Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

TV-aktuelle Jan og Silvia fra «Sofa» tester tilbehør til favorittretten

Test: Tilbehøret som løfter rekene til nye høyder

Jan E. Ridd og Silvia Leine har spist reker hver eneste lørdag i henholdsvis 50 og 30 år. Vi ryddet vekk majonesen og lot paret teste fem helt nye typer tilbehør til favorittretten. 

REKEFEST: Silvia og Jan fra tv-serien «Sofa» tester dipp til reke-tradisjonen. Kan vi gi dem et nytt favoritt-tilbehør? Foto og redigering: Gaute Berg Næss Vis mer

Reker og hvitvin står på mange norske bord når det nærmer seg helg. Majones og sitron er fast følge, men kanskje det er på tide å gjøre en vri?

NY VRI: Mye godt, men ikke alt passet like godt til reker, syntes paret. 
NY VRI: Mye godt, men ikke alt passet like godt til reker, syntes paret.  Vis mer

Det finnes mange ulike typer dipper og rører som passer til den rosa delikatessen fra havet. Vi tok med fem uvante tilbehør til to av landets desidert største rekeelskere; Jan E. Ridd (80) og Silvia Leine (63) fra NRK-serien «Sofa». I realityserien blir vi med hjem til ulike familier og venner som sitter sammen og kommenterer det de ser på TV - for åpent kamera.

Hver lørdag spiser Jan og Silvia reker, slik de har gjort i henholdsvis 50 og 30 år. Det har alle som følger TV-serien fått med seg.

- Hvis vi er borte lørdag kveld, spiser vi reker søndag. Hvis vi er borte hele helgen, melder abstinensen seg tidlig i uken, sier Jan, og ler.

Han forteller at de av og til går på rådhusbrygga i Oslo og kjøper reker fra båt, men at butikkrekene fra supermarkedet rundt hjørnet i Vika også holder bra mål. Særlig akkurat nå om vinteren.

- Nå er jo rekene i sesong, og smaker ekstra godt, synes Jan.

LØRDAGSKOS: - Det fine med Sofa er at vi kan være oss selv, sier Jan og Silvia, som  er vant til å spise reker for åpent kamera. 
LØRDAGSKOS: - Det fine med Sofa er at vi kan være oss selv, sier Jan og Silvia, som  er vant til å spise reker for åpent kamera.  Vis mer

- Vanligvis spiser vi rekene med loff og majones. Som drikke bruker vi bare te. Jan med sitron og jeg med melk. Når vi er i huset vårt i Frankrike om sommeren, går det derimot mye i rosévin, forteller Silvia.

Både Jan og Silvia er glade i å eksperimentere på kjøkkenet, men rekene har de aldri sett behovet for å fornye. Likevel er de spente på innholdet i skålene som Dagbladet har tatt med til stuen mange TV-seere allerede er godt kjent med.

Her er Sofa-parets dom over dippene og sausene vi tok med til reketesten. Vinnerne var like klare som taperne. Og blir du nysgjerrig og gjerne vil smake selv, finner du oppskriftene nederst i saken.

1. Egg og majones

Egg og majones.
Egg og majones. Vis mer

- Vi er glade i både egg og majones, men er ikke vant til å blande det sammen. Dette var likevel veldig fint til rekene. Hva er det som knaser i den? Stangselleri? Godt! Denne må vi få oppskriften på, sier Silvia.

Terningkast 5

Mangosalsa med agurk og chili.
Mangosalsa med agurk og chili. Vis mer

2. Mangosalsa med agurk og chili

- Vi har en kyllingrett vi bruker en del chili i, men chili til reker? Sausen i seg selv er nydelig, men den gode rekesmaken forsvinner dessverre. Mengden chili er helt ok, men uansett blir den fine skalldyrsmaken borte. Heller majones enn denne.

Terningkast 3

Aioli med safran.
Aioli med safran. Vis mer

3. Aioli med safran:

- Denne er kjempegod og smaker perfekt til rekene. Bra med hvitløk, men alt for lite safran. Når vi skal lage den, for det skal vi, kommer vi til å bruke mer safran. En klar vinner. Kjempegod!

Terningkast 6

Rømmedipp med blomkål og wasabi.
Rømmedipp med blomkål og wasabi. Vis mer

4. Rømmedipp med blomkål og wasabi

- Rømme passer også godt til reker, men blomkål?! Dette er ikke godt! Blomkålen slår altfor sterkt igjennom. Kanskje fennikel hadde passet bedre, for det er godt til fisk. Dette er ikke noe for reker ihvertfall.

Terningkast 1

Majones med cognac.
Majones med cognac. Vis mer

5. Majones med cognac

- Alt for lite cognac, og jeg liker jo ikke en gang cognac, kommenterer Jan.

- Alt for mye cognac, og jeg liker ikke mat tilsmakt med brennevin, tilføyer Silvia.

De to er uansett enige om at dette ikke er noen optimal dipp å servere til reker.

Terningkast 2

Oppskriftene på dipper til reker finner du nedenfor. Et tips til alle som liker reker er å lage en nydelig suppe til rekene - den oppskriften finner du her.

Prøv deg også på en fiskesuppe med torsk - og reker!


Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling