BEST I TEST: Fyrrig porchetta fra Smalhans var det aller beste vi smakte på da vi spiste oss gjennom all Øya-maten. Foto: MAGNUS ARNKVÆRN
BEST I TEST: Fyrrig porchetta fra Smalhans var det aller beste vi smakte på da vi spiste oss gjennom all Øya-maten. Foto: MAGNUS ARNKVÆRNVis mer

Test: Maten på Øyafestivalen

Det er ikke billig å bli mett på Øyafestivalen, men det er mye digg å velge mellom.

- Perfekt. Her sitter vi og spiser all denne gode maten, med Ingebjørg Bratland i bakgrunnen.

Øyafestivalen 2016 er i gang og Magnus Arnkværn har satt tennene i Smalhans' BBQ-bun med porchetta.

FOOD COURT: Det var lett å å plass på festivalens første timer, men innen vi var ferdigspist var alle bordene smekkfulle av sultne festivalgjengere. Foto: MAGNUS ARNKVÆRN
FOOD COURT: Det var lett å å plass på festivalens første timer, men innen vi var ferdigspist var alle bordene smekkfulle av sultne festivalgjengere. Foto: MAGNUS ARNKVÆRN Vis mer

Så langt, ett av testens høydepunkter.

Og så titter sola fram.

Hva er god festivalmat?

Perfekt festivalmat metter, uten at det blir for tungt. Det kan godt være litt salt og fett, som spiller på lag med festivaldrikke nummer én - øl.

Lettere alternativer er også velkomne, kanskje spesielt på dagtid i sola.

Det er et pluss om maten kan spises med én hånd, og at det ikke søler for mye når du spiser.

Slik testet vi:

Dagbladets matjournalister har, sammen kollegaer fra Dinside, smakt oss igjennom mat fra alle de ulike tilbyderne i food courten på Øyafestivalen.

Siden dette er en smakstest er smaken selvsagt det viktigste, men vi har også sett på presentasjon, og om rettene lever opp til forventningene om hva de ulike restaurantene forteller oss at vi skal spise.

PÅ FESTIVAL: Dagbladets journalister med mat fra Handwerk og Kompass & Co. Foto: MAGNUS ARNKVÆRN
PÅ FESTIVAL: Dagbladets journalister med mat fra Handwerk og Kompass & Co. Foto: MAGNUS ARNKVÆRN Vis mer

Noen vil nok legge merke til at et par av restaurantnavnene på plakaten ikke er testet - Aymara og Kulinarisk Akademi.

Aymara vil kun servere mat til festivalgjestene på fredag. De vil da servere vinnerretten fra Øyafestivalens vegetarkonkurranse tidligere i år.

Kulinarisk Akademi lager mat på gjesteområdet.

Vi har heller ikke testet dessert-stedene Isrosa og På Pinne, eller Solberg Kaffe.

HER ER ØYAMATEN:

Funky Fresh Foods - meatball sub

Halvgrov baguette med kjøttboller, som ser så trist ut og har så raust med hvitløksrømme på at flere vegrer for å smake.

Test: Maten på Øyafestivalen

Dette ser bare trist og ekkelt ut. Selv ikke frisk salat, sylteagurker og litt chilidressing kan redde inntrykket.

- Hva skjer med det stusselige brødet?

- Nei, nei, nei, nei!

Dette var triste greier. Det er ikke lov å si æsj om mat, men dette var feil på så mange måter. Det eneste positive vi fant var at de veganske kjøttbollene var godt krydret, men konsistensen trakk også ned.

Det ser ikke apetittelig ut, det smaker ikke spesielt godt.

Pris: 90 kroner

Go'grilla - chivito-sandwich & beef

Den uruguanske nasjonalretten Chivito-sandwich fra Go'grilla presenterer seg som en burger, og her blir man enten skuffet eller veldig glad.

Test: Maten på Øyafestivalen

I stedet for en klassisk burger er det et tyntskåret kjøttstykke, med ost og skinke - samt salat, tomat, løk, chimichurri og en burgerdressing som smakte helt ordinært.

Vi vil så gjerne like den, siden det er et helt kjøttstykke i stedet for kvernet kjøtt, men dessverre var kjøttstykket så seigt at vi skjønner hvor uttrykket «seigt som en skosåle» kommer fra. Det er grått og ihjelstekt.

- Smakene er gode da, men med det kjøttstykket blir det bare helt feil.

Pris: 120 kroner

Tine Rømme - Himmelsk Hanoi

Tine satser på gatemat fra hele verden, vi valgte det vietnamesiske alternativet Himmelsk Hanoi - med tre forskjellige rømmedressinger (vi smakte på alle tre) koriander, estragon og chili.

Test: Maten på Øyafestivalen

Det besto av svinekjøtt på grillspyd, som skal tas av spydet og spises i salatblad med rømmedressing, og salsa og nachos ved siden av.

