Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Test av ferdige pizzabunner: - Får Grandiosa-følelse

Vi har testet ni ferdige pizzabunner, vinneren er klar. Men du må se godt etter i hylla, så du velger riktig.

GOD PÅ BUNN: Fyllet har mye å si, men uten god, sprø og luftig bunn, blir ikke pizzaen komplett. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB Scanpix
GOD PÅ BUNN: Fyllet har mye å si, men uten god, sprø og luftig bunn, blir ikke pizzaen komplett. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

Det er noe med pizza. Det trenger ikke være fryktelig spennende for at det er godt, for det skal mye til for at brød med tomatsaus og god, smeltet ost, smaker noe annet enn godt.

Men når alt henger sammen, og man får fyllet og den seige osten servert på en sprø og luftig bunn, da er det helt fantastisk!

Vi har testet ni ferdige pizzabunner sammen med Bård Greni, kokk, og Pål Røstvang, produktutvikler i næringsmiddelprodusenten Alimenta.

Ifølge testpanelet skal en god pizzabunn heve godt, glutenet i bunnen skal være aktivt og elastisk og ideelt sett vil testpanelet se flere luftlommer.

GOD PÅ BUNN: Bård Greni og Pål Røstvang har testet pizzabunner for Dagbladet.
GOD PÅ BUNN: Bård Greni og Pål Røstvang har testet pizzabunner for Dagbladet. Vis mer

Bunnen kan godt ha litt salt, men ikke for mye, for det er gjerne salt i saus eller topping. Smaksmessig er uansett det viktigste at man ikke smaker de ulike tilsetningsstoffene som ofte finnes i ferdigmat, som for eksempel hevemidler.

Skorpa skal være sprø og god, og ideelt sett også bunnen under, selv om det kan bli vanskelig i en vanlig ovn.

- Ferdige pizzabunner kan også ha andre bruksområder, slik at du for eksempel kan bruke dem som pinnebrød eller grissini, sier Røstvang.

- Er det en amerikansk pizzabunn skal den være crispy, men likevel ha fluffy bunn, sier kokk Bård Greni. - En italiensk skal være sprø og tynn - og ikke feit.

- Det var en periode barna ville ha pizza til frokost. Da tok det ikke mer enn 45 min fra jeg begynte til jeg ble ferdig, sier Røstvang.

Trikset var å bruke tørrgjær og varmt vann, noe som kickstarter heveprosessen.

- Men dette funker bare på tørrgjær, vanlig gjær blir drept om vannet er varmere enn 37-40 grader.

UTVALGET: Eldorado hadde størst utvalg tilgjengelig da vi testet - og havnet både på topp - og bunn av testen.
UTVALGET: Eldorado hadde størst utvalg tilgjengelig da vi testet - og havnet både på topp - og bunn av testen. Vis mer

- Det er ikke sprøtt!

Et gjennomgangstema under smakingen er at pizzabunnene ikke er ordentlig sprø. Vi har stekt dem i vanlig ovn, etter anvisning på pakka, på oppvarmede plater - men har ikke benyttet oss av spesialutstyr som pizzastein eller pizzastål.

Velger du dette vil det kanskje hjelpe på sprøheten i bunnen for noen av dem.

KIWIPIZZA?: Svenske Stellan Johansson postet bilde av sitt kulinariske eksperiment. Internett eksploderte. Vi testet. Vis mer

Fullkorn

To av pizzaene vi har testet har bunn av fullkorn.

Den gode nyheten er at ingen av disse har utpreget fullkornssmak, og dersom målet er å lure fullkorn i uvillige familiemedlemmer, er det ikke veldig tydelig og lett å avsløre.

Den dårlige nyheten er at konsistensen i disse ikke er spesielt god. De er tørre, og smuldrer litt opp, uten at de er sprø.

- Hvis målet er å spise mer fullkorn: Spis gode grovbrødskiver til frokost og lunsj, og unn deg heller et stykke pizza fra en god, fin bunn på kvelden, sier Røstvang.

