KOMPETENT KAFFETÅR: Kaffebrenneriet fikk høyest score da vi testet Oslos kaffebarer. Topp håndverk og høy kvalitet på kaffedrikkene, mente panelet. 
KOMPETENT KAFFETÅR: Kaffebrenneriet fikk høyest score da vi testet Oslos kaffebarer. Topp håndverk og høy kvalitet på kaffedrikkene, mente panelet. Vis mer

Test av kaffebarer i Oslo

Test avdekker store forskjeller mellom kaffekjedene: - Vinneren er i særklasse

Dagbladets testpanel slurpet seg gjennom hovedstadens kaffebarer på jakt etter svart gull. De fant det i den største kjeden.   

(Dagbladet): Det ble både enstemmig applaus og dundrende strykkarakter da Dagbladet inviterte tre eksperter på kaffe i Oslo. På menyen sto svart kaffe, cappuccino og iskaffe (med melk).

Glad i kaffe og kake? Her får du begge på en gang!

Hvilken kjede ville medlemmene av testpanelet gått tilbake til for å drikke mer kaffe? Starbucks, Stockfleths, Kaffebrenneriet, Nord eller Espresso House?

Fersk kaffe i morgen tidlig? Vi testet frokostlevering på døra.

Etter å ha bestilt og drukket både varme og kalde kaffedrikker var valget enkelt for panelet: Det måtte bli Kaffebrenneriet.

GODT HÅNDVERK: Testpanelet smaker på varene i kjeden som gikk av med seieren i vår uhøytidelige test av Oslos største kaffebarer, Kaffebrenneriet.  Fra v. Stig M. Hiller, Bjørn Grydeland og Marit Lynes, alle fra Norsk Kaffeinformasjon. 
GODT HÅNDVERK: Testpanelet smaker på varene i kjeden som gikk av med seieren i vår uhøytidelige test av Oslos største kaffebarer, Kaffebrenneriet.  Fra v. Stig M. Hiller, Bjørn Grydeland og Marit Lynes, alle fra Norsk Kaffeinformasjon.  Vis mer

Applaus på Kaffebrenneriet

Test avdekker store forskjeller mellom kaffekjedene: - Vinneren er i særklasse

Silkemykt, vispet («steamet») skum på toppen av iskaffen og godt cappuccino-håndverk var blant det som fikk panelet til å applaudere etter besøket i Kaffebrenneriet i NAF-huset, en av kjedens 30 filialer i Oslo.

MELK: Cappuccino og iskaffe på Kaffebrenneriet.
MELK: Cappuccino og iskaffe på Kaffebrenneriet. Vis mer

- Dette er klart testens beste cappuccino. Den er helt perfekt, med pent utseende og en fin balanse mellom kaffe, melk og flott skum, fastslår et begeistret testpanel.

Også iskaffen får mer enn bestått i karakter.

- Her er det helt klart at personalet vet hva de holder på med. Denne iskaffen smaker veldig godt og ser delikat ut. Det steamede melkeskummet på toppen er prikken over i'en, og gir drikken en fin sødme. Dette er supert i sommervarmen.

Kaffebrenneriet får i tillegg pluss i boka for å ha to ulike sorter «dagens kaffe», begge proft og sikkert presentert av baristaen bak disken.

- Det er markant forskjell på disse to kaffetypene fra Kenya og Colombia, akkurat som det skal være. Den ene syrlig og fruktig, og den andre litt kraftigere og rundere. Her er det noe for enhver smak. Begge er svært gode, kommenterer panelet.

Et folkelig og trivelig sted med høy kvalitet på produktene, konkluderer panelet.

CAPPUCCINO: Slik skal det gjøres, mener panelet om Kaffebrenneriets cappuccino.
CAPPUCCINO: Slik skal det gjøres, mener panelet om Kaffebrenneriets cappuccino. Vis mer

KAFFEBRENNERIET

30 filialer i Oslo (37 totalt)

Priseks. svart kaffe (liten): kr 27

Pris påfyll: kr 12

Wifi: Nei

Terningkast: 6

Stålkontroll hos Stockfleths

Test avdekker store forskjeller mellom kaffekjedene: - Vinneren er i særklasse

Panelets medlemmer blir heller ikke skuffet hos Stockfleths i Tinghuset:

- Dette er en kaffebar i ordets rette forstand, med kort avstand mellom bar og bord. Baristaene har stålkontroll og høy selvtillit, og det med rette. Her er det kvalitet over hele linja.

STOCKFLETHS: Pluss fra panelet for bra cappuccino og en liten minus for at menyen bare byr på en type dagens svarte kaffe. Her, fra Stockfleths filial i Tinghuset. 
STOCKFLETHS: Pluss fra panelet for bra cappuccino og en liten minus for at menyen bare byr på en type dagens svarte kaffe. Her, fra Stockfleths filial i Tinghuset.  Vis mer

Cappuccinoen får kollektivt skryt for godt skum, bra smak og pen presentasjon med et lite hjerte på toppen.

