SOL I GLASSET: En skummende øl kan være prikken over i'en på en strålende sommerdag, særlig hvis den smaker like godt som testvinneren blant sommerens ølnyheter. Foto: Lisbeth Mikkelsen
SOL I GLASSET: En skummende øl kan være prikken over i'en på en strålende sommerdag, særlig hvis den smaker like godt som testvinneren blant sommerens ølnyheter. Foto: Lisbeth MikkelsenVis mer

Test av sommerens nye øl

Test av sommerens ølnyheter: - Denne kan godt stå i kjøleskapet mitt

Fra «dørgende kjedelig» og «smak av våt papp» til «forfriskende» og «denne kan godt stå i mitt kjøleskap». Ifølge våre eksperter gjelder det å holde tungen rett i munnen når du plukker blant sommerens ølnyheter.

(Dagbladet): Utvalget av øl i norske butikkhyller er stort og innholdsrikt, og stadig dukker det opp nye varianter. Vi ba to av landets fremste eksperter, Knut Albert Solem og Gustav Foseid, om å blindteste 12 av sommerens forfriskende ølnyheter.

Sjekk vårens drikkenyheter i dagligvarehandelen her

SKÅL: Knut Albert Solem (t.v.) og Gustav Foseid testet sommerens ølnyheter. Foto: Cecilie Louise Berg
SKÅL: Knut Albert Solem (t.v.) og Gustav Foseid testet sommerens ølnyheter. Foto: Cecilie Louise Berg Vis mer

Flere av de nye produktene er klassiske, lyse sommerøl, beregnet på rask og leskende nytelse i solen, men blant nyhetene finnes det også varianter med alt fra chili til tropiske frukter.

Det var likevel en klassisk og perfekt skummende pilsnertype som fikk testpanelet til å trille en høythengende femmer på terningen, nemlig Ankerpils fra drammensbryggeriet Aass.

- Hadde jeg fått servert denne som utepils i solen, hadde jeg vært fornøyd, konkluderte Knut Albert Solem, etter å ha smakt på drammensølet.

- Ja, dette kan godt stå i mitt kjøleskap, uttalte Gustav Foseid, som mente at dette var et fint allroundøl.

«Han var en vis mann, han som oppfant ølet.» Platon (428 – 348 f. Kr.), gresk filosof

Ankerpils, Aass,

Test av sommerens ølnyheter: - Denne kan godt stå i kjøleskapet mitt

Alk. 4,7 %, 0,33 l boks, kr 24,50, terningkast 5

- Et øl med fint skum og bra munnfølelse. Det dufter litt av hveteøl, og har en forfriskende og passe bitter smak. Er det koriandertoner jeg kjenner? Et innbydende øl av det sommerlige slaget. Hadde jeg fått servert denne som utepils i solen, hadde jeg vært fornøyd!

- Det smaker litt søtlig, og jeg kjenner sitrustoner og en anelse krydder. Ettersmaken er kort og passe bitter. At det er en anelse uklart gir bare ølet et mer interessant uttrykk. Et fint allroundøl, som godt kunne stått i mitt kjøleskap.

Never ending sommerøl, Borg,

Test av sommerens ølnyheter: - Denne kan godt stå i kjøleskapet mitt

Alk. 4,7 %, 0,33 l boks, kr 23,90, terningkast 4

- Her var det litt mer karakter enn i flere av de andre lyse sommerølene. Litt mer pilssmak og litt tydeligere duft. Flott skum. Litt mer bitterhet hadde gjort dette ølet enda litt mer vellykket.

- Jeg vil ha minst så mye smak som dette i mitt sommerøl. Dette kunne jeg faktisk ha tatt for en vanlig pils på et utested. Smaken er litt søtlig. Et godt øl for dem som ikke er så glad i øl med mye bitterhet.

Her kommer solen, sommerøl, Hansa,

Test av sommerens ølnyheter: - Denne kan godt stå i kjøleskapet mitt

Alk. 4,7 %, 0,33 l boks, kr 32,90, terningkast 4

- Et øl med utpreget ren og litt fruktig smak. Fin balanse i bitterhet og sødme. Et lettdrikkelig og lytefritt øl.

- Absolutt et vellykket øl i sin genre. Balansert, om enn litt lite smak. Hvis jeg skal være streng, synes jeg dette blir litt kjedelig. Her må det drikkes i store slurker uten for mye analyse underveis.

Kyoto, E.C.Dahls Bryggeri, Eksperimentserien,

Test av sommerens ølnyheter: - Denne kan godt stå i kjøleskapet mitt

Alk. 9,0 %, 0,75 l flaske, kr 189, Vinmonopolet, terningkast 4

- Her lukter det pasjonsfrukt. Smaken er en anelse syntetisk. Men syrligheten er god, og bidrar til å gjøre dette spesielle brygget friskt.

- Dette er ikke øl i tradisjonell forstand. Heller noe fruktdrikk-aktig med tropiske toner.

- Spennende! Jeg synes det lukter gummihansker og smaker litt sitronbrusaktig. Skummet forsvinner med en gang av en eller annen grunn. Dette er ikke vondt, men smaken er litt vanskelig å plassere.