- Når det er sagt, er det nok flere her som kunne hatt godt av litt fiber i bunnen for å gjøre dem sprø - og holde på fuktigheten.

Slik testet vi:

  • Vi har testet ferdige ferske utkjevlede pizzabunner fra norske dagligvarebutikker.
  • Pizzabunnene er stekt i vanlig stekeovn, etter anvisning på pakka. Halve bunnen med saus/ost, halve bunnen uten.
  • I testpanelet er Bård Greni, kokk, og Pål Røstvang, produktutvikler i næringsmiddelbedriften Alimenta.
  • Testpanelet har vurdert utseende, duft, konsistens, sprøhet og smak.
  • Testen er gjennomført som en blindtest.
  • Produktene er innkjøpt i uke fire, 2020.

Eldorado: XXL Original Pizzabunn

Vekt: 550 gram
Pris: 16,90 kroner

image: Test av ferdige pizzabunner: - Får Grandiosa-følelse

Denne kommer ut av ovnen som en tjukk og dvask rektangulær pannekake, helt uten luftbobler. Den har en lett kjemisk duft, og etter å ha smakt på bunnen, er testpanelet rimelig sikre på at her er det tilsatt mye stivelse og hevemidler.

Den mangler den ønskede gluten-elastisiteten, og er heller ikke spesielt sprø. Til tross for at pizzabunnen er kompakt, sitter testpanelet igjen med en følelse av å ha spist luft.

- Denne kan risikere å frambringe tilfeller av flatulens.

- Dette er veldig langt fra kjernen av pizza.

- Dette var trist!

Eldorado Tynn Italienskinspirert Pizzabunn

Vekt: 430 gram
Pris: 24,60 kroner

image: Test av ferdige pizzabunner: - Får Grandiosa-følelse

Denne tynne, rektangulære pizzabunnen ser veldig bra ut når den kommer ut av ovnen, men deretter skuffer den stort.

Den er ikke sprø, verken under eller i skorpa, og flaker seg når man tygger. Den smaker også markant saltere enn de andre, til tross for at innholdsfortegnelsen sier noe annet.

Det er også en lett kjemisk usmak på denne, og testpanelet får følelsen av å spise en litt gammel tortilla eller wrap, mer enn pizzabunn.

- Denne er veldig kort i smaken, det forsvinner med en gang.

- Tam og flat.

Eldorado: XXL Fullkorn Pizzabunn

Vekt: 550 gram
Pris: 25,70 kroner

image: Test av ferdige pizzabunner: - Får Grandiosa-følelse

Denne store rektangulære pizzaen dufter hovedsakelig av gjær. Den er fluffy, men kort i bittet, og blir kompakt når vi tygger.

Den føles også litt tørr og svampete, og i stedet for at fyllet ligger godt oppå pizzaen, trekker det litt inn, og bunnen blir blaut.

At det er en fullkornpizza er nok noe av årsaken til dette. Selve fullkorns-delen er mulig å smake når vi bare spiser bunn, men skjules greit med saus og topping.

- Denne skorpa er så tørr at du må drikke ved siden av!

- Det eneste som er bra med denne er at den har noe sammalt mel, og sikkert litt mer fiber enn de andre.

Testpanelet landet på en sterk toer for denne.

Coop: Fullkorn og spelt pizzabunn

Vekt: 550 gram
Pris: 17,40 kroner

image: Test av ferdige pizzabunner: - Får Grandiosa-følelse

En stor, rektangulær pizzabunn, som ved første øyekast ikke skiller seg nevneverdig fra de andre. Den har et hint av surdeig i duften, men ikke i smaken.

Både spelt og sammalt mel gir seg bedre til kjenne når vi smaker, uten å dominere for mye. Også denne fullkornspizzaen er litt tørr i konsistensen, og den smuldrer litt opp når vi tygger. Fibrene gir litt å tygge på, og den føles mer mettende.

Det er tilløp til sprø skorpe, men bunnen blir akkurat litt for slapp.

- Jeg får litt følelsen av å spise cornbread her.

