Oslo 26.09.2017
Smakstest av høstens nye sjokolade-produkter
Foto: Jørn H Moen / Dagbladet
Oslo 26.09.2017 Smakstest av høstens nye sjokolade-produkter Foto: Jørn H Moen / DagbladetVis mer

Smakstest av sjokoladenyhetene

Testerne overrasket over ny sjokolade: - Er dette virkelig Freia?

Vi har smakt oss gjennom alle de nye sjokoladene, slik at du slipper.

(Dagbladet): Vi tok kanskje en liten risiko da vi lot tre konditorer, to av dem norgesmestre i konditorkunst, hjelpe oss med å bedømme høstens sjokoladenyheter.

Alle tre franske, med fortid hos Pascal. Nå lager de sjokolade, baker- og konditorvarer i Kaffebakeriet, bakeriet med utspring i cafékjeden Kaffebrenneriet - som vant vår store test av kaffekjedene i sommer.

Fristende testvinner

Før vi startet å smake spurte vi smakspanelet hvilke sjokolader de var mest spent på å teste, og alle tre trakk umiddelbart frem Karl Fazers reisesjokolader, inspirert av London, København og New York.

De hvite sjokoladekulene med lakrisfyll fra Rema 1000 fristet også: Selv om de påpeker at det har gått litt inflasjon i lakriskonfekt, er de spent på å smake denne - og se om den rimeligere varianten holder mål.

Patrick Dufaud trekker også frem den økologiske sjokoladen fra Freia som en han gleder seg til å smake. Og det ble denne som stakk av med seieren i denne smakingen:

SMAKSPANELET (fra venstre): Patrick Dufaud, Gregory Becel og Jeremy Dubanchet.
SMAKSPANELET (fra venstre): Patrick Dufaud, Gregory Becel og Jeremy Dubanchet. Vis mer

- Er dette virkelig Freia? Det smaker mye bedre enn den mørke sjokoladen de pleier å ha, sier Jeremy Dubanchet.

De tre konditorene berømmer produsentene for spennende nyvinninger, selv om de ikke lykkes med alle.

- Det virker ikke alltid, men det blir mer spennende, sier Gregory Becel.

Norsk melk gir god sjokolade

Å lykkes med en mørk sjokolade er ingen selvfølge, ifølge de tre konditorene. Melkesjokolade, derimot, er vi gode på. Hemmeligheten ligger i melken, ifølge Dufaud.

- Melken gjør at norsk melkesjokolade kan hevde seg i verdensklasse. Den norske melkesjokoladen er i samme kvalitet som sveitsisk.

Selv kjøper han likevel lite sjokolade i butikk. Det blir mest til barnas lørdagsgodt, og da er det Bamsemoms som gjelder.

Gregory er fan av Fruktnøtt, og synes det passer med frukt og nøtter når han trener, mens Jeremy spiser noe Freia-sjokolade, men mest fra franske Valrhona.

Karl Fazer: New York - Sjokolade med iskaffe og mud cake

NEW YORK-INSPIRERT: Sjokoladesmaken drukner i pulverkaffe.
NEW YORK-INSPIRERT: Sjokoladesmaken drukner i pulverkaffe. Vis mer

Smakspanelet lot seg friste av utseendet på denne sjokoladen, men dessverre blir de skuffet med én gang vi åpner pakken. Duften som slår mot oss blir ikke mottat med ord som egner seg på trykk.

Sjokoladen overdøves av en kunstig kaffearoma, som dessverre også tar over smaken. Sjokoladen føles tørr, og etterlater en smak av sur pulverkaffe i munn.

Freia: Toffee Helnøtt smakfull

TOFFEE HELNØTT: En sukkerbombe.
TOFFEE HELNØTT: En sukkerbombe. Vis mer

Denne platen ser raus og fristende ut. De store sjokoladeplatene veier vanligvis 200 gram, mens denne er så full av fyll at den veier 300 gram.

Det er mye som skjer i sjokoladen, men sødmen overdøver alt. Nøttesmaken og sjokoladesmaken drukner i en sky av sukker og karamell.

