Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Smakstest av maten på Øyafestivalen

Test av Øyamaten: - Har aldri spist bedre falafel!

Fett, salt, sterkt og syrlig: Mattilbudet på Øyafestivalen har sjelden vært bedre!

FESTIVALMAT: Alex Ryan, kjøkkensjef på Way Down South har vurdert maten på Øyafestivalen for Dagbladet. Her med Breheimens elgbabb.
FESTIVALMAT: Alex Ryan, kjøkkensjef på Way Down South har vurdert maten på Øyafestivalen for Dagbladet. Her med Breheimens elgbabb. Vis mer

- Jeg er skikkelig overrasket over nivået på maten her! Mye av dette kunne fint vært servert på restauranter!

Alex Ryan, kjøkkensjef på Way Down South, har hjulpet Dagbladets matjournalister å vurdere maten på årets Øyafestival i Oslo. Kokken, som opprinnelig kommer fra Australia, er full av lovord.

- Jeg hadde regnet med en real junkfood-fest; pizza, burgere, pølser og kebab ...

STORT UTVALG: Mange gamle kjente, noen helt nye matboder på Øya i år.
STORT UTVALG: Mange gamle kjente, noen helt nye matboder på Øya i år. Vis mer

Nå er ikke mattilbudet på Øya-festivalen fritt for salt og fett, og det er både burgere og kebab. Det som gjør dette så vellykket er at her har de aller fleste gjort akkurat litt mer ut av det.

Maten er gjennomgående økologisk, i tråd med Øyas miljøprofil, og det plantebaserte tilbudet er bredt. Vi fant ikke en eneste burger av storfekjøtt i år, og kebaben er laget av viltkjøtt.

Overraskende mange hadde falafel på menyen, og koreansk kimchi, fermentert og sterk kålsalat, ble raskt utropt til årets tilbehør.

Dyrt og deilig

Med unntak av sponsor Coop Megas burgere ligger maten stort sett på mellom 120 og 130 kroner. I utgangspunktet ingen blodpris, men størrelsene på porsjonene varierer mye. Mens du kan spise deg stappmett på fish & chips eller en bibimbap-bolle, vil nok noen måtte kjøpe både to og tre porsjoner av dumplings eller ceviche for å bli skikkelig mett.

En gjenganger er likevel at de mindre porsjonene smaker best.

Noen av matbodene har vært her flere år, og vi kjenner igjen flere favoritter. Oslo-restaurantene er ikke overraskende godt representert, både gamle og nye.

Blant nykommerne i år er Silk Road (fra Oslo Street Food), Nordvegan, Åkern, Lokal, og Lulu, Seafood Rolls og Hrimnir Ramen er i år med hele uka.

Søtt

Det er lenger mellom det søte på Øya, men et par av bodene har søtere alternativer. Blant annet har Silk Road iskrem med smak av Pina Colada. I tillegg har Sandwich brothers åtte forskjellige is-sandwicher, Godt Brød har søt gjærbakst. Kaffen står Solberg & Hansen for.

Slik testet vi:

Vi har spist oss gjennom de ulike matbodene på Øyafestivalen i Oslo. Vi har spurt alle om å anbefale den retten de har størst tro på.

Dagbladets matjournalister har fått hjelp av Alex Ryan, kjøkkensjef på Way Down South, til å vurdere rettene.

Rettene er vurdert ut ifra utseende, smak, tekstur og hvor godt de egner seg som festivalmat - der smak er den viktigste faktoren.

Coop mega

Test av Øyamaten: - Har aldri spist bedre falafel!

Coops supermarkedkjede er en av festivalens hovedsponsorer og stiller også i år med en vegetarisk burgerbod. Her får du vegansk juicyburger, rødbetburger - eller vegetarpølse med ost og chili.

Vi spiste: Vegansk juicyburger til 65 kroner. Festivalens billigste!

Pluss: Brødet er godt!

