vegne av sine medlemmer, og synes også den faller litt tilfeldig ut.

- Avgiften omfatter ikke fruktjuice, men juice inneholder mer sukker enn coca og er enda verre med hensyn til syreangrep på tennene, sier Nome til Dagbladet.

Priseksempler:
Pris i dagPrisøkning (inkl. MVA)Ny pris
0,5 liter brus250,7825,78
1,5 liter brus332,3535,35
200 gram melkesjokolade403,7743,77
24 gram pastilleske160,4516,45

Tannlegeforeningen er ikke uenig i at juice ikke er det beste man kan gi tennene, men peker på en vesentlig forskjell mellom hvordan juice og brus konsumeres.

- Juice drikker man gjerne til frokost, mens brus drikker man gjerne hele dagen, slik at man får en kontinuerlig eksponering. Det er ingen som drikker juice hele dagen, slik vi ser mange gjør med brus, sier Hansen Steinum.

Brusflasker med skrukork, som gjør at brusen holder seg bedre og varer lenge, er en viktig medvirkende årsak til dette, tror Hansen Steinum.

Det gjelder forøvrig også vann med smak, som gjerne inneholder mye syre.

- Hvordan folk velger å nyte brusen sin varierer veldig. Noen drikker alt med en gang, andre velger å spare litt. Det må de få lov til. Men til syvende og sist, handler det som med alt annet man putter i munnen om sunn fornuft, sier Bruusgaard.

Til høyre kan du se et par eksempler på syreinnholdet i vanlige drikker. Marginene mellom lettbrus og sukkerholdig brus er små.

Økt grensehandel

Nome mener at økte priser i Norge ikke vil føre til at folk tar sunnere valg, men at de vil gjøre en større andel av innkjøpet sitt over grensen.

- Nordmenn kjøper nå cirka 90 millioner liter brus i Sverige. Det er 20 prosent av alt innenlands salg i Norge. Vi vet at grensehandel handler om hamstring, folk kjøper mye mer enn de ellers ville gjort og de kjøper gjerne de mest usunne varene, sier Nome.

IKKE FORNØYD: Petter Nome langer ut mot den nye sukkeravgiften som han mener vil ramme bryggerinæringen hardt. Foto: BROD
IKKE FORNØYD: Petter Nome langer ut mot den nye sukkeravgiften som han mener vil ramme bryggerinæringen hardt. Foto: BROD Vis mer

- Grensehandelen økte med 11% de siste 12 månedene, nå vil den øke enda mer.