KANTINEPREG: Ikea-restauranten er lagt opp litt som en kantine: Kalde retter plukker du selv, varmretter legges opp på bestilling.
KANTINEPREG: Ikea-restauranten er lagt opp litt som en kantine: Kalde retter plukker du selv, varmretter legges opp på bestilling.Vis mer

Smakstest av maten i Ikea-restauranten

Test av Ikea-maten: - Hadde jeg servert dette på jobb, hadde jeg fått sparken

Ikea-restauranten på Slependen bød ikke på de store kulinariske opplevelsene, men du får mye for pengene om du velger riktig.

Slependen (Dagbladet): - Dette er mat uten kjærlighet, dette er bare rutine, sier Paul Meza, restaurantsjef i ISS-kantina på Telenor.

Sammen med kollegaen Christopher Haakanes, kjøkkensjef på samme sted, har han hjulpet oss å smake på maten som serveres i Ikea-restauranten.

Det skulle vise seg å være en ganske trist opplevelse.

Hyggelig lokale, ikke like hyggelig mat

Ingen av dem har spist på Ikea før, og stiller med helt åpent sinn. Førsteinntrykket er bra. Begge roser den svenske møbelgiganten for hyggelig atmosfære. Ikea-restauranten har forskjellige soner, med forskjellige møbler og styling, og det er god stemning i lokalet.

Dessverre fulgte ikke matopplevelsen opp.

FØRSTEREIS: Christopher Haakanes og Paul Meza har ikke spist på Ikea før. Etter denne opplevelsen kommer de trolig ikke til å gjøre det igjen.
FØRSTEREIS: Christopher Haakanes og Paul Meza har ikke spist på Ikea før. Etter denne opplevelsen kommer de trolig ikke til å gjøre det igjen. Vis mer

- De har lagt mye sjel i interiøret, men det synes dessverre ikke i maten og resten av opplevelsen, sier Meza. - Det ser ut som om det er en robot som har laget maten.

- Men de kunne fint ha sluppet unna med det, om det bare hadde smakt bra! supplerer Haakanes.

For med unntak av én rett, skuffet alt vi smakte på med minst ett element.

Det betyr ikke at det bare er trist. For det er ikke nødvendigvis de største justeringene som må til for å heve standarden, skal vi tro testpanelet.

- Det mangler ofte bare en liten dæsj av noe, noen friske urter, eller noe på toppen. Gi maten litt kjærlighet, sier Meza.

POSITIVT OVERRASKET: Testpanelet skrøt av interiøret - som jo er det Ikea er mest kjent for.
POSITIVT OVERRASKET: Testpanelet skrøt av interiøret - som jo er det Ikea er mest kjent for. Vis mer

Flere av byggesteinene i maten er gode, men de mangler det lille ekstra.

- Jeg er sikker på at du kunne laget dette bedre hjemme, om du hadde de samme ferdigmatproduktene, sier Haakanes.

Det kan du også med et par av rettene - for eksempel får du kjøpt både kjøttboller og saus i Ikeas matbutikk i første etasje.

- Hold dere til det klassiske

Ikea-restauranten serverer en blanding av gamle klassikere, som kyllingsalat, rekesmørbrød og kjøttboller; og mer moderne retter som grønnsaksboller, wrap og pulled salmon.

Med unntak av det som må være det mest begredelige kyllinglåret vi har fått servert, er det med de klassiske rettene Ikea treffer.

Testvinner denne gangen ble et rekesmørbrød. Med reker i lake. En setning vi aldri hadde trodd at vi skulle skrive.

- Det var ikke det at det var et fantastisk rekesmørbrød. Men det var ærlig, og det leverte det vi trodde vi skulle få.

Prisen er det heller ingen ting å si på. Her blir du mett for rundt hundrelappen.

Ikea har også gunstige priser for barn. De serverer halv porsjon av alle retter til barn for halv pris, og en barneporsjon med laks, kjøttboller eller grønnsaksboller koster 29 kroner. Babymat er gratis ved kjøp av en voksen porsjon.

En dårlig dag?

Ikea Slependen hadde nok ikke dagen sin da vi var på besøk. Det var utplukket, spesielt på kalde retter, og de var tom for blant annet dagens suppe, marinert laks, gravlaks, wrap med grønnsaksboller og stekt svinekam.