Freia: Premium Petit mørk

PETIT MØRK: Sukkerbombe v 2.0.
PETIT MØRK: Sukkerbombe v 2.0. Vis mer

Denne esken er fylt med små, invididuelt innpakkete, mørke sjokoladekonfekt. De er fylt med mørk sjokoladeganache og hasselnøtter. De er støpt i stilige, futuristiske former. Og smaker bare sukker.

- For en nedtur!

Konsistensen er god, og kombinasjonen av den faste, glatte sjokoladen rundt det silkemyke fyllet med maiskrønsj og hasselnøtt har alle forutsetninger for å lykkes. Men sukkersmaken ødelegger.

Karl Fazer: Copenhagen - Hvit sjokolade med bringebær og lakris

KØBENHAVN-INSPIRERT: Ser lekker ut, men smaker dessverre ikke like godt.
KØBENHAVN-INSPIRERT: Ser lekker ut, men smaker dessverre ikke like godt. Vis mer

Det blir ikke særlig mye mer København en kombinasjonen av hvit sjokolade, lakris og bringebær. Men det er vanskelig med hvit sjokolade, som er så søtt - når det er hovedingrediensen.

Den salte lakrisen treffer blink, men en kunstig bringebærsmak ødelegger.

Smakspanelet berømmer likevel for å tenke nytt i sjokoladeplateformat - og en av testens lekreste sjokolader, både innpakning og plate.

Minde: Krønsjy sjokkis

GODTEPOSE: Lykkes med halvparten, men det blir for søtt.
GODTEPOSE: Lykkes med halvparten, men det blir for søtt. Vis mer

Denne ser spennende ut, men selve sjokoladebitene er lite tiltalende - de er hvite og ser litt slitne ut, slik de gjerne gjør i slike poser.

Av fire biter lever to opp til navnet: Kjeksi og Salte Pipes er interessante i både tekstur og smak. Riskaken er kjedelig, Nidars rispuff er klart bedre, og selve melkesjokoladen faller igjennom når den ikke får selskap, i melkeplettene.

Nidar: Crispo rispuff

NOSTALGI: Puffet ris og sjokolade smaker barndommens jul for mange nordmenn.
NOSTALGI: Puffet ris og sjokolade smaker barndommens jul for mange nordmenn. Vis mer

Crispo Rispuff-platen er en gammel klassiker i nytt format: Rispuff er blant Nidars bestselgere i smågodthylla. Nå kommer den i stort format, og det smaker akkurat det det skal: Sjokolade med puffet ris.

Sjokoladen er litt på den søte siden, men ikke så mye at det er plagsomt, men den savner det lille ekstra, for eksempel litt salt eller mørkere sjokolade.

Karl Fazer: London - Sjokolade med karamell og salte kjeks

SALTE KJEKS: London-sjokoladen lykkes best av Fazers tre reisesjokolader.
SALTE KJEKS: London-sjokoladen lykkes best av Fazers tre reisesjokolader. Vis mer

De tre reise-sjokoladene fra Karl Fazer fanget smakspanelets interesse, og denne leverte klart best. Selve sjokoladen smaker renere, som om den har en høyere kakaomasseandel enn de andre, men det er fortsatt endel kunstige aromaer som ødelegger.

De salte kjeksene gir fin tekstur, og det smaker litt som sjokolade med salte Oreo-kjeks. Denne spiser vi gjerne igjen.

Freia: Kvikk-lunsj mørk

SOM ORIGINALEN: Kvikk-lunsj feirer sitt 80-årsjubileum med å relansere en variant med mørk sjokolade.
SOM ORIGINALEN: Kvikk-lunsj feirer sitt 80-årsjubileum med å relansere en variant med mørk sjokolade. Vis mer

Dette er strengt tatt ingen nyhet, men en relansering, lik originalen - og en limited edition-sjokolade fra et par år tilbake. Smakspanelet vårt liker denne godt, selv om de ikke er helt overbevist - ei heller om denne vil slå an.

Sjokoladen er mørk, men er ikke av det aller mørkeste og bitreste slaget, men for alle som er vant til den ordinære, vil denne likevel fremstå som mindre søt - og ikke like mye «kos».