Minus: Altfor mye saus, selve burgeren smaker litt som våt kartong - og selv om vi visste at vi spiste vegansk burger satt vi igjen med følelsen av å ha spist dårlig kjøtt.

Konklusjon: Det gikk litt fort i smakingen, så her holdt vi på å levere burgeren tilbake, fordi vi trodde vi hadde fått en rå burger (!). Selv om misforståelsen fort ble oppklart, var det dessverre ingen kulinarisk høydare.

Kompass & Co

Test av Øyamaten: - Har aldri spist bedre falafel!

Ungdomsprosjektet Kompass & Co er en annen gjenganger og serverer denne gangen okonomiyaki, japansk pannekake, med røkt sopp, kimchi og potetsticks med sukkertang.

Vi spiste: Okonomiyaki til 119 kroner.

Pluss: Toppingen, sausene og bonitoflakene er gode.

Minus: Pannekaka er ujevnt stekt, røra er ikke ferdig, pannekaka er full av store melklumper.

Konklusjon: Vi heier på Kompass & Co, men dette var dessverre ikke spesielt godt.

Silk Road

Test av Øyamaten: - Har aldri spist bedre falafel!

Silk Road er ny av året, både på Øya - og på Oslo Street Food der matboden til daglig hører hjemme. Den helveganske menyen består av vestafrikansk kokosnøttcurry med søtpoteter og blomkål; kasakhiske dumplings med spinat og soppfyll og peanøtt- og Pina Colada-iskrem.

Vi spiste: Dumplings med spinat- og soppfyll til 130 kroner

Pluss: Gode og sprø dumplingskinn og god saus.

Minus: Lite smak på kål og dumplingfyll, men fyllet skuffer: Det er smakløst, og mangler tekstur, og tankene går til nyklippet gress - men ikke på en god måte.

Konklusjon: Begynte bra, men fyllet skuffet. Kålsalaten smakte lite, men sausen under var god.

Fiskeriet

Test av Øyamaten: - Har aldri spist bedre falafel!

Fiskehandleren og restauranten på Youngstorget har vært med siden Øya var i Middelalderparken, og serverer en gammel klassiker: Fish & Chips.

Vi spiste: Fish & Chips til 130 kroner

Pluss: Gode chips med fin persillesaus med kapers.

Minus: Tyggete fisk med lite smak. Tjukk og slapp panering som tyder på at røra er overpisket.

Konklusjon: Når fisken ikke funker blir det litt trist, og torsken blir tyggete i stedet for å flake opp. En liten skuffelse.

Nordvegan

Test av Øyamaten: - Har aldri spist bedre falafel!

Denne veganske Oslo-restauranten stiller for første gang, og skal servere sommerruller, gulasj og veganske hot dogs.

Vi spiste: Gulasj til 125 kroner.

Dette er den pussigste gulasjen vi har sett! Små kjøttaktige boller, eggegule tofuterninger, poteter og paprika i oransje saus med ris.

Pluss: Bollene har en overraskende god konsistens og smak, og er et fint alternativ til det litt overbrukte tofu og falafel.

Minus: Ser ikke spesielt interessant ut, smaker ikke spesielt mye, og minner fint lite om den gode, ungarske gryteretten.

Konklusjon: Dette har ikke noe med gulasj å gjøre, og mangler både smak og tekstur, men er ikke vondt på noen som helst måte.

Aleppo Behebek

Test av Øyamaten: - Har aldri spist bedre falafel!

Den syriske gatematboden har tatt Vippa med storm, og har også tidligere vært med på Øya. I år serverer de syriske sandwich med kylling shawarma eller hummus med paprika og løk.

Vi spiste: Kylling shawarma til 125 kroner

Pluss: Enkel å spise, dressingen er god på smak, om enn litt tam.

Minus: Brødet føles hardt og gammelt, det er lite fyll, kjøttet er overstekt og tørt. Tilbehøret kunne smakt mer - og ikke minst kunne de vært rausere med fyllet.