Det var tidvis lange køer, det tok oss 20 minutter å komme gjennom restauranten til kassa den ene turen vi tok. Det var de nok klar over, og sultne gjester i matkø fikk utdelt sjokolade mens vi ventet.

Personalet skal også berømmes for hyggelig, om enn ikke tidenes mest effektive service.

Det er likevel ikke nok, skal vi tro Haakanes.

- Det er lov å ha en dårlig dag, men hele poenget med en kantine - eller restaurant - som dette, er at det skal være enkelt for hvem som helst å steppe inn.

Vi lot Ikea lese gjennom vurderingen av de ulike rettene og kommentere før publisering. Slik svarer de på kritikken:

- Sånn skal det ikke være å spise på Ikea, og vi er veldig lei oss for den opplevelsen våre gjester hadde denne dagen. Vi var ikke godt nok forberedt og dette gikk dessverre utover mat og service. Dette er selvfølgelig helt uakseptabelt og bare å beklage. Vi gjør nå tiltak slik at vi er bedre forberedt ved store handledager på varehuset, og vil gjøre vårt beste for at våre gjester skal få en god opplevelse neste gang, sier Tor Morten Myrseth, sjef for Ikea Food i Norge.

TESTRESULTATER:

Kyllinglår

med stekte poteter og bearnaisesaus 129 kroner (98 for Ikea Family)

Test av Ikea-maten: - Hadde jeg servert dette på jobb, hadde jeg fått sparken

Kyllinglåret er testens tristeste rett. Det ligger innskrumpet på en tallerken med pommes frites og en klumpete bearnaisesaus, og gir oss fifty shades of beige.

- Dette ser ut som noe man får på Tusenfryd, sier Meza.

- Her ser det ut som om de steker store kvantum og lar det stå lenge. Den der var kanskje god og crispy når den var nystekt, men det må være lenge siden, sier Haakanes. - Jeg ville heller gått til McDonalds!

Det smaker ikke bedre enn det ser ut. Kyllingkjøttet er gråhvitt og tørt, skinnet er hardt, og det er trått og seigt å tygge på.

- Hadde jeg servert dette her på jobb, hadde jeg fått sparken! sier Haakanes.

Testens tristeste rett lukter på en ener, men siden det er mulig å spise det, selv om det ikke er godt, så landet vi på terningkast to.

Pulled salmon-sandwich

med rådkål, sylteagurk og BBQ-saus, 49 kroner

Test av Ikea-maten: - Hadde jeg servert dette på jobb, hadde jeg fått sparken

Dette rundstykket ser ikke spesielt delikat ut. Laksen er på grensen til over-pulled, små, tørre, rustrøde klumper av laks er lagt mellom to deler av et rundstykke sammen med en bit salat og en blass bit sylteagurk. Brødet har tørkede urter både i og utenpå, men det gjør mest for utseendet, vi smaker det ikke.

Konsistensen på laksen er tørr, men tyggete. Og testerne savner noe som gjør retten bare litt saftigere. Litt dressing, litt olje, litt mer vann i sausen?

- Tørt brød, tørr laks, ett salatblad, litt smakløs rødkål og to biter sylteagurk, det skal jo godt gjøres at dette blir godt, sier Meza.

- Det ser skikkelig funky ut, og det smaker ikke særlig mye bedre. Jeg ville slitt med å spise opp denne, sier Haakanes.

Kyllingsalat (ikke på nettsiden)

Test av Ikea-maten: - Hadde jeg servert dette på jobb, hadde jeg fått sparken

Kyllingsalaten ser ganske kjedelig ut. Og det er lett å gå forbi dressingen, som vi måtte tilbake og lete etter, den var ikke på den veien vi tok gjennom kassen - men en tur tilbake gir oss valget mellom ranch- og yoghurtdressing.

- Dette er ikke noe wow, jeg får ikke spesielt lyst til å spise den, sier Haakanes.

Krutongene er fra pose, det er ikke mange kyllingskiver, det er mest salat, og et par agurkbiter og cherrytomater, samt én, veldig stor og skarp bit rødløk. Og mens smakspanelet kan leve med litt harde ferdigkrutonger, får vi her det motsatte.

- Dette så jeg ikke komme! De så tørre og harde ut, men disse er bare veldig soggy og udelikate. Dette har stått for lenge.

På plussiden er ikke eggene grå og overkokte, og yoghurtdressingen er anstendig.

- Det er ikke voldsomt dårlig, annet enn krutongene, men det er veldig kjedelig.