- Dette var sølete!

Det er vanskelig å få kjøttet av spydene, og det søler også mye når vi spiser. Ikke mat for noen som er redd for å søle på klærne! Kjøttet er litt tørt, men smakskombinasjonene er gode, og spesielt korianderdippen falt i smak.

Pris 100 kroner

Hagen - falafelrull

Falaffelene i rullen er luftige, men er litt for myke, og gir ikke mye tyggemotstand.

Test: Maten på Øyafestivalen

En god falaffel er litt krisp på utsiden, og har litt å tygge på - siden mange velger dette som et alternativ til kjøtt.

Utseendet frister heller ikke særlig. Det blir veldig beige.

- Litt bittert, og sausen falt heller ikke i smak.

Dette gir oss rett og slett ingen ting.

Pris: 110 kroner

Oslo Fish'n'chips

I programmet lovet Oslo Fish'n'Chips en ny vri på en gammel favoritt, og de skiltet med herb crumbed plaice, flyndrefisk panert i urtesmuler, men de urtene så vi fint lite til.

Test: Maten på Øyafestivalen

Fisken var perfekt panert, men potetene var dessverre tørre og alt for salte.

Pluss for at vi får sitron til, selv om vi har en forkjærlighet for eddik til fish'n'chips - men eddiksmaken tok de igjen i remuladen.

Vi savner også ertemos, eller i det minste de urtene vi ble lovet. Dette blir også veldig beige mat.

God og salt, passende ølmat - men likevel litt skuffende.

Pris: 120 kroner.

Taco Republica - Taco combo

Kombinasjonsretten som vi har valgt inneholder en taco conchita pibil og en tinga de pollo. Begge kjøttblandingene er smakfulle, og spesielt svinet (conchita pibil) sparker litt.

Test: Maten på Øyafestivalen

Vi liker queso fresco på refried beans, men det har størknet litt på toppen, og har tydelig stått en stund.

Tacoen gikk i oppløsning, og var vanskelig å spise for hånd. Her må det bestikk til!

Det er godt, men ikke wow. Kunne godt spist det, men ikke noe jeg kommer tilbake til her. Taco Republica kan bedre.

Pris: 120 kroner

Kamai - Pokebowl, kylling

I programmet kunne vi lese at Kamai skulle servere ricebowl med kjøtt eller grønnsaker, vi fikk anbefalt en med kylling - men da presentert som poke.

Test: Maten på Øyafestivalen

Det var ikke fryktelig mye rå fisk å spore i bollen, men smaken er det ingen ting å si på. Det smaker thai curry med wakame (japansk tangsalat) men vi får det ikke helt til å henge på greip.

- Jeg er ikke helt solgt.

Det smaker spennende, men vi blir rett og slett litt skuffet når vi forventer surfesashimi og får kylling i grønn karri.

Noen likte godt kombinasjonen av thaikylling og tang, men ikke alle lot seg overbevise helt.

Likevel - en god smaksopplevelse .

Pris :125 kroner

Texas Barbecue Café - brisket on the bun

Testens søteste salte rett? Brisket med klassisk amerikansk barbequesaus, i en søt brioche.

Test: Maten på Øyafestivalen

Er du glad i søtlig bbqsaus, og typisk amerikansk barbequesmak, vil du nok ikke bli skuffet, men når det nærmeste du kommer en grønnsak er et par skiver jalapenos og en godt stekt løk, blir det litt tungt for noen.

Vi skulle gjerne hatt noe litt friskt for å balansere - men kjøttelskere vil nok smatte fornøyd på disse.

Pluss for vokset hamburgerpapir, så det ikke søler når man spiser.

Pris: 120 kroner

Annis Pølsemakeri - Spicy grillpølse i brød med asiatisk kålsalat og fermenterte sennepsfrø

- Den ser skikkelig fresh ut!

Test: Maten på Øyafestivalen

Denne pølsen er blant de kuleste vi har sett, men den smaker ikke like spennende som den ser ut. Vi savner det spicy - enten i pølsen eller i tilbehøret.

Og når all det fine tilbehøret er på toppen, blir det litt klinete å spise - vi skulle heller hatt det under, selv om det ikke ser like bra ut.

- Det hjemmelaget brødet er fint og luftig.

Pølsen er også veldig saftig.

Pris: 85 kroner

Duggurd - duggbabb

En kebab med hakket svin, saus og masse friske urter på toppen.

Test: Maten på Øyafestivalen

- Å den ser fresh ut. Mye fine urter! Men basilikum?

Det første smaksinntrykket var litt kjedelig, og kjøttet har litt gårsdagstendenser, men den vokser på oss, jo lenger ned i babben vi kommer.

Ingen stor smaksopplevelse, men dette er grei festivalmat som kan spises med én hånd.

Pris: 120 kroner

Gammelgården Lysklæt - festivalburger

Kalveburger med salat, løk, hamburgerdressing og sylteagurk.