Konklusjon: Dette smaker mest av gammelt brød, som tar over smaksbildet helt. Vi vil ha mer tilbehør!

Gammelgården Lysklæt

Test av Øyamaten: - Har aldri spist bedre falafel!

En annen Øya-klassiker er denne matboden som har dyrket alle grønnsakene sine selv! I år står en pølse-tallerken med bratwurst og provencepølser eller «pulled beets & roots» i pitabrød på menyen.

Vi spiste: Wurst platte til 130 kroner med potetsalat, salat og syltet rødløk.

Pluss: Syltet rødløk gir syre. Provencepølsa er god på smak, om enn litt tørr.

Minus: Potetsalaten smaker som kjøpesalat, pølsene er ganske tørre.

Konklusjon: Det beste med denne var den syltede rødløken. Ellers var det ikke særlig spennende.

Lokal

Test av Øyamaten: - Har aldri spist bedre falafel!

En annen nykommer med ostesmørbrød med salami, hønsekjøtt eller grillede grønnsaker.

Vi spiste: Ostesmørbrød med chèvre og grillede grønnsaker til 125 kroner.

Pluss: Brødet er skikkelig godt, grønnsakene gode og syrlige, med fortsatt litt krønsj. Morsomt med chèvre.

Minus: Dette har gått for fort. Osten er ikke i nærheten av smeltet, utsida burde vært mer sprø.

Konklusjon: Litt mer smør på utsida og 40 sek ekstra grilling på hver side, så ville det smakt mye bedre! Litt kjedelig, men lett å fikse.

Taco Republica

Test av Øyamaten: - Har aldri spist bedre falafel!

Trofaste Øya-gjengere vil dra kjensel på taqueriaen, men i år har menyen fått en real oppgradering. I stedet for de klassiske tacoene, serverer de tostadas og meksikansk snacks av knutekål.

Vi spiste: Tostadatallerken med tre forskjellige smaker; kål, svin og sopp, til 130 kroner.

Pluss: Knallsterk og veldig god grønn salsa, og veldig gode sopp.

Minus: Tostadasene virker litt gamle - og er vanskelig å spise uten å søle - selv om du sitter ved et bord. Svinekjøttet er litt tørt, og det er for mye refried beans på et par av tostadasene.

Konklusjon: Gøy med nye smaker, men dette blir for sølete å spise på festival.

Der Peppern Gror

Test av Øyamaten: - Har aldri spist bedre falafel!

Den indiske Oslo-restauranten har gatematavleggere både på Vippa og nyere Oslo Street Food, og tar med seg sin populære butter chicken til Øyafestivalen, og kadai paneer - indisk ost - som vegetariansk alternativ.

Vi spiste: Butter chicken til 135 kroner

Pluss: Risen er bra kokt, brødet er deilig.

Minus: Kyllingen er overkokt og sausen er ganske smakløs Hvorfor spirer på toppen?

Konklusjon: Denne så veldig fristende ut, men mangler oumph! Vi savner smaken fra Oslo Street Food.

Lulu

Test av Øyamaten: - Har aldri spist bedre falafel!

Omakase-restauranten Lulu har tatt et skritt til siden og byr på koreansk bibimbap med svinekjøtt eller kimchi fries med cheddar og rosenkål.

Vi spiste: Bibimbap med svinekjøtt

Pluss: Dette ser veldig bra ut! Svinekjøttet er perfekt pulled og salt, går bra med den bløte eggeplommen. Godt balansert.

Minus: Kimchi-en mangler litt chili, sylteagurken virker industriell og slapp - og hva gjør bønnene her?

Konklusjon: Nydelig presentasjon, men det mangler litt i komposisjon og smak - og det var noen rare innslag i bollen. Likevel en god rett som passer fint til øl.

Hrimnir

Test av Øyamaten: - Har aldri spist bedre falafel!

Oslo-restauranten Hrimnir er kjent for sine håndverksramen med en nordisk tvist, men også de har valgt et litt annet konsept for festivalgjestene. Her kan du velge mellom fritert byggris med kylling eller med sopp.