Borg Fatøl, Brygget på norsk korn,

Test av sommerens ølnyheter: - Denne kan godt stå i kjøleskapet mitt

Alk. 4,7 %, 0,5 l boks, kr 31,90, terningkast 4

- Her er det både mer farge og mer fylde i smaken. Og det er ikke snakk om kunstig farge ved hjelp av karamell. Smaken lever opp til fargen. Ølet er ikke særlig bittert, men heller ikke søtt.

- Veldig fint skum. Dette tror jeg heller er norsk pils enn norsk sommerøl. Middels bitterhet og en smak som varer lenger enn mange av de andre i testen.

Aass Sommerøl,

Test av sommerens ølnyheter: - Denne kan godt stå i kjøleskapet mitt

Alk. 4,7 %, 0,5 l boks, kr 32,50, terningkast 4

- Et estetisk vellykket øl med fint skum. Her snakker vi klassisk utepils i solen. Førsteinntrykket bra, men ved nærmere bekjentskap blir smaken en tanke emmen. Bitterheten er en anelse besk og uklar, men heller dette enn ingen bitterhet.

- En «clean» og grei øl. Aromaen er litt gressaktig. Jeg savner litt mer bitterhet i smaken. Men ølet har ihvertfall en klar smak, og det kan man ikke si om alle øl av denne typen.

Tropical Red Ale, Bryggerhuset pilotbryggeri/Aass,

Alk.4,7 %, 0,33 l boks, kr 39,90, terningkast 3

Test av sommerens ølnyheter: - Denne kan godt stå i kjøleskapet mitt

- Her lukter det vanilje og en eller annen tropisk frukt. Jeg tipper mango. Smaken forteller meg fort at jeg ikke er i målgruppen for dette ølet. Dette er et fruktøl som passer for dem som egentlig helst drikker smoothies.

- Veldig fruktig. Litt shandy-aktig. Relativt vellykket i sin genre, men dessverre litt for klissent. Jeg savner også litt syrlighet.

Belgisk Blonde, Mack,

Test av sommerens ølnyheter: - Denne kan godt stå i kjøleskapet mitt

Alk. 4,5 %, 0,5 l boks, 35,90, terningkast 3

- Veldig fint skum. Litt frukt i smaken. Banan? Et ganske søtt øl, synes jeg. Litt kjedelig. Savner mer bitterhet.

- Et nokså godt balansert øl med mer karakteristisk smak enn flere av de andre øltypene i testen. Men er det vellykket? Det har et svakt gjærpreg som minner om enkelte belgiske øltyper, bare at dette i så fall er en veldig mild og litt uinteressant utgave av arten.

Lite Vienna Lager, Aass,

Test av sommerens ølnyheter: - Denne kan godt stå i kjøleskapet mitt

Alk. 4,5 %, 0,33 l boks, kr 26,90, terningkast 3

- En typisk norsk sommerøl av typen du svelger uten å tenke over hva du drikker. Ekstremt nøytralt i smaken. Litt karakterløst.

- Dette produktet er typisk for feriepilsen anno 2017. Et meget enkelt øl, som ikke skal gjøre motstand på noen som helst slags måte.

- Typeriktig, jada, men jeg sliter med å forstå poenget. Dette er dørgende kjedelig. Jeg tar meg heller et glass hvitvin.

Chili Blonde, Hansa,

Test av sommerens ølnyheter: - Denne kan godt stå i kjøleskapet mitt

Alk. 4,7 %, 0,5 l boks, kr 41,50, terningkast 2

- Litt kvalm lukt av banan. Og her er det noe spesielt i ettersmaken. Chili. Masse chili! Finnes det egentlig et øl som kler chili? Det er jeg ikke sikker på. Jeg liker dårlig hvordan kryddersmaken henger igjen i ganen.

- Det beste med dette ølet er skummet, for det var fint. Selve produktet virker litt ubalansert, i tillegg til at jeg ikke forstår når det vil passe med øl med chili. Mitt beste forslag er å dampe blåskjell i det, heller enn å ha det i glasset.

Fredrikstad sommerøl, Hansa Borg,

Test av sommerens ølnyheter: - Denne kan godt stå i kjøleskapet mitt

Alk. 4,5 %, 0,33 l flaske, kr 29,90, terningkast 1

- Her lukter det vørter. Dette tror jeg er alkoholfritt øl. Et helt kurant alkoholfritt øl. Hvis det er noe annet, er min teori at det er en sommerpils av det mislykkede slaget.

- Helt enig. Her er det noe rart. Dette ølet sitter ikke helt der det skal. Det smaker rett og slett av våt papp. Dette vil jeg helst slippe å drikke.

Feriepilsen, CB,

Alk. 4,7 %, 0,33 l boks, kr, 23,50, terningkast 1

Test av sommerens ølnyheter: - Denne kan godt stå i kjøleskapet mitt

- Dette ser ut som en lys lagerøltype. I utgangspunktet ser den ok ut, men smaken holder ikke.

- Den er emmen og litt snerpende i munnen. Dessuten har den en rar bismak av et eller annet. Ikke noe for meg!

- Det som kunne vært en lys og lett og sympatisk sommerøl faller her helt igjennom. Rett og slett et mislykket øl.