Grønnsaksboller

10 stk, 69 kroner

Test av Ikea-maten: - Hadde jeg servert dette på jobb, hadde jeg fått sparken

Presentasjonen her er delikat, men utseendet på selve maten er ikke spesielt innbydende.

- Jeg håper ikke det er så tørt som det ser ut, sier Haakanes.

Grønnsaksbollene er for hardt stekt, og bærer preg av at de nok har stått en stund etter steking, samtidig som de nesten er litt deigete i midten, men de er gode på smak. Risblandingen med quinoa er tørr og litt pregløs; grønnsakene slappe, bønnene tørre, risen heller mot underkokt, mens quinoaen mot overkokt. Og det er alt for tørt.

Selv ikke en helt streit tomatsaus, som smaker som forventet, kan redde denne retten.

- Dette er bare tørt og trist. Her hadde det gjort seg med noen friske grønnsaker!

Søtstekt laks

med poteter, grønnsaker og sennepshollandaise, 89 kroner (stor porsjon 119 kroner)

Test av Ikea-maten: - Hadde jeg servert dette på jobb, hadde jeg fått sparken

Denne retten ser helt grei ut, med unntak av én ting: Hva er de de har gjort med hollandaisen? Den ser fryktelig lite delikat ut; den er på grensen til gjennomsiktig med slimaktige klumper i.

- Hva dette har med hollandaise å gjøre, det sliter jeg med å se, sier Haakanes.

Det viser seg at den er marmorert med ikke-utblandet sennep, som du enten får altfor mye av - eller ingen ting av.

Rettens midtpunkt, fisken, var bra stekt, og grønnsakene er de samme som i kjøttbollene - gulrøtter som bærer det søte preget av at de har vært frosne, men likevel ikke er overkokte.

Mens vi satt og oppsummerte retten, kom en bananflue svinsende over tallerkenen. Etter en liten rekognoseringsrunde, fløy den videre til nabobordet.

- Til og med fluen fløy vekk fra sennepssausen. Det er kjipt, ass, sa Haakanes.

Den triste sausen ødelegger, og testernes forslag til Ikea-gjester er å be om denne - med bearnaisesausen. Det kunne luktet på en femmer.

Kjøttboller

med grønnsaker, poteter, fløtesaus og tyttebærsyltetøy

Pris: 99 kroner for 15 (bildet), 79 kroner for 10.

KLASSIKER: Det smakte bedre enn det så ut, mente testpanelet.
KLASSIKER: Det smakte bedre enn det så ut, mente testpanelet. Vis mer

- Er det dette folk spiser på Ikea?

Presentasjonen imponerer ikke stort. Maten er ikke lagt opp på tallerkenen, det ser mer ut som om alt bare er dumpet oppå hverandre. Men det smaker bedre enn det ser ut, synes våre testere.

- Se på de gulrøttene, de ser myke og overkokte ut, men de er al dente, og gir oss noe å tygge på, det er bra!

Også potetene får skryt for konsistens. Kjøttbollene, og tyttebærsyltetøyet smaker som forventet av industrimat, men sausen trekker ned.

- Sausen er det som skal gjøre retten. Men her er det den som skuffer.

Rekesmørbrød

med egg og majones, 69 kroner

BEST I TEST: Rekesmørbrødet smakte akkurat som det ser ut. Et godt og ærlig produkt til en god pris.
BEST I TEST: Rekesmørbrødet smakte akkurat som det ser ut. Et godt og ærlig produkt til en god pris. Vis mer

Det er ikke noe ekstravagant eller spektakulært over Ikeas rekesmørbrød. Både egg og reker er nok fra lake. Majonesen er ferdig. Det halve rundstykket det kommer på, gjør ikke mye ut av seg.

Men det leverer akkurat det det lover.

Det er også blant de mest presentable rettene. Her ser du godt hva som er på brødet, reker, salat, egg, majones, tomat og agurk - og en sitronbit til å friske opp rekene. Det er heller ikke smurt for tykt på med smør.

- Dette er jo hva det er. Det er et ærlig produkt, her skjønner du hva du får, sier Haakanes.

Brødbiten er relativt stor, og selv om du kanskje ikke blir middags-mett av denne, gir det nok energi til en større handlerunde i varehuset.

Les også:

Smakstest på Øyafestivalen - en smakebit på norske restauranter og foodtrucks

Smakstest: Ny Grandiosa overrasker

Smakstest av frokost på døra