SØTT: Kjeks er søtt og mange som godteri å regne, men det er likevel mulig å gjøre sunne valg, viser vår test. Foto: ERIK HELGENESET / BRAMAT
SØTT: Kjeks er søtt og mange som godteri å regne, men det er likevel mulig å gjøre sunne valg, viser vår test. Foto: ERIK HELGENESET / BRAMATVis mer

Ernæringstest av kjeks:

Testens tapere har nesten 50 prosent sukker

- Du burde se på kjeks som godteri du kan spise innimellom, men ikke til hverdags. 

Bramat.no: Det blir stadig større utvalg av kjeks i butikkhyllene, flere av dem inneholder mer karamell og sjokolade enn kjeks.

Mange kjeks er fulle av sukker, fett og kalorier, og fattige på fiber og andre næringsstoffer. En del kjeks inneholder fremdeles palmeolje, men heldigvis har mange byttet over til andre typer oljer.

GODTERI: Det er ikke feil å gi barna kjeks innimellom, men ernæringsfysiologene i Bramat anbefaler at du begrenser barnas kjeksinntak. Illustrasjonsfoto: SHUTTERSTOCK / NTB SCANPIX
GODTERI: Det er ikke feil å gi barna kjeks innimellom, men ernæringsfysiologene i Bramat anbefaler at du begrenser barnas kjeksinntak. Illustrasjonsfoto: SHUTTERSTOCK / NTB SCANPIX Vis mer

Mye kalorier, lite mat

Det gjør selvfølgelig ingenting å spise kjeks en gang i blant, men er du blant dem som alltid har kjeks i skapet, og stadig vekk tar deg en kjeks eller tre når du er sulten eller sugen på noe søtt, kan det fort gå utover vekten.

Selv om kjeks inneholder mye kalorier, metter det forholdsvis dårlig.

Nettopp det at kjeksene ikke metter så mye, kan være en fordel hos en som er syk eller småspist. I slike situasjoner kan det være fint med en kjeks som er rik på sukker og kalorier.

Det samme gjelder deg som er svært aktiv eller som er på lange fjellturer. Også her kan det være bra å fylle på med søte kjeks.

Begrens barnas kjeksinntak

De fleste barn elsker kjeks, og mange voksne har en tendens til å gi barna kjeks når de er sultne, sutrete, eller lystne på noe godt.

Det er ingenting i veien med å gi barna en kjeks en gang i blant, og det er en myte at sukker gjør barn hyperaktive, men fordi vi vet at mange barn får i seg for mye sukker, og at mye av dette sukkeret kommer fra saft, brus, kjeks og godteri, kan det være lurt å begrense barnas kjeksinntak.

Det er også lurt å velge noen av de typene som inneholder minst sukker og mettet fett.

Kjeks kan fort bli ekstra kalorier for et barn som har anlegg for å bli overvektig, og kan fortrenge annen og betydelig sunnere mat for barn som ikke spiser så mye.

Mange av kjeksene du finner i butikken likner mer på godteri enn kjeks.

Det kan derfor være lurt å se på kjeks som nettopp dette; godteri som du kan spise innimellom men som du ikke spiser til hverdags.

Dette er en holdning du gjerne kan lære barna dine også.

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sammenliknet næringsinnholdet i et utvalg kjeks som er å finne i de største matvarekjedene.

Vi har ikke tatt med cookies ettersom disse vil bli sammenliknet i en egen test, men her kan du se hvordan det gikk da vi så på næringsinnholdet av cookies i fjor.

For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av kjeksene, har vi sett på hvor mye kalorier, sukker, mettet fett, fiber og salt de inneholder.

Mye kalorier, sukker, salt og mettet fett har trukket ned, mens mye protein og fiber har trukket opp.

I testen er produktene rangert fra terningkast 1 til 4 ettersom ingen av kjeksene er sunne nok til å få høre terningkast. Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at det beste få terningkast 4 og det dårligste terningkast 1.

Et produkt som får terningkast 4 i denne testen, vil ikke nødvendigvis fåsamme resultat hvis det testes mot andre produkter og matvarer.

Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.

Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen. Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Testresultater

Les mer på Bramat.no:
Vann- verdens viktigste næring!
Dette er tabata intervall
Hvilken grønnsak velger du i dag?

Testens tapere har nesten 50 prosent sukker

Hele testen finner du hos bramat.no.