Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Bare bra granola, dagligvarenyhet vinter 2017:

Test: «Ja, tack» til svensk frokostsuksess

Svenskene elsker den sukkerfrie kornblandingen som nå er på vei til norske frokostbord. Nå har vi testet den.

SUNN START: Granola er manges frokostfavoritt, men er ofte tilsatt mye sukker. Nå kommer en sukkerfri, svensk suksessblanding til norske bord.  ILLUSTRASJONSFOTO: Frank May / NTB Scanpix
SUNN START: Granola er manges frokostfavoritt, men er ofte tilsatt mye sukker. Nå kommer en sukkerfri, svensk suksessblanding til norske bord.  ILLUSTRASJONSFOTO: Frank May / NTB Scanpix Vis mer

- Den smaker ikke så sunt som jeg fryktet, ler Erlend Løken Volden, diplombaker og produktutvikler hos Baker Samson.

Sammen med konditor og bakeblogger Elin Vatnar Nilsen har han nettopp smakt på den svenske granolasuksessen som nå er på vei inn i norske butikkhyller.

TESTPANELET: Elin Vatnar Nilsen og Erlend Løken Volden. Foto: Morten Eik
TESTPANELET: Elin Vatnar Nilsen og Erlend Løken Volden. Foto: Morten Eik Vis mer

Begge er begeistret for smaken på de to granolavariantene, som i motsetning til mange andre, ikke er tilsatt sukker. Særlig liker de granolaen med eple, mandel og kanel.

Kornblandingene er en del av Orkla Foods nye Bare Bra-serie med «super»-produkter, som også omfatter ris- og grøtvarianter.

Granolaen er laget av blant annet havre, sikorirotfiber og fullkornsspeltflak, toppet med ulike typer frukt og nøtter. Fiber fra sikori er forøvrig også brukt i den sukkerfrie Nugatti Zero.

Lavkarbo-ekspert

Produktserien har gjennom noen år vært i salg i vårt naboland, frontet av en av Sveriges mest kjente ernæringsfysiologer, Fredrik Paulún.

Han er kjent for sitt engasjement for lavkarbo-kosthold, og har solgt mer enn 1,3 millioner bøker om dette og andre temaer innen ernæring.

- Ja, de opprinnelige Paulún-produktene har vært en stor suksess i Sverige, og passerte for et par år siden 100 millioner kroner i omsetning, opplyser Bjørn Brennskag, kommunikasjonssjef i Orkla Foods, som er spent på hvordan norske müslielskere vil ta i mot produktene.

Ernæringsbiolog Lise von Krogh har vurdert det nye produktet ut fra ingrediensene oppgitt på pakningen.

- Produktet ser ikke så verst ut innholdsmessig. Sammenligner vi med kornblandinger og granolaer vi i bramat.no har sett på tidligere, så kommer Bare Bra ok ut. På salt ligger derimot Bare Bra langt høyere enn de fleste andre kornblandinger og granola.

Det von Krogh reagerer mest på, er merkingen av innholdet. Hun setter også spørsmålstegn ved noen av ernæringsopplysningene som kommuniseres på pakningen:

- Produktet tilfredsstiller ikke kravene til nøkkelhullsmerkingen. Jeg synes de strekker strikken vel langt i forhold til hva de lover om «naturlig sunnhet», sier ernæringsbiologen.

Dagbladet allierte seg med konditor Elin Vatnar Nilsen og produktutvikler Erlend Løken Volden, og testet de to granolatypene.

TESTEN:

Bare Bra Supergranola/Ovnsbakt sprø müsli med eple, mandel & kanel

Elin Vatnar Nilsen:

Test: «Ja, tack» til svensk frokostsuksess

- God eplesmak. Sprø, fine eplebiter. Passe mengde kanel. Liker den godt! Jeg vil at frokostblandingen min skal være litt søt, og selv om denne er sukkerfri er den overraskende god og søt.

Terningkast 5

Erlend Løken Volden:

- God på smak. Men er litt usikker på om ikke en annen tørket frukt enn eple hadde gjort seg bedre.

Mange frokostblandinger fra butikken er altfor søte, men denne var akkurat passe.

- Granola fra butikken er ofte altfor søtt. Hvis jeg skulle ha lagd meg en granola hjemme, hadde jeg ikke laget den noe søtere. Jeg hadde tilsatt noe annet for å få sødme. De har jo tilsatt noe sødme her også, men ikke gjennom sukker. Terningkast 5

Bare Bra Supergranola/Ovnsbakt sprø müsli med hasselnøtt og kokos

Test: «Ja, tack» til svensk frokostsuksess

Elin Vatnar Nilsen:

- Denne synes jeg mangler litt på smak i forhold til den andre. Men sprø og fin kokos. Og røstede nøtter er godt. Terningkast 4

Erlend Løken Volden:

- Jeg synes dette ble litt flatt i smaken. Granolaen mangler litt syrlighet. Likevel er den et greit utgangspunkt, som vil bli bedre hvis du tilsetter litt frisk frukt sammen med yoghurten. Terningkast 4

Mer om dagligvarenyhetene:

Det nye godteriet og snacksen

Nytt i meierihylla

Endelig kommer lokalmaten til butikkene

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media