KLISSVÅT ÅPNING: Det var langt magrere oppmøte på Øyafestivalen i år enn tidligere - men mer enn tyve restauranter og caféer tilbyr likefullt nydelig mat. Vi har smakt oss gjennom alle. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
KLISSVÅT ÅPNING: Det var langt magrere oppmøte på Øyafestivalen i år enn tidligere - men mer enn tyve restauranter og caféer tilbyr likefullt nydelig mat. Vi har smakt oss gjennom alle. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

Test av maten på Øyafestivalen 2017

Test: Her er den beste maten på Øyafestivalen

Tenk om nivået på maten kunne vært like høyt i alpinanleggene og fornøyelsesparkene.

Øyafestivalen (Dagbladet):

Det er ikke til å komme bort fra at god mat og drikke hjelper når festivalgjørma setter inn. Og det gjorde den på Øyafestivalens åpningsdag.

Vi vasset i gjørme mellom dyvvåte mennesker, men i restaurantområdet var det kort mellom smilene. Med noen få unntak er maten på årets festival en stor opptur.

Økologisk og ærlig

Det er rent, det er økologisk, det er mye lokalmat. Det er burgere, pulled pork og langkokt kjøtt, men minst like mye vegetarisk.

Øya byr på jevnt godt håndverk, gode råvarer og ærlige retter. Samtidig er festivalen en introduksjon til hipstermaten i Oslo. Noen av rettene er så nye i Norge og har så fine beskrivelser at du med hell kan bruke ordbok.

Ikke alle er like fortrolige med jackfruitwrap, Dahl Puri, chipotle, pulled beets og chiliinfusert tyttebærrømme.

På Øya møter du tidsånden - og noe av det beste Oslo kan by på av smaker.

Ikke overpriset

Det snakkes mye om at maten er dyr på Øyafestivalen. Våre retter kostet i gjennomsnitt 120 kroner. For den summen blir du mett hos de fleste av tilbyderne.

Vil du ha ekstra mye mat for pengene, gå for elgbabb fra Breheimen, chili con carne fra Texas BBQ Café, wok fra Tunco eller pokebowl fra Pacific Poke.

En smaksopplevelse utover det jevne får du hos en av våre favoritter: nykomlingen Bokbacka ,som frister med Grøstadgris-wrap med chilimayo, pepper glaze, kimchi og ramsløk.

Bokbacka har i likhet med Pjoltergeist fått toppkarakter fra Dagbladets anmeldere Robinson & Fredag. I vår test skapte maten fra Bokbacka hakket mer begeistring enn de japanske akkarbollene fra Pjoltergeist, men også de høstet applaus.

Prøv også fisken hos Pacific Poke, nyt quesadillaen med BBQ-svin fra Hitchhiker eller de små semolinabollene med kikerter, poteter og mintyoghurt fra Der Pepper'n gror - tre veldig forskjellige, men veldig gode retter.

Årets skuffelse kom fra Fiskeriet, som leverte en så dårlig fish'n chips at vi håper vårt eksemplar var et uhell.

Fiskeriet: Fish'n'chips

Pris: 120 kroner

SLAPT. Fisken var rå, chipsen slapp. Fiskeriet imponerte ikke denne gang.
SLAPT. Fisken var rå, chipsen slapp. Fiskeriet imponerte ikke denne gang. Vis mer

Øyafestivalens største kulinariske skuffelse kom fra Fiskeriet. Det var rett og slett ikke stekt nok.

Dette så ut som når vi får fish'n'chips i kantinen på jobb

Fisken var soggy, chipsene slappe. Det eneste positive vi klarer å si om denne maten, er at tartarsausen er god. Porsjonen er også raus. Hadde det smakt godt, ville 120 kroner vært en grei pris.

Fiskeriet kan bedre enn dette!

Kompass & Co: Pannekake med lammebog

Pris: 120 kroner

PANNEKAKE: Veldig hyggelig service, maten mangler det lille ekstra.
PANNEKAKE: Veldig hyggelig service, maten mangler det lille ekstra. Vis mer

Hos sosialentreprenøren Kompass & Co fikk vi pannekaker med stekt lammebog, isbergsalat, syltet løk og chilimayo - og det som kanskje var testens hyggeligste service.

