BILLIG-MAAEMO? Esben Holmboe Bang fra Maaemo, har endelig kunnet åpne restauranten han selv har savnet å gå på i Oslo. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
BILLIG-MAAEMO? Esben Holmboe Bang fra Maaemo, har endelig kunnet åpne restauranten han selv har savnet å gå på i Oslo. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Nye restauranter i Oslo

The Vandelay: - Oslos nye it-restaurant

Rimelig bistro fra Maaemo-teamet, moderne japansk izakaya, og en utfordrer til Oslos beste pizza. Det er mye å glede seg til i Restaurant-Oslo, og én skiller seg klart ut.

Publisert
Sist oppdatert

Det har knyttet seg stor spenning til Maaemos rimeligere lillesøster, The Vandelay. Restauranten har som mål å være et lavterskelsted alle skal kunne stikke innom, inkludert de som jobber på Maaemo, en gang i uka.

- Vi skal bruke de samme leverandørene, så fantastisk flotte råvarer, og all knowhow fra Maaemo til å lage fantastisk smakfull mat, men servere den på en mye enklere måte, til en rimeligere pris, sa en entusiastisk Esben Holmboe Bang til Dagbladet, da nyheten om en rimelig restaurant fra Maaemo, Norges eneste restaurant som har hatt tre stjerner i Michelin-guiden, sprakk på nyåret.

<strong>WOW-FAKTOR:</strong> Både døra, og toppen av søyla, midt i rommet, er malt i en knall, lyserosa farge. Foto: Christian Roth Christiansen / Dagbladet
WOW-FAKTOR: Både døra, og toppen av søyla, midt i rommet, er malt i en knall, lyserosa farge. Foto: Christian Roth Christiansen / Dagbladet Vis mer

- Dette skal være et sted jeg selv har lyst til å gå på, med familie eller venner.

Restauranten skulle etter planen ha åpnet i april, men åpningen ble utsatt da Norge stengte ned i mars. Fem måneder seinere, torsdag 3. september, er endelig dagen her, for årets store restaurantnyhet i hovedstaden.

Instagram-vennlig

Når Dagbladet er innom på åpningsdagen er det, ikke overraskende, minst én matanmelder i lokalet. En skuespiller, også kjent utenfor Norges grenser, er i ferd med å avslutte lunsjen, mens en gruppe yummy mummies ooher og aaer over gjengens siste, og søteste tilskudd, og i et hjørne sitter en gruppe moteskribenter og fikler med mobilene sine. Og hvem bærer maten ut fra kjøkkenet og setter den på bordet?

En av Norges, om ikke verdens, beste kokker, Esben Holmboe Bang.

<strong>SJEFEN SELV:</strong> Esben Bang Holmboe er fortsatt på Maaemo om kveldene, men er på The Vandeley på dagtid nå i begynnelsen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
SJEFEN SELV: Esben Bang Holmboe er fortsatt på Maaemo om kveldene, men er på The Vandeley på dagtid nå i begynnelsen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Vi må forresten vente litt før vi kan gå inn. For foran den knallrosa døra, hvis farge tas igjen i toppen av en stor søyle midt i rommet, skal det poseres.

- Er det ikke fresht?

- Det her, må klart være Oslos nye it-restaurant, smiler spisefølget. - Om maten leverer, da.

Vi har ikke engang gått inn døra.

En liten reise

Det er lite ny nordisk når gjengen bak Maaemo, med Esben Holmboe Bang i spissen, åpner rimelig restaurant i nabolokalene. Tenk en klassisk, men moderne, brasseri, som kunne ligget i en hvilken som helst storby. London, Paris, New York, Berlin? Vi kan ikke lenger reise og innta helgefrokosten med fremmede språk surrende i ørene, men vi kan dra hit.

Vienna-stoler og marmorbor setter stemningen, her er noen benker trukket i grått - og innbydende, grønne plassbygde velurbenker strekker seg langs to av ytterveggene. Her er kroken vi vil sette oss ned i, første regntunge høstsøndag, og lese aviser, spise brunsj, drikke kaffe og juice - og kanskje en mimosa eller tre.

<strong>UFORMELT:</strong> Det er en trivelig, kontinental stil på The Vandelay, der de fleste vil føle seg hjemme. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
UFORMELT: Det er en trivelig, kontinental stil på The Vandelay, der de fleste vil føle seg hjemme. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Det er grønne planter, og de obligatoriske svarte stumtjenerne. Malte flater er i en dyp karamellfarge, og dekorert med mer eller mindre kjente svart-hvitt-fotografier i svart ramme. Kate Moss med bart på fingeren, som hun holder opp foran munnen, en dame i BH spiser spaghetti med hele kroppen. Og et lite nikk til Seinfeld på en plakat, hvis sitcom har en birolle som har gjort såpass stort inntrykk at det har inspirert navnet på restauranten.