Rema: Oro hvite sjokoladekuler med lakris og bringebær

LEKKER: Oro-kulene ser bra ut og smaker godt, men vi skulle gjerne hatt mer bringebærsmak.
LEKKER: Oro-kulene ser bra ut og smaker godt, men vi skulle gjerne hatt mer bringebærsmak. Vis mer

Lakris med sjokoladetrekk er en godteritrend vi nok bare har sett begynnelsen på - fra danske Johan Bulow og Lakrismanden til Anthon Berg og Jacobs Utvalgte. Nå har Rema 1000 fått en egen, med en litt annen tvist: Her er hvite sjokoladekuler fylt med flytende lakris.

Boksen ser pen og eksklusiv ut, og kulene tar seg godt ut, både hele - og når vi deler dem i to. Her har produsenten gjort en teknisk god jobb. Det salte fyllet demper sødmen i den hvite sjokoladen, men vi skulle gjerne hatt litt mer bringebærsmak. Det tilfører syre, men smaker dessverre lite bringebær.

Minde: Sofa-sjokkis

BALANSERT: Sofa-sjokkisbitene har en god salt-sukkerbalanse.
BALANSERT: Sofa-sjokkisbitene har en god salt-sukkerbalanse. Vis mer

Denne godteposen treffer langt bedre enn den med krønsj. Hovedgrunnen er sukker-saltbalansen, som er langt bedre her. Fargerike mini-«Non-stop» gjør også at denne er litt mer festlig å sette på bordet.

Populære biter som festkaramell, festplett og karamellfylte biter faller i smak, og de lykkes spesielt godt med karamellen.

Freia Walthers karamell

WALTERS KARAMELL: Ny vri på en ganske ny klassiker.
WALTERS KARAMELL: Ny vri på en ganske ny klassiker. Vis mer

I denne nye sjokoladen i Walters beste-serien, har de ristete mandlene fått selskap av sprø karamell og havsalt. Det fungerer ganske bra.

Det er god krønsj i både mandler og karamell, og saltet kommer godt frem. Karamellen har dessverre litt kunstig aroma - muligens er det vaniljen det sitter i, og det blir et litt industrielt preg på smaken, så det ødelegger for de beste karakterene.

Sætre - Ballerina kulekjeks

Oslo 26.09.2017
Smakstest av høstens nye sjokolade-produkter
Foto: Jørn H Moen / Dagbladet
Oslo 26.09.2017 Smakstest av høstens nye sjokolade-produkter Foto: Jørn H Moen / Dagbladet Vis mer

Ingen i smakspanelet er spesielt begeistret for Ballerina-kjeks, men kulene overrasker positivt. De er luftige, det er god crunch, og disse har vi lyst til å spise flere av.

Denne lukter på femmeren, men det blir akkurat litt for søtt.

Karl Fazer: Berry pearls, sjokoladetrukne jordbær

SPENNENDE: Frysetørrede sjokoladetrukne jordbær imponerer.
SPENNENDE: Frysetørrede sjokoladetrukne jordbær imponerer. Vis mer

Denne posen imponerer smakspanelet allerede før første bit er tatt. Frysetørkete jordbær er pakket inn i melkesjokolad. Det er verdt å få med seg at det er brukt et mye tjukkere lag sjokolade enn illustrert på posen, og det er ikke spesielt mange biter i en pose. (Og det hadde vi ikke påpekt om vi ikke hadde likt dem.)

De store sjokoladekulene ser kanskje ikke så fristende ut om du legger dem i en skål, men når du deler dem opp eller tar en bit, lyser fine røde jordbær mot deg. Det smaker mest av sjokolade, med en fin ettersmak av jordbær. Et morsomt og bra balansert produkt.

Freia Premium økologisk

TESTVINNER: Freias økologiske sjokolade imponerte.
TESTVINNER: Freias økologiske sjokolade imponerte. Vis mer

- Er dette virkelig Freia? Det smaker mye bedre enn den mørke sjokoladen de pleier å ha.

Freias nye økologiske Premium-sjokolade er litt mindre og litt tjukkere enn de andre platene. Det er en klassisk mørk sjokolade, litt bitter på smak - med en nydelig ettersmak med hint av sitrus.

Det er en 70%-sjokolade, litt voksen på smak, men en virkelig god, klassisk mørk sjokolade. Denne kommer vi til å kjøpe igjen.