Dessverre falt maten litt igjennom, det blir litt stusselig, og det mangler det lille ekstra.

Til tross for at det er masse majones, er chilismaken og styrken fraværende. Vi savner kontraster. Det ser ganske beige ut, og smaker omtrent like tamt som det ser ut.

Men porsjonen er stor og god, og kan være fin for dem som ikke vil ha for mye smak.

Coop Mega: Økologisk gourmetburger

Pris: 80 kroner

COOP:Tilbehøret erl langt bedre enn burgeren.
COOP:Tilbehøret erl langt bedre enn burgeren. Vis mer

Enkel burger i brød, med salat, tomat, løk, agurk og hamburgerdressing. Med på kjøpet fikk vi også en pose økologisk potetgull fra Änglamark med rømme og løksmak.

Burgeren er en anelse rosa, men gjennomstekt. Dessverre er den veldig kompakt, kjøttet er for finmalt. Tilbehøret er friskt, om enn noe søtt. Tilbehøret er langt bedre enn burgeren.

Pluss for at den kommer i papir, så vi kan spise den med én hånd.

Vippa: Kyllingshawarma

Pris: 120 kroner

SYRISK FRA VIPPA: Kyllingen er saftig, og det er en raus porsjon, men det blir litt tamt på smak.
SYRISK FRA VIPPA: Kyllingen er saftig, og det er en raus porsjon, men det blir litt tamt på smak. Vis mer

Den syriske matboden Aleppo Bahebek representerer gatemathallen Vippa på Øyafestivalen.

Vi spiste kyllingshawarma med salat, råkost, reddiker, tomat og agurk. Kyllingen er saftig, og det er en raus porsjon, men det blir litt tamt på smak.

Det er godt med grønnsaker, men vi skulle ønske vi kunne spist denne med friske og smakfulle grønnsaker fra Midtøsten.

Funky Fresh food: Vegetarwrap

Pris: 90 kroner

FUNKY: Denne er bra balansert, kjøtterstatningen smakfull, det er raust med grønnsaker, friske urter og krydder, men en bismak trekker ned.
FUNKY: Denne er bra balansert, kjøtterstatningen smakfull, det er raust med grønnsaker, friske urter og krydder, men en bismak trekker ned. Vis mer

Wrap med en vegetarisk variant av sloppy joes med jackfruit og salat.

Denne er bra balansert, kjøtterstatningen smakfull og overraskende god i konsistensen, det er raust med grønnsaker, friske urter og krydder.

Lefsen fortjener også skryt, og totalopplevelsen er fin - men en liten bismak på kjøtterstatningen tar litt over i smaksbildet når vi får store biter, så her ryker fireren.

Annis Pølsemakeri: Spicy oksegrill med asiatisk kålsalat

Pris: 85 kroner

ANNI-PØLSE: God med mye kjøtt, men ingen wow-opplevelse.
ANNI-PØLSE: God med mye kjøtt, men ingen wow-opplevelse. Vis mer

Annis Pølsemakeri står for en av festivalens vakreste retter - hvem sa at pølsemat måtte være kjedelig?

Pølsen er noe kompakt, men er god og smakfull, selv om selve pølsa ikke ga oss noen wow-opplevelse.

Tilbehøret er friskt, sennepen god, og vi liker knas og konsistens fra både hele sennepskorn og valmuefrøtoppingen. Pluss også for nydelig «hjemmelaget» pølsebrød.

Mat fra haven: Falafelrull

Pris: 150 kroner for stor rull

FALAFEL: smaker godt, men ikke spesielt spennende.
FALAFEL: smaker godt, men ikke spesielt spennende. Vis mer

Wrap med falaffel, råkostsalat, ruccola, og forskjellige sauser.

Dette smaker godt, men det er ikke spesielt spennende. Vi spiser gjerne vegetarmat uten kjøtterstatning, men her mangler det noe. Vi savner det lille ekstra, som noe sprøtt, litt ekstra syre - eller kanskje bare litt ferske urter.

Vi kjøpte stor porsjon, og det høres kanskje dyrt ut med 150 kroner, men her får du gode smaker i en mettende porsjon.

Handwerk: Lunchbolle med spinat og jalapenos

Pris: 65 kroner

METTER GODT: For 65 kroner får du en solid bolle med ost, spinat og jalapeno. Spiser du to, holder du lenge.
METTER GODT: For 65 kroner får du en solid bolle med ost, spinat og jalapeno. Spiser du to, holder du lenge. Vis mer

En surdeigsvariant av börek og Oslo-klassikeren Birkenbolle som smaker mye bedre enn den ser ut.

Brødet er med noe sammalt mel, gode smaker; spinat, en god og halvfast ost, og med akkurat passe smak av jalapenos som sitter godt i munnen etter at vi har spist.

Er du ganske sulten og ikke har så mye penger å rutte med, er dette et veldig godt valg.

Melt: Melt - lasagna grilled cheese, søtpotetfries og dip

Pris: 125, 50 og 25 kroner

SMELTA OST: Lasagna mellom to skiver er en praktisk måte å spise lasagna på festival på. Her lukter det guilty pleasure.
SMELTA OST: Lasagna mellom to skiver er en praktisk måte å spise lasagna på festival på. Her lukter det guilty pleasure. Vis mer

Lasagnafylt ostesmørbrød? Jatakk!

Lasagna mellom to skiver er en praktisk måte å spise lasagna på festival på, og her lukter det guilty pleasure.

Brødet er perfekt sprøtt, oog det tomatiserte lasagnefyllet passer perfekt - men det skal sies at hadde vi fått dette fyllet i en lasagna, hadde vi nok blitt skuffet. Men som festivalmat, nattmat - eller generelt kosemat dagen derpå, er dette genialt.

Ikke alle lot seg overbevise av denne. Eldstemann i panelet truet med en toer.

- Dette er å ødelegge lasagna. Det er godt vi ikke har noen italienere her.

Men søtpotetene er godt stekt, og majonesdippen fint smaksatt med sitron og timan, så vi lot flertallet bestemme.

Smalhans: Kyllinglår i bun

Pris: 100 kroner

SMALHANS: Kyllinglåret er saftig og godt krydret, og en syrlig coleslaw balanserer det søtsterke kjøttet godt.
SMALHANS: Kyllinglåret er saftig og godt krydret, og en syrlig coleslaw balanserer det søtsterke kjøttet godt. Vis mer

Kyllinglår i ny innpakning fra Smalhans - i et hamburgerbrød, med coleslaw og fersk koriander.

Kyllinglåret er saftig og godt krydret, og en syrlig coleslaw balanserer det søtsterke kjøttet godt.

Det søler mye når vi spiser, men den kommer heldigvis på fat - og du kan få med gaffel.

Smalhans har havnet helt i toppen de siste gangene vi har testet maten på Øyafestivalen. Det er fortsatt godt, men ikke godt nok til å toppe i år.

Pjoltergeist: Takoyaki

Pris: 120 kroner

PJOLTERGEIST: Et av årets mest spennende innslag, men bollene ble litt for deigete i festivalsammenheng.
PJOLTERGEIST: Et av årets mest spennende innslag, men bollene ble litt for deigete i festivalsammenheng. Vis mer

Et av årets mest spennende innslag kom fra Pjoltergeist. Takoyaki er japansk gatemat, en slags munker, stekt i spesielle jern, fylt med blant annet akkar og toppet med flere ulike herlige sauser, skivet vårløk og finhøvlete bonitoflak (tørket tunfisk).

Stamkunder på Pjoltergeist vil kanskje kjenne dem igjen fra menyen der, retten har vært innom menyen helt fra starten.

Bollene ble litt for deigete - både inni og utenpå - men det er ikke krise. Dette er kanskje for spesielt interesserte, men det er så godt!

Tunco: Koh tao

Pris: 120 kroner

TUNCO: Tunco-gjengen holder koken og leverer bra mat. Her er rause porsjoner og gode smaker.
TUNCO: Tunco-gjengen holder koken og leverer bra mat. Her er rause porsjoner og gode smaker. Vis mer

Wok med kylling, red curry, risnudler egg og grønnsaker. Kyllingen var saftig og grønnsakene sprø - også den litt vanskelige paprikaen. Gode toppinger, hakkete nøtter, fersk koriander og lime, gir retten en god finish.