Vi spiste: Fritert byggris med sopp til 120 kroner.

Pluss: Gøy at de bruker byggryn, og klarer å få det til å føles som comfort food i stedet for helsekost.

Minus: Det blir for salt og fett. De burde spart seg majonesen på topp.

Konklusjon: Perfekt mat etter mange øl, når man bare vil ha salt og fett, men mangler tekstur og finesse

Ben Reddik

Test av Øyamaten: - Har aldri spist bedre falafel!

Denne populære Oslo-restauranten er nok blant dem som har måttet gjøre færrest tilpasninger i menyen, da også restauranten i hovedsak serverer økologisk og kortreist mat med smak av Midtøsten.

Vi spiste: Falafel i surdeigspita til 130 kroner.

Pluss: Ser bra ut, brødet er godt. Rullen er fylt med store gode biter av syltede grønnsaker, og sausen er god og smakfull.

Minus: Selve falafelene er tørre og pulveriseres nesten i munnen.

Konklusjon: Dette var den mest rause falafel-porsjonen eller rullen vi fikk på Øya.

Hitchhiker

Test av Øyamaten: - Har aldri spist bedre falafel!

Gatematrestauranten Hitchhiker har tidligere gjort det skarpt med sine eksotiske kimchi-vafler på festivalen. I år er det koreansk BBQ-gryte med høyrygg av okse eller rotgrønnsaker.

Vi spiste: BBQ-gryte med oksebrisket til 130 kroner

Pluss: Oksekjøttet er mykt, mørt og passe klissete utenpå- Tilbehøret er spennende og bra, og god kombinasjon av smaker og teksturer, både søtt, salt, syrlig, mykt, klissete og sprøtt.

Minus: Oksekjøttet er noe tørt.

Konklusjon: Her stemmer det aller meste, synd at selve oksekjøttet er litt tørt.

Bokbacka

Test av Øyamaten: - Har aldri spist bedre falafel!

Bokbacka er til vanlig en fine dining-restaurant med nordiske smaker på menyen. På Øya serverer de schnitzel i wrap, smakssatt med gran, kimchi og kapers, med ramsløkmajones. Vegetarianere kan få bytte ut svinet med fetaost.

Vi spiste: Schnitzelwrap til 125 kroner.

Pluss: God og krispy konsistens, og skikkelig vellykket ramsløkmajones.

Minus: Litt for godt stekt schnitzel og kimchien smaker mer som salt kål.

Konklusjon: Spennende smaker, men det hele blir litt for salt, og når schnitzelen som skal være stjerna er tørr, holder det ikke mer enn til terningkast fire.

Aymara

Test av Øyamaten: - Har aldri spist bedre falafel!

Den peruanske restauranten byr på lakseceviche og søtpotetfries.

Vi spiste: Lakseceviche til 120 kroner

Pluss: Friskt og godt, super saus, og fin blanding av teksturer med myk laks og avokado mot sprø fritert wontonpapir.

Minus: Litt ujevn fordeling av saus (vi kjøpte to ved en feiltakelse, den ene var tørr, den andre svømte i tigre de leche).

Konklusjon: Et av de friskeste innslagene i matområdet, men vi savner det lille ekstra som hever denne til en terningkast seks. Perfekt fresh festivalmat.

Tunco

Test av Øyamaten: - Har aldri spist bedre falafel!

Wok-restauranten fra St. Hanshaugen har filialer på Vippa og Oslo Street Food, og har hentet fram noen klassikere til øyapublikummet; vietnamesisk wok med kylling og østerssaus, og thai-wok med tofu og rød curry.

Vi spiste: Koh Tao, thainudler med kylling til 130 kroner

Pluss: God og sterk. Nudlene har en imponerende god konsistens, samme med grønnsakene.

Minus: Kyllingen er litt for mye stekt, og peanøttene kunne godt vært ristet.