- The Vandelay er egentlig ment å kunne være hva som helst, eller rett og slett: Her. Litt som The Wolseley i London. Det skal ikke bety noe, man skal ikke tenke på noe annet - det skal være dette stedet her, The Vandelay, sier Niklas Johansson, daglig leder på Maaemo, til Dagbladet.

Moderne bistro

The Vandelay er ikke bare et sted du kan ha en helaften, det er også et sted du kan stikke innom og spise frokost fra klokka halv åtte om morgenen - eller brunsj i helgene. (Vi anbefaler å booke på forhånd, det er mye røde prikker i booking-kalenderen.) Menyen endres til lunsj klokka 11, før middagen serveres kl 17.

Menyen er omtrent som forventet. Pannekaker, havregrøt, eggeretter, wienerbrød og avokadotoast til frokost. Burger eller stek, supper og grønnsakretter til lunsj - og en utvidet versjon av dette til middag.

Menyen er utviklet av Holmboe Bang, sammen med Jay Boyle, tidligere Maaemo, Kontrast og Kolonialen, og han står også over grytene når vi er innom. Stephanie Haywood blir kjøkkensjef - hun har treårig fartstid fra Maaemo. Jessica Senning, tidligere Nedre Foss, Txotx og Mangelsgården, er restaurantsjef. Og har du vært ute i Restaurant-Oslo før, vil du sikkert kjenne igjen mange andre ansikter.

OH LA LA! Måtte dagens hummersuppe få en fast plass på menyen. Herlighet, så mye smak de har klart å få ned i en liten bolle - klassiker fra dag en! Foto: Elisabeth Dalseg
OH LA LA! Måtte dagens hummersuppe få en fast plass på menyen. Herlighet, så mye smak de har klart å få ned i en liten bolle - klassiker fra dag en! Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer

- Men den skal ikke være statisk, her skal vi kunne prøve ut ting og ha ulike temaer, sier Johansson.

Kebab er en hot kandidat. Da Holmboe Bang hadde pop-up, eller restaurant takeover om du vil, på Brutus og serverte kebab, sto køen hundre meter nedover gata. Pre corona og 1-metersregelen.

Dagbladets matjournalister smakte på et utvalg retter fra lunsjmenyen. De vi var mest nysgjerrige på, «gode tomater - om vi har» til drøye hundrelappen og stekt blomkål med yoghurt og krydder, var dessverre ikke på menyen, men det var mye annet godt å velge mellom. Vi smakte på en saftig cheeseburger med løkmarmelade og burgerdressing, grønn salat med majonesbasert dressing, surdeigsbrød og dagens suppe - en hummerbisque som ble servert med mikropoteter og hakkede nøtter, små toast og majones med røkt paprika, og en grillet sitron.

- Den suppa der, burde inn på menyen, sporenstreks! slurper spisefølget. - Slankekuren er offisielt over for i dag. Denne skal ikke bli stående igjen!

Burgeren gled også ned på høykant.

Agurken, med chili og en aldeles vidunderlig artisjokkrem vi fikk frittet ut kokken om omtrentlig oppskrift og framgangsmåte på, var en annen favoritt.

Kommer vi igjen? Garantert. Og vi tror ikke vi blir alene.

- Dette kommer uten tvil til å bli Oslos nye it-restaurant.

Nytt i Restaurant-Oslo:

Til tross for at restaurantbransjen i hovedstaden har vært hardt rammet av ekstra strenge corona-tiltak, har det skjedd mye i Restaurant-Oslo det siste halve året. Her er noen av dem.

Har vi gått glipp av noen? Send oss en mail.

The Vandelay

For å oppsummere: Maaemo-teamets rimeligere lillesøster, skal være et sted alle skal kunne stikke innom - og ha råd til å gå. I ukedagene serverer de tre måltider - frokost, lunsj og middag - i tillegg til brunsj i helga. Menyen er klassisk europeisk, fra pannekaker og avokadotoast til frokost, til burger, biff og pommes frites og piggvar til middag, men små detaljer, som moste poteter med ramsløkkapers, agurk med chili og artisjokkrem, eller bare «skikkelig gode tomater - hvis vi har» (til 135 kroner til lunsj, 165 kroner til middag) vitner om at dette er et kjøkken med ambisjoner.