Da vi testet Tunco i forbindelse med testen av maten på Vippa i vår, fikk vi samme rett - men med eggnudler, noe som smakte hakket bedre - men her har de valgt risnudler, slik at det skal gå fort å lage - og også være enkelt å gjøre vegetarisk.

Fort lykkes de imidlertid ikke med, det tok åtte minutter å få maten, med bare én foran oss i køen. Nå var vi riktignok på Tunco tidlig på festivalen, men det er fortsatt for treigt.

Handler du hos Tunco får du også en rabattkupong til restauranten på St. Hanshaugen.

En stor og god porsjon, her blir i hvert fall vi mett for 120 kroner.

Lysklæt: Pulled Pork

Pris: 120 kroner

LOKALMAT: Alt fra Lysklæt er dyrket og framstilt på gården.
LOKALMAT: Alt fra Lysklæt er dyrket og framstilt på gården. Vis mer

Grisen kommer med godt og litt søtt brød, ekebladsalat, coleslaw og syltet rødløk.

Pulled pork kommer ofte i mye saus, denne er på den tørrere siden, uten at det på noen som helst måte vil si at kjøttet er tørt - det er saftig og godt. Det er søtt, men fint balansert.

Alle råvarene kommer fra Lysklæts egen gård.

Taco republica: Taco combo - tinga de pollo og chochinita pibil

Pris: 120 kroner

TACO: Porsjonen er kanskje litt liten for noen, men det er raust med det vi blir mest mett av svin, kylling og refried beans; og godt og raust med toppinger som passer perfekt.
TACO: Porsjonen er kanskje litt liten for noen, men det er raust med det vi blir mest mett av svin, kylling og refried beans; og godt og raust med toppinger som passer perfekt. Vis mer

Taco Republica er snart Øya-veteran å regne, og stiller i år som tidligere år med ekte meksikansk taco. Vi gikk for en kombinasjon med svin og kylling.

Meny og gjennomføring er omtrent som ved tidligere Øya-festivaler, og det gjør ikke noe, for dette er godt! Porsjonen er kanskje litt liten for noen, men det er raust med det vi blir mest mett av svin, kylling og refried beans; og godt og raust med toppinger som passer perfekt.

Pluss også for fine detaljer som queso fresco på refried beans.

Det hadde kanskje vært spennende å prøve noe nytt fra Taco Republica, men på den annen side, det er ingen grunn til å endre på suksessoppskriften.

Texas bbq café

160 kroner

CHILI CON CARNE: Her er det mye godt kjøtt og mye god smak. Følelsen av hjemmelaget mat er særlig velkommen når regner pøser ned.
CHILI CON CARNE: Her er det mye godt kjøtt og mye god smak. Følelsen av hjemmelaget mat er særlig velkommen når regner pøser ned. Vis mer

Denne her har nok varmet mange våte og kalde festivalgjengere i dag. Texas BBQ Café har laget en god og raus chili, med mye å tygge i. Her er store kjøttstykker, og blant annet forskjellige typer bønner og mais.

Det ser hjemmelaget ut, det er enkelt, men det er godt - og det leverer litt etterlengtet varme.

Vi skulle gjerne sett den litt tjukkere i konsistensen, men det er plukk. Dette er testens dyreste porsjon - men sannsynligvis også den største porsjonen. Det er i tillegg ikke fylt opp fra bunnen med ris, så her er det bare chili for pengene.

Breheimen: Elgbabb

Pris: 120 kroner

ELG: Morsom vri på kebaben og mange gode smaker.
ELG: Morsom vri på kebaben og mange gode smaker. Vis mer

Morsmom vri på kebab fra nykomeren Breheim.

Denne er laget med elgkjøtt som har fått ekstra fett både fra hjort og storfe for å bli saftigere, sopp, stekt mais, løk, salat og chiliinfusert tyttebærrømme med kokosblomstsukker i lyst brød.

Porsjonen er raus, og selv om det på klassisk vis er fylt opp med salat fra bunn, er det også godt med kjøtt. Viltsmaken skinner igjennom, og dette er godt og velsmakende.