SØT: Iskaffe à la Stockfleths, søtet med sukkerlake. 
SØT: Iskaffe à la Stockfleths, søtet med sukkerlake.  Vis mer

- Dagens kaffe er fra Burundi, opplyser baristaen, og beskriver kaffens egenskaper i detalj. Dagens kaffe skiftes ut hver dag, forteller hun, og svarer sikkert på spørsmål fra testdrikkerne.

- Frisk, fruktig og fyldig, synes panelet, som likevel hadde ønsket seg to varianter å velge imellom for dem som drikker svart kaffe.

Iskaffen får stempelet «veldig god», og panelet merker seg at dette er testens eneste iskaffe som er søtet. Men hva gjør vel litt sukkerlake når den smaker så godt som dette, er konklusjonen.

- Den er delikat presentert i høyt glass, balansert og god i smaken, og sødmen er absolutt behagelig.

Panelet merker seg også Stockfleths varierte tilbud av ulike typer iskaffevarianter, fra espresso tonic og shakerato, til iscortado og Stockfleths Frappé.

STOCKFLETHS

8 filialer i Oslo (11 totalt)

Priseks. svart kaffe (liten): kr 29

Pris påfyll: kr 10

Wifi: Ja

Terningkast: 5+

Høye ambisjoner hos Nord

Test avdekker store forskjeller mellom kaffekjedene: - Vinneren er i særklasse

Byens nyeste kjedetilskudd, Nord, har på rekordtid økt antall serveringssteder fra tre til elleve. Nord tok nylig over lokalene til de fleste av den svenske kaffekjeden Wayne's Coffee i Oslo.

NORD: Panelet slurper glovarm svart kaffe hos Nord, en ny kjede som de berømmer for høye ambisjoner og et konsept som skiller seg litt ut. 
NORD: Panelet slurper glovarm svart kaffe hos Nord, en ny kjede som de berømmer for høye ambisjoner og et konsept som skiller seg litt ut.  Vis mer

Vi besøker filialen vis à vis Klingenberg kino, og bestiller først tre stykk dagens kaffe, som vi får vite er fra Guatemala og brent i kjedens eget brenneri i Oslo. Nordkjeden serverer én type dagens kaffe, og igjen skulle panelet gjerne hatt et alternativ.

- Fine kopper! Innholdet er også lett å like. Så lett at det kanskje blir en tanke kjedelig, fastslår panelet, som diskuterer om den svarte kaffen muligens kunne vært dosert opp en anelse, det vil si at kaffemengden i forhold til vann kunne vært høyere.

EGET BRENNERI: Nordkjeden har sitt eget bryggeri og bakeri i Oslo. Vårt panel ble presentert svart kaffe fra Guatemala. 
EGET BRENNERI: Nordkjeden har sitt eget bryggeri og bakeri i Oslo. Vårt panel ble presentert svart kaffe fra Guatemala.  Vis mer

- Den er veldig ren og god i smaken og står til en femmer på terningen, men med en anelse høyere dosering hadde den fått seks.

Paneldeltakerne er ikke like imponerte over cappuccinoen, som har boblete og grumsete skum, og heller ikke smaker slik den skal, synes de.

- Denne må forbedres. Her er gjort et forsøk på latte art, men den er ikke vellykket. Melken skulle vært steamet og behandlet bedre. Denne cappuccinoen hadde kanskje passert hvis du hadde kjøpt den på et bakeri, men dette er jo tross alt en kaffebar som ønsker å konkurrere i toppsjiktet, sier panelet, som etterlyser mer fingerspitzgefühl og detaljfokus.

NY KJEDE: Panelet besøkte en av Nord-kjedens nye filialer.           
NY KJEDE: Panelet besøkte en av Nord-kjedens nye filialer.            Vis mer

Det samme gjelder for iskaffen. Til tross for ok smak mangler også den litt på presentasjonen. Panelet reagerer spesielt på at den serveres i plastglass, selv om baristaen vitterlig forhørte seg om de skulle sitte eller gå.

Pluss i boka får Nord for sitt utvalg av sommerdrikker, presentert på en spesialmeny i tre på bordet. Menyen byr blant annet på trendy «Kaffetonic», en blanding av espresso, tonic og i dette tilfellet «jordbærreduksjon». Panelet liker også kjedens gjennomførte visuelle uttrykk, som gjør at den skiller seg klart fra konkurrentene.

- Et enkelt og rent konsept med stort potensial, men det er krevende å bygge kompetanse og kultur i en så raskt voksende kjede. Viljen og ambisjonene er der, fastslår panelet, som gleder seg til å følge Nord videre.

NORD

11 filialer i Oslo

Priseks. svart kaffe: kr 30

Pris påfyll: gratis

Wifi: Ja

Terningkast 3+

Cappuccino-stryk på Espresso House

Test avdekker store forskjeller mellom kaffekjedene: - Vinneren er i særklasse

I Espresso House-filialen ved Tinghuset møtes panelet av velfylte disker med mat og kald drikke. På disken markedsføres kaffedrikken som kjedene håper blir sommerens store kaffedille; «cold brew», kaffe som er brygget med kaldt vann, og som har fått trekke i mange timer.

