Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Ernæringstest av brødmiks:

Test av brødmikser: Butikkbrødet har en klar fordel

Det sunneste er å bake selv. Det nest sunneste er brødmiks.

IKKE SUNNERE: Det sunneste er å bake selv. Det nest beste er brødmikser. De er billigere enn kjøpebrød og har ofte mindre salt. Foto: Erik Helgeneset
IKKE SUNNERE: Det sunneste er å bake selv. Det nest beste er brødmikser. De er billigere enn kjøpebrød og har ofte mindre salt. Foto: Erik Helgeneset Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): For alle som spiser brød jevnlig, kan det lønne seg å velge de groveste typene fordi de inneholder mer fiber, vitaminer og mineraler enn brød laget på finmalt mel.

Jo høyere grovhetsprosenten er, jo sunnere er brødet. Dette gjelder også brødmikser som vi tester her.

Brød har gått fra å være typisk norsk, og noe alle spiser hver dag, til å bli noe flere er skeptiske til.

«Den største fordelen med å velge brødmikser fremfor ferdig brød, er at brødmikser er billigere, og det er greit å ha i huset slik at du alltid kan lage nystekt brød.»

Spis grovt brød

Grunnen er at brød inneholder mye karbohydrater, og et høyt inntak av karbohydrater kan bidra til vektøkning hos de som er disponert for det. Men det er viktig å være klar over at det da er snakk om raske karbohydrater!

Grovt brød er en fin kilde til fiber, vitaminer, mineraler og antioksidanter.

Lyst brød laget av finmalt mel er fullt av raske karbohydrater og fattig på andre næringsstoffer.

Brødskalaen og grovhetsprosent

De fleste industribakte brød og brødmikser er i dag merket med en brødskala og grovhetsprosent som viser hvor grovt brødet du kjøper er.

Dette er nyttig informasjon som hjelper deg til å finne det groveste brødet.

Skal du velge grovt, bør du gå for et brød/en brødmiks som har minst 3/4 av brødskalaen skravert.

To fordeler og en ulempe

Den største fordelen med å velge brødmikser fremfor ferdig brød, er at brødmikser er billigere, og det er greit å ha i huset slik at du alltid kan lage nystekt brød.

En annen fordel er at det generelt er mindre salt i brød laget av brødmikser sammenliknet med industribakt brød. Dette er gunstig,ettersom mange av oss får i oss for mye salt.

Så var det ulempen: Mange av brødmiksene inneholder langt mindre fiber enn hva du kan få hvis du kjøper et grovt brød i butikken.

Hjemmebakt best

Hvis du spiser mye industrifremstilt brød, får du i deg en del salt.

Det ideelle er å bake brødet «helt selv», uten å bruke ferdige brødmikser. Da kan du selv bestemme hvor mye salt du vil ha i brødet, og ha i alt du vil av grovt mel, frø, nøtter og andre sunne ingredienser.

De aller fleste av oss får i oss for mye salt, så en fin måte å redusere saltinntaket er å bake brødet selv.

Hele testen finner du hos bramat.no.

Testresultater

Hele Norges coronakart