Peppe's Pizza: Original pizzabunn

Vekt: 550 gram
Pris: 34,90 kroner

image: Test av ferdige pizzabunner: - Får Grandiosa-følelse


Denne pizzabunnen har ikke hevet så mye, men er likevel blant de tjukkeste i testen. Den dufter slik en pizzabunn skall, og smaker godt, men det er kjemiske noter av hevemiddel i ettersmaken.

Den er gjennomstekt, men føles likevel deigete, spesielt under fyllet, og pizzabunnen legger seg i ganen. Verken skorpe eller bunnen er sprø, og hovedinntrykket testpanelet sitter igjen med er litt bløtt.

- Kanskje den kunne funket som pinnebrød, men dette blir verken fugl eller fisk.

- Det blir platt og lite spennende.

Rema 1000 The Taste Lab: Stor & fersk pizzabunn

Vekt: 550 gram
Pris: 15 kroner

image: Test av ferdige pizzabunner: - Får Grandiosa-følelse

Denne store, firkantede pizzabunnen minner testpanelet mer om en tjukklefse enn en pizzabunn, og konsistensen følger opp: Dette er mykt. Med en litt annen form, kunne vi latt oss forlede til å tro det var et nanbrød.

Den er ikke spesielt sprø, men på plussiden har den fin elastisitet. Det klistrer seg riktignok litt til tennene, og bunnen har en anelse smak av råmel.

- Dette er et bra deigemne, men jeg ville ikke brukt det som pizza. Men fin om du vil ha en snarvei til nan eller pide-brød.

- Eller ta med på tur og bruke som pinnebrød.

Coop Original Pizzabunn

Vekt: 550 gram
Pris: 15 kroner

image: Test av ferdige pizzabunner: - Får Grandiosa-følelse

En stor, rektangulær pizzabunn, med brettemerker - også etter den har vært i ovnen. Den dufter lovende av klassisk pizzabunn, og dette er en av de første vi kan høre at er litt sprø når vi skjærer opp, men det er mest på skorpa, under fyllet blir den ganske deigete.

Smaksmessig er den også blant de bedre, om enn litt kort i smaken.

Bunnen holder imidlertid ikke godt på fyllet, fuktigheten fra fyllet har sivet inn i bunnen, og testpanelet mistenker at deigen er tilsatt mye stivelse.

- Denne er mye bedre uten fyll - men da forsvinner litt av poenget.

- Dette ville vært mitt valg på tur i skogen - som pinnebrød. Den passer perfekt til det, men ikke som pizzabunn.

Eldorado: Rund original pizzabunn

Vekt: 280 gram
Pris: 20,40 kroner

image: Test av ferdige pizzabunner: - Får Grandiosa-følelse

En liten og rund pizza, som er god og luftig. Den blåser seg noe opp i skorpa, men er helt flat der det er saus og topping. Duften gir assosiasjoner til nystekte, fine Hatting-rundstykker.

Den er kort i konsistensen, og testpanelet skulle gjerne sett litt mer av det såkalte glutendraget. Den er litt kort i tygget, og forsvinner fort i munnen. Den kunne godt vært litt mer salt, det blir på grensa til søtt, men uten at det blir for mye.

- Skorpa er fin og sprø, men det er litt å gå på under, spesielt under sausen.

- Jeg får litt Grandiosa-følelse av denne.

Eldorado: Tykk American style pizzabunn

Vekt: 550 gram
Pris: 26,90 kroner

image: Test av ferdige pizzabunner: - Får Grandiosa-følelse

Stor, tjukk og rund pizzabunn som har hevet og fått fine luftlommer, også på den delen av pizzaen med fyll. Den lukter lett av gjær, og har et snev av bakepulver i smaken, uten at det blir sjenerende.

Skorpa er god og sprø, bunnen tynn, og den er lett og luftig, men samtidig med god substans å tygge på. Smaken er mild, og ørlite søt.

- Denne vil barn like.

- Veldig positivt at den har hevestyrke til å løfte fyll!

- Best i test.

Ute av markedet: Til alle som savner Tines Nå! ferske pizzabunner i denne testen: Disse er nå ute av markedet.