GODT UTVALG: Fulle disker på Espresso House.
GODT UTVALG: Fulle disker på Espresso House. Vis mer

Panelet berømmer kjeden for et klart og tydelig fokus på kaffe, og for et godt utvalg i sommerlige drikker.

To serviceinnstilte og blide medarbeidere presenterer klart og tydelig dagens to varianter av svart kaffe.

Panelet tar plass i en av stedets dype sofaer, og tester både Tanzania- og Etiopia-varianten.

- Dette er fersk, god og nytraktet kaffe tilberedt etter boka. Helt ok, konkluderer de.

OPP OG NED: Dagens to svarte kaffevarianter var gode, men cappuccinoen ble ikke godkjent av panelet.
OPP OG NED: Dagens to svarte kaffevarianter var gode, men cappuccinoen ble ikke godkjent av panelet. Vis mer

Også iskaffen får ståkarakter for god smak, men testdeltakerne hadde gjerne sett at den ble servert i et høyt glass, istedenfor plastglass.

KAFFEPAUSE: Her er det lett å sitte lenge, fastslår testpanelet fra dypet av sofaen på Espresso House ved Tinghuset. 
KAFFEPAUSE: Her er det lett å sitte lenge, fastslår testpanelet fra dypet av sofaen på Espresso House ved Tinghuset.  Vis mer

Så kommer kaffeopplevelsen som gjør at Espresso House havner et stykke ned på denne listen. Cappuccinoen har ingenting å gjøre med en klassisk cappuccino, mener panelet.

- Har de en egen definisjon på cappuccino her? Dette er en standarddrikk som lages etter bestemte regler verden over, noe de tydeligvis ikke tar hensyn til her. Denne utgaven er alt for høy, har alt for mye og tynt skum og smaker ikke særlig godt. Stryk!

ESPRESSO HOUSE

23 filialer i Oslo (34 totalt i Norge)

Priseks. svart kaffe (liten): kr 29

Pris påfyll: Gratis

Wifi? Ja

Terningkast: 3

- Styr unna svart kaffe på Starbucks

Test avdekker store forskjeller mellom kaffekjedene: - Vinneren er i særklasse

Starbucks i Torggata får du kjedens signaturkaffe Pike Place når du bestiller svart kaffe denne dagen.

- Hvor kommer den fra, spør panelet, og får til svar at den er fra «Mellom-Amerika», noe som indikerer at den er en blandingskaffe, og ikke en «single estate»-kaffe fra én bestemt kaffefarm eller ett bestemt område.

AMERIKANSK: - Ren og karakteristisk Starbucks-kaffe som dessverre er altfor mørkt brent, mener panelet om kjedens svarte kaffe. 
AMERIKANSK: - Ren og karakteristisk Starbucks-kaffe som dessverre er altfor mørkt brent, mener panelet om kjedens svarte kaffe.  Vis mer

- Dette er svart kaffe slik den smaker på alle Starbucks-barene, akkurat som hamburgeren på Mc Donald's smaker likt over alt. For oss virker den altfor mørkbrent. De unike smaksegenskapene den en gang måtte ha hatt, er borte. Den er ikke vond, men bare altfor mørk og uinteressant som kaffe. Klart dagens dårligste svarte kaffe, fastslår panelet.

IKKE SVART KAFFE: Panelet kommer gjerne tilbake en annen dag, men da vil de drikke kjedens utmerkede frappuccino, slik de yngste kundene gjør. 
IKKE SVART KAFFE: Panelet kommer gjerne tilbake en annen dag, men da vil de drikke kjedens utmerkede frappuccino, slik de yngste kundene gjør.  Vis mer

Heller ikke cappuccinoen får godkjent av kaffeekspertene:

- Dette er jo bare bobler og skum! Dette kan de ikke være bekjente av. Og den smaker ikke mye bedre enn den ser ut heller. Testens lavmål, konstaterer de, og går videre til iskaffen, som serveres i plastglass med sugerør.

Testpanelet synes det er bra at man kan velge mellom to ulike typer espresso i både cappuccinoen og islatten. De prøver begge deler, men rynker kollektivt på nesen over begge produktene.

- Iskaffen smaker bittert og ser ikke bra ut. Neste gang går vi for en frappuccino med masser av knust is, krem og sirup, slik de smarte tenåringene gjør.

Det beste ved Starbucks-filialen i den travle gjennomfartsåren opp mot Grünerløkka er at dette er et lavterskelsted som appellerer til mange typer mennesker, mener panelet.

- Her trenger man ikke grunnkurs i kaffe før man går inn, slik man kan få følelsen av på enkelte av de hippeste barene. Det er lagt opp til at man kan sitte lenge, og forholdene ligger til rette for jobbing og lesing. Her er plenty med strømuttak og gode arbeidsbord. Men et sted du drikker god kaffe er det ikke.

STARBUCKS

6 filialer i Oslo (17 totalt i Norge)

Priseks. svart kaffe (liten): kr 29

Pris påfyll: kr 24

Wifi: ja

Terningkast 2