Drama rundt matgigant

TGI Friday's stenger ny Oslo-restaurant: - Svært dårlige nyheter

De ansatte ved filialen i Klingenberggata fikk nedleggelses-beskjeden bare dager før dørene stengte.

LAPP PÅ DØRA: De siste dagene har dette arket møtt besøkende til TGI Friday's filial i Klingenberggata i Oslo.
LAPP PÅ DØRA: De siste dagene har dette arket møtt besøkende til TGI Friday's filial i Klingenberggata i Oslo.Vis mer

Den amerikanske restaurantkjeden TGI Friday's har hatt en tøff start på høsten i Oslo. I begynnelsen av september kom nyheten om at kjeden la den store filialen de i 21 år hadde hatt på Karl Johan. Etter flere år med milliontap sa eierne stopp. Sommeren 2017 måtte Mattilsynet stenge nettopp TGI Friday's Karl Johan på dagen etter alvorlige brudd på matsikkerheten.

- Det hadde ingen sammenheng, men det er aldri bra at man må stenge en restaurant, uttalte kommunikasjonsdirektør Kenneth Tjønndal Pettersen i Umoe Restaurants, som driver TGI Friday's i Norge og Sverige, til Dagbladet da.

KORT MELDING: De ansatte vedr Fridays' i Klingenberggata mottok varselet om stenging kun to dager før filialen ble nedlagt.
KORT MELDING: De ansatte vedr Fridays' i Klingenberggata mottok varselet om stenging kun to dager før filialen ble nedlagt. Vis mer

I samme intervju understrekte han at TGI Friday's har som motto å skape fredagsstemning hver dag hele uka og at de har flere restauranter i Oslo, Stockholm, Bergen og Malmö som leverer god lønnsomhet og gjesteutvikling.

Det gjelder i så fall ikke filialen de har hatt i Klingenberggate 5. Møter man opp der, finner man nå følgende beskjed på døra: «We are sorry to inform you that we are closed».

Fikk bare noen dagers varsel

Etter hva Dagbladet får opplyst, skjedde stengingen allerede mandag 22. oktober - og beskjeden skal ha kommet svært overraskende på de ansatte.

- Ifølge Dagbladets informasjon fikk de ansatte beskjed om stengingen bare to dager før den faktisk stengte. Hva var årsaken til dette?

- Vi har forståelse for dem som hevder at det har gått fort. Hovedårsaken til at stedet stenger skyldtes sviktende økonomisk utvikling. Det kom opp en interessent som ønsket å overta lokalene, og derfor ble det tatt en rask beslutning, forteller Kenneth Tjønndal Pettersen i eierselskapet.

Tor Andreassen, professor i innovasjon ved Norges Handelshøyskole, mener at to stengte Friday's-restauranter på kort tid viser at hovedkontoret har gitt opp å prøve å komme tilbake med ny ledelse.

EKSPERT: Professor Tor Andreassen ved Norges Handelshøyskole omtaler nedleggelsene som svært dårlige nyheter.
EKSPERT: Professor Tor Andreassen ved Norges Handelshøyskole omtaler nedleggelsene som svært dårlige nyheter. Vis mer

- Dette er svært dårlige nyheter. Kjeder, være seg nasjonale eller internasjonale, er avhengig av et godt renommé.

Den svært anerkjente professoren mener også det er dårlig kjedeledelse som kan ha så varierende driftsforhold:

- Franchisekonsepter er jo kjennetegnet av sterkt fokus på drift for å sikre samme kvalitet uansett hvor eller når man bruker kjeden. Her har ledelsen i Friday's Norge sviktet «big time».

Tapte fire millioner i 2018

Kommunikasjonsdirektør Kenneth Tjønndal Pettersen i Umoe Restaurants sier at det var en kombinasjon av de tapte penger på lokasjonen i Klingenberggata og at det var en interessent som ønsket å overta lokalene, som var bakgrunn for den nye nedleggelsen.

- Hvorfor var det vanskelig å få denne restauranten til å lykkes?

- Vi har gjennomført flere ulike tiltak for å skape lønnsomhet, men vi har dessverre ikke funnet den rette medisinen på de sykdomstegnene vi har sett, medgir Tjønndal Pettersen.

Umoe Restaurants skal så langt i år ha tapt rundt fire millioner kroner på filialen i Klingenberggata. 14 ansatte, hvorav seks i fulltidsstilling, er rammet av nedleggelsen.

- De berørte kan søke på andre ledige stillinger i Friday's, og de vil ha fortrinnsrett på stillinger hvor de har relevant kompetanse. De kan også søke på andre stillinger i konsernet. De har også fått mulighet til å søke på jobb hos dem som overtar lokalene, forteller kommunikasjonsdirektøren.

Høstens to nedleggelser inngår i en bevisst strategi om at man nå velger å satse på de Friday's-restaurantene som kan vise til en positiv utvikling - blant annet på Aker Brygge og ved Oslo City.

- Her lever Friday's-konseptet i sitt beste velgående. I 2019 vil det også åpne en helt ny restaurant i Oslo og en i Fredrikstad, framholder Kenneth Tjønndal Pettersen.

- Hvordan fanger dere opp at publikum ønsker å spise sunnere enn før?

- Vi merker i økende grad en større bevissthet til helse og miljø hos gjestene og dette også farger hvilken mat mange velger å spise. Vi tilpasser oss dette og har eksempelvis flere vegetarburgere enn noensinne på menyen hos Friday's. Vi skal fortsatt tilby våre populære burgere og spareribs, men vi vil framover også få opp mange nye spennende alternativer. I alle våre restauranter vil vi i tiden framover utvide tilbudet av smakfulle retter som ikke inneholder kjøtt. Det kommer til å skje mye på dette området framover, lover kommunikasjonsdirektøren i Umoe Restaurants.