Test: Maten på Øyafestivalen

Denne burgeren ser ikke veldig spennende ut, men heldigvis smakte den veldig mye bedre enn vi fryktet.

- Selve burgeren er smakfull, men det er litt i overkant salt.

Den kommer i et praktisk burgerpapir, og er god og enkel å spise.

Pris: 125 kroner

Coop Mega: Vegetarburgere

Rødbetburger med salat, dressing, agurk og rå løk. Det ser fresht ut, brødet er godt, og den søte vegetarburgeren overrasker positivt.

Test: Maten på Øyafestivalen

- Mye mer smak enn jeg hadde trodd!

- Som en meat guy, så er jeg fornøyd.

Pluss også at det ikke var så mye saus at den drypper, og det blir ikke så mye klin.

- Trygg å spise for de mest skjeggete hipsterne.

Pris: 80 kroner

Ragnalokk - Kokoscurry med linser

Fin og god suppe fra matvognen til suppebistroen Lokk.

Test: Maten på Øyafestivalen

Linsene har god konsistens, det er ikke suppete suppe med ihjelkokte råvarer, den har fin tekstur og kan mette litt.

Den er ikke for sterk, men du merker at den er spritet opp litt, uten å bli for sterk.

- Helt konge. Et fullt indisk måltid rett i kjeften.

Pris: 120 kroner

Handwerk - Ostesmørbrød

Test: Maten på Øyafestivalen

Det varme ostesmørbrødet med ostesaus, varmrøkt skinke og syltet løk ser godt og fett ut. Det er det.

- Akkurat så fett man vil det skal være!

Godt og enkelt å spise, men kanskje litt i overkant dyrt for et ostesmørbrød?

Pris: 75 kroner

Piscoteket - ceviche

Frisk og syrlig lakseceviche i tigermelk, som ifølge Piscoteket kommer med søtpotet, koriander, cancha, choclomais og rødløk.

Test: Maten på Øyafestivalen

- Hvor er søtpoteten?

Vi leter og leter, men søtpoteten er og blir borte.

Det blir kanskje akkurat litt lite mat, mulig på grunn av at søtpoteten mangler, men cevichen er god og perfekt syrlig uten å bli for sur.

Fint med crunchy mais, som gjør at det ikke blir så ensartet.

En klar femmer, til tross for manglende søtpotet. Dette er maten for deg som vil ha noe lett og friskt.

Pris: 130 kroner

Kolonihagen - Pizza med spekepølse og ruccola

Bunnen er blant de tynneste vi har sett, og er sprø og fin. Det er lite fyll, et tynt lag med saus og et par store skiver spekepølse, klassisk tynn italiensk pizza. Som er sprø.

Test: Maten på Øyafestivalen

- Det er nesten som kjeks!

Vi er ganske langt ute i testen når vi smaker på pizzaen fra Kolonihagen, likevel spiser nesten alle opp stykket sist.

- Jeg tenkte at den skulle være litt stusselig, men dette overrasket positivt.

Det er ikke verdens største pizza, men for noen er dette en perfekt porsjon.

Pris: 100 kroner

Kompass & co - bakt potet, asian sensation

Asian sensation er bakt potet med biffkjøtt i karrisaus, toppet med corn flakes og koriander. Vi fikk to fordi den ene var så liten. I tillegg fikk vi med ekstra fyll.

Test: Maten på Øyafestivalen

- Oi, det hadde jeg ikke ventet - originalt og overraskende godt!

Karrisausen er ikke av de sterkeste, men god og syrlig, og matchet med en chilimajones.

- Dette er perfekt nattmat!

Pris: 100 kroner

Hitchhiker - ostevaffel med chipotlecoleslaw, bacon og friske urter.

- Oi, så hipt!

Test: Maten på Øyafestivalen

God og salt, dette blir du øltørst av.

- Jeg triller sekseren.

Litt vanskelig å spise - det smuldrer litt, og kan være vanskelig å spise på farten. Likevel: Verdt å sette seg ned for.

Denne fås også uten bacon.

Pris: 100 kroner

Smalhans - Bun med BBQ-porchetta eller portebellosopp -

- Her var det mange gode smaker!

Test: Maten på Øyafestivalen

Kimchicoleslawen er sterk og syrlig, korianderen aromatisk, vårløken frisk og en sterk og passe feit porchetta smeller i munnen. Dette var godt!

Den kommer på en liten tallerken, vi skulle heller fått den i en serviett, men det er pirk. Denne kommer vi nok til å kjøpe igjen.

Bedre enn vaffelen .

Smalhans ble også kåret til best i test da vi testet maten på Øyafestivalen i fjor, også da hakket over Hitchhiker.

Pris: 100 kroner

* De av journalistene med relasjon til en av eierne i Ragnalokk var ikke med i vurderingen av denne.