Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Smakstest sprøstekt løk 2018

Test av sprøstekt løk: Bare to smakte det de skulle, nemlig løk

At sprøstekt løk er en fet opplevelse er ingen hemmelighet, men noen av posene vi blindtestet smakte heldigvis mye mer enn bare frityr.

SPRØTT: Graden av sprøhet, løksmak og fett var avgjørende da vårt smakspanel testet dagligvarekjedenes poser med sprøstekt løk. Foto: Per Ervland
SPRØTT: Graden av sprøhet, løksmak og fett var avgjørende da vårt smakspanel testet dagligvarekjedenes poser med sprøstekt løk. Foto: Per Ervland Vis mer
SMAKSPANEL: James Maxwell-Stewart, daglig leder og eier av Cru Vin & Kjøkken. Foto: Christian Roth Christensen.
SMAKSPANEL: James Maxwell-Stewart, daglig leder og eier av Cru Vin & Kjøkken. Foto: Christian Roth Christensen. Vis mer

(Dagbladet): Er du av dem som liker at det knaser sprøtt når du spiser grillpølser? Som drysser en god porsjon sprøstekt løk over herligheten, etter først å ha forsynt pølsa med sennep og ketchup? Da er du ikke alene!

Sprøstekt løk går også som hånd i hanske med både roastbiff, karbonader og leverpostei. Et lite dryss over suppe og gryterett funker også bra.

Dagbladet fant fem ulike typer sprøstekt løk i dagligvarekjedenes hyller. Vi ba to kokker om å smake seg fram til om det var noen forskjell på produktene. Og det var det.

SMAKSPANEL: Pedro Magalhaes, souschef ved Cru Vin & Kjøkken. Foto: Christian Roth Christensen
SMAKSPANEL: Pedro Magalhaes, souschef ved Cru Vin & Kjøkken. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer

Kokkene James Maxwell-Stewart og Pedro Magalhaes luktet og smakte seg fram til to favoritter blant de fem posene.

- Noen smakte alt for lite løk, mens andre ga et litt for fett inntrykk, sier Maxwell-Stewart, som er daglig leder og eier av Cru Vin & Kjøkken på Majorstua i Oslo.

Hans kollega Magalhaes, souschef på samme sted, merket seg at noen av produktene var sprøere og hadde et mer delikat utseende enn andre.

SPRØTT: Jakten på den optimale sprøstekte løken. Vårt smakspanel fant fort sine favoritter. Foto: Christian Roth Christensen.
SPRØTT: Jakten på den optimale sprøstekte løken. Vårt smakspanel fant fort sine favoritter. Foto: Christian Roth Christensen. Vis mer

Løk, olje, mel og salt er ingrediensene som er brukt i de fem produktene vi testet. To av dem er også piffet opp med litt pepper.

Typen mel som er brukt varierer. To av produktene er glutenfrie, fordi det utelukkende er brukt rismel. I de andre er det brukt en kombinasjon av hvetemel og soyamel.

EI MED ALT: For mange er sprøstekt løk rosinen i pølsa. Foto: Shutterstock
EI MED ALT: For mange er sprøstekt løk rosinen i pølsa. Foto: Shutterstock Vis mer

All løken er frityrstekt i en blanding av raps-, shea- og kokosolje, og fettinnholdet oppgis til å være fra 50 til 52 gram pr. 100 gram sprøstekt løk.

Hvor stor andel av ingrediensene er løk? «Til 100 g sprøstekt løk er det benyttet 270 g fersk kepaløk», forteller teksten på tre av posene. «52 %», sier de to andre, og legger til at dette omtrent er det samme som «tre mellomstore ferske løk».

HER ER TESTRESULTATENE:

image: Test av sprøstekt løk: Bare to smakte det de skulle, nemlig løk

First Price sprøstekt løk, 100 g, kr 6.90

- Løken har god farge og fin, sprø konsistens. Dessverre virker den veldig fet, og smaker nesten mer av frityr enn av løk. Synd, for ellers kunne dette absolutt funke fint på pølsene.

- Helt enig, her mangler det løksmak. Fettet dominerer, sammen med saltet. Ikke et spesielt vellykket produkt. Godt med krønsj redder denne posen fra enda dårlige terningkast.

image: Test av sprøstekt løk: Bare to smakte det de skulle, nemlig løk

Foodman Sprøstekt Løk, Glutenfri, 100 g, kr 13.50

- Oj, dette ser mer ut som corn flakes, enn sprøstekt løk. Hvor blir det av løklukten? Og smaken? Også denne posen mangler en utpreget smak av løk. Det beste er at løken er fin og sprø.

- Denne løken er ikke plagsomt fet, men den har ingen tydelig løksmak. Bra sprøhet, men den bleke smaken gjør at denne posen ikke får mer enn en treer på terningen.

image: Test av sprøstekt løk: Bare to smakte det de skulle, nemlig løk

Rema 1000 Sprøstekt løk, Fri for gluten, 100 g, kr 14.90

- Bra konsistens. Fin og sprø. Ikke altfor fet heller. Hadde smaken vært enda renere og litt fyldigere, kunne jeg fort spandert en femmer.

- Jeg er enig i at det meste stemmer her, bortsett fra smaken. Det er en liten bitter bismak på løken, som gjør at dette ikke blir min toppfavoritt.

image: Test av sprøstekt løk: Bare to smakte det de skulle, nemlig løk

Xtra Sprøstekt løk, 100 g, kr 6.90

- Her lukter og smaker det virkelig løk! Den er fint smaksatt med litt krydder også. Fettinnholdet virker balansert. Alt i alt et produkt jeg godt kunne ha kjøpt.

- Jeg liker utseendet på denne sprøstekte løken. Flakene er store og ganske mørke. Smaken er god, og påtakelig mye tydeligere enn i flere av de andre produktene. Hadde den vært enda bittelitt sprøere, kunne denne løken fått toppkarakter.

image: Test av sprøstekt løk: Bare to smakte det de skulle, nemlig løk

PS sprøstekt løk, 100 g, kr 12.40

- Her er det også en klar og tiltalende lukt av løk, slik du gjerne vil ha i et slikt produkt. Den er fint stekt og tørket. Jeg synes heller ikke at den er for fet, slik noen av de andre posene i testen er. Ja takk!

- Endelig et produkt med god og tydelig smak av løk. Balansen mellom løk og fett er nærmest perfekt. Ingen tvil, her blir det en god femmer til dette produktet. Dette drysser jeg gjerne over mine pølser.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media