Perfekt festivalmatkonsept: Nattmat møter tradisjonsmat. Vi skulle gjerne sett at de hadde droppet den hermetiske maisen (selv om den skulle være stekt opp); men det gir jo en klar kebab-vibb.

Hitchhiker: Triple chili cheese quesedilla

Pris: 100 kroner

DEILIG: Hitchhiker leverer gode smaker og fornyer seg hvert år.
DEILIG: Hitchhiker leverer gode smaker og fornyer seg hvert år. Vis mer

Denne godbiten kom ikke til sin rett på bildet. Vi fikk en rykende varm og krisp lefse fylt med BBQ-svin, salat, og «hitch crumble» - sprøstekte smuler - noe som gir retten god tekstur.

Kjøttet er saftig og grønnsakene sprø, og selv om vi godt kunne hatt denne litt sterkere, sitter det godt med krydret ettersmak. (Og vi tar styrkegraden litt på egen kappe, vi ble oppfordret til å ta på sriracha, men droppet det denne gangen.)

Lefsen er litt for bred til å spises med én hånd, med mindre du ruller sammen - men vi liker oppfinnsomheten til Hitchhiker-kokkene - det er gøy å smake på noe helt nytt.

Pacific Poke: Miso truffle bowl

Pris: 119 kroner

DEILIG: Er du glad i fisk, gå hit på Øyafestivalen.
DEILIG: Er du glad i fisk, gå hit på Øyafestivalen. Vis mer

Den hawaiianske gatematen Poke er blant de nye trendrettene som stadig vekk popper opp i Instagramkontoen vår, og vi tipper denne her kommer til å bli blant de mer avfotograferte rettene fra årets festival.

Miso-trøffelmajones på poke er nytt for oss, men det var en slager. De har heldigvis ikke falt i fella og hatt i for mye trøffel(olje) i majonesen, det er nesten mer med og gir retten ekstra umami.

Løvtynne røbeter, wakame, spirer og sesamfrø er med i tillegg til ris - en ris som ikke var overkokt, slik den har en tendens til å bli på rimeligere sushi-restauranter.

Selv om mesteparten av bolla er fylt med ris, er porsjonen solid, og dette kan du bli mett av. En av få fiske-alternativer på Øyafestivalen i år, og også det beste.

Der pepper'n gror: Dahl Puri-semolinaboller med kikerter, poteter og mint-yoghurt

Pris: 110 kroner for 6 stk

KJEMPEGODT: Ikke supermye mat, men lett å dele og veldig gode smaker.
KJEMPEGODT: Ikke supermye mat, men lett å dele og veldig gode smaker. Vis mer

En annen av Øyafestivalens vakreste retter, som dessverre ble litt ødelagt på veien inn under tak. I tillegg er det en av de mest spennende.

Dette er vårt første bekjentskap med Dahl Puri-semolinaboller, men det frister til mersmak. Det er som å spise små løvtynne poppadum-boller fylt med de sausene man får servert med poppadums. Det er mye som skjer, men du klarer fortsatt å skille smakene.

Dette er nok ikke det du blir mest mett av, men en fantastisk smårett om du er litt fysen - og den er skapt til å deles. Det er annerledes og forfriskende. Og herlig med en rett man ikke tenker over er vegetarisk.

Bokbacka: Grøstad gris wrap

95 kroner

HURRA FOR BOKBACKA: Det grillede svinet har de fått til - og tilbehøret balanserer perfekt.
HURRA FOR BOKBACKA: Det grillede svinet har de fått til - og tilbehøret balanserer perfekt. Vis mer

Wrap med grillet svin med pepperglaze og kimchi med ramsløk.

Vi hadde forventet oss noe litt annet da vi hørte at den nynordiske gourmetrestauranten Bokbacka skulle være på Øya, men ble likevel ikke skuffet. Og ramsløk i kimchien holdt litt på det nordiske alibiet.

Dette smaker godt! Kjøttet har god sødme - og en syrlig kimchi balanserer godt.

Det er ikke den største porsjonen, men det er mye kjøtt. Vi synes likevel det var litt lite mat for pengene her.