Konklusjon: Litt tørt, litt dyrt, men god og fin festivalmat og den sterkeste i testen, for dem som liker mat som sparker litt.

Åkern

Test av Øyamaten: - Har aldri spist bedre falafel!

Åkern leverer plantebasert mat på døra, både til bedrifter og privatpersoner. På Øya serverer de indisk rull eller falafelrull.

Vi spiste: Falafelrull til 130 kroner.

Pluss: Wrapen er lettgrillet, samtidig som den holder formen godt. Fantastiske falafeler! En av de beste vi har smakt! De er godt krydret, kålsalaten er sprø, og en søtlig chilisaus balanserer fint.

Minus: Du ser ikke så godt hva du spiser. Kunne hatt litt mer sting i sausen.

Konklusjon: Mange serverer falafel på Øya. Denne er best.

Asia

Test av Øyamaten: - Har aldri spist bedre falafel!

Aker Brygge-restauranten går vegetarisk på øya og serverer Auberginefrites med chilidip og sommertaquitos: asiatiske tacoskjell med blant annet avokado, jalapeño, mango og rødkål.

Vi spiste: Asiatisk taco med friterte auberginebiter med heit chilisaus.

Pluss: Auberginen er fantastisk! Panert med semolina og fritert perfekt, sprø utenpå og myke inni.

Konklusjon: Fin kombinasjon av smaker og teksturer. Så godt at ingen vil tenke over at det ikke er verken kjøtt eller fisk her.

Smalhans

Test av Øyamaten: - Har aldri spist bedre falafel!

Nabolagsrestauranten på St. Hanshaugen er en annen institusjon i matområdet på Øyafestivalen. I år er de i Caltex-området, og det er verdt en liten omvei.

Vi spiste: Kyllingburger til 120 kroner i briochebrød med syrlig coleslaw.

Pluss: Kyllingen er skikkelig mør og saftig - den saftigste i dag, og godt krydret. Coleslawen er skikkelig frisk, selv om den er majonesbasert, sausen smakfull - og til og med brødet smaker godt.

Minus: VI skulle gjerne sett at denne ble servert slik at vi kunne spise den med hendene uten å søle - ikke på fat.

Konklusjon: Perfekt festivalmat - og så god at vi ville spist den igjen om den var på menyen et annet sted også. Finfin blanding av friskt - og litt junkete.

Seafood Rolls

Test av Øyamaten: - Har aldri spist bedre falafel!

Seafood Rolls er et nytt prosjekt fra teamet bak Rent Mel pizzeria, og har hummer, reke og krabbesandwicher med sitronsmør og skagensalat, samt french fries.

Vi spiste: Krabberull til 129 kroner med koriandersaus og french fries.

Krabberullen kommer i et smørstekt brioche-aktig brød, fylt med krabberøre og koriandersaus.

Pluss: Smørstekt brød, fyllet smaker sjøfriskt og ferskt, og koriandersausen virker bra sammen med krabba.

Minus: Pommes fritesene er sprø utenpå, men litt for mye kokt, så tørre inni.

Konklusjon: Vellykket vri på en amerikansk klassiker. Bedre pommes frites, og det ville vært en klar sekser.

Golden chimp

BEST I TEST: Disse kommer vi tilbake og spiser en annen dag!
BEST I TEST: Disse kommer vi tilbake og spiser en annen dag! Vis mer

Den rocka dim-sum-restauranten på Tøyen har med dumplings med chiliglasert svin eller brokkolidumplings med ost og chili.

Vi spiste: Dumplings med chiliglasert svin til 120 kroner.

Pluss: Dette er smakfullt, godt balansert, her stemmer det aller aller meste!

Minus: Spirene på toppen gir ingenting.

Konklusjon: En av Øyas mest velkomponerte retter. Perfekte wrappers; surheten fra kålen, fett og hete fra dumplingene og sødme i XO-sausen. Dette spiser vi gjerne igjen!

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media