På nett: The Vandelay

Salome

Tidlig i august åpnet Dag Tjersland og Andreas Viestad Salome i de gamle lokalene til Edda i diagonale i Bjørvika. Salome er en venetiansk bacaro og trattoria.

Ifølge Viestad kan de friste med et utall cicchetti (venetianske småretter, red.anm.), samt carpaccioer, fritert mat, blekksprutrisotto, linguine alle vongloe og det han tror er byens beste tiramisu.

Tjersland er kokk og innehaver av blant annet Signalen, Balthazar og Skur 33, mens Viestad driver Geitmyra matkultursenter og er tidligere matskribent i Dagbladet.

På nett: Salome

Digg

Digg er gründerfabrikken Askeladden & Cos første spisested, som har som mål å gjøre for restaurantbransjen, det selskapets andre virksomheter har gjort for blant annet frisørbransjen (Cutters), legebransjen (Dr. Dropin) og begravelsesbransjen (Verd). Her skal du kunne få en god pizza, til under hundre kroner, på under fem minutter.

<strong>STILLE ÅPNING:</strong> Digg åpnet dørene mandag denne uken.
STILLE ÅPNING: Digg åpnet dørene mandag denne uken. Vis mer

Adam Bjerk, kjent fra Adams Matkasse og Bjerk i Bergen, har bistått med menyen, og pizzarestauranten har kjørt soft åpning i sin første og foreløpig eneste filial i Thorvald Meyers gate på Grünerløkka.

På nett: Digg

Frenchie

Frenchie er en moderne fransk bistro som åpnet tidligere i august i de gamle lokalene til C'est la bab på Lapsetorget. Markedsføringen er til forveksling lik forgjengeren, (there's a new Bab/Frenchie in town) men det er Drueklasen, Olivia-kjedens eiere, som står bak. Teamet, med kjøkkensjef Samuel Stenvall i spissen, lover en grenseløs bistro, og serverer en blanding av klassiske bistroretter, samt retter som løyrom wonton-taco og asiatisk nicoise-salat.

På nett: Frenchie

DiVino

Et lite steinkast unna, i Topphems gamle lokaler finner du nå DiVino. Her serveres antipasti, pizza og pasta - eller du kan gå for en litt større helaftens meny.

På nett: DiVino

ISSHO Matbar

Japansk izakaya i Strøget-passasjen åpnet tidligere i sommer, og serverer japanske småretter som soba nudler, gyoza, sumiyaki kamskjell, andewrap, - og en spektakulær dessert med hvit sjokolademousse som ser ut som en lime.

På nett: ISSHO

Bindaas

Folkene bak Der Pepper'n gror og Pepper'n har tatt over de gamle lokalene til Taco Republica. Bindaas er en bar, men også her blir det indisk gatemat.

Winther

Denne lille perlen av en restaurant, pizzeria, ysteri og matbutikk midt på Aker Brygge har vært åpen en stund, men serveringen er relativt ny. Pizzaen skal være superb, ifølge de to italienske kokkene Andrea Selvaggini og Marcello Tiboni, som hjalp Dagbladet å kåre Oslos beste pizza tidligere i sommer. Pizzakokken har blant annet bakgrunn fra den anerkjente pizzarestauranten Bæst i København.

OSLOS BESTE? Italienske Andrea Selvaggini og Marcello Tiboni er ikke i tvil. Foto: Andrea Selvaggini.
OSLOS BESTE? Italienske Andrea Selvaggini og Marcello Tiboni er ikke i tvil. Foto: Andrea Selvaggini. Vis mer

- Vi fant en ny fantastisk pizza! Dette må være den beste i Oslo, sier de to til Dagbladet. - De har en fantastisk surdeigsbunn, og all osten er laget in-house.

På nett: Winther

Breddos tacos

Breddes tacos åpnet forrige uke i de gamle lokalene til Champagneria i Mathallen. Noen har kanskje besøkt Breddos Tacos i London, som startet som en pop-up, og det er de samme folkene som nå endelig åpner taqueria i Norge. Tidligere har de hatt ulike pop ups, blant annet på Gurken og Eff Eff. Får Oslos beste taco en utfordrer?

Hvor: Mathallen
På nett: Breddos tacos (UK)

Apostrophe

Apostrophe er siste tilskuddet i Lofthus Samvirkelag-familien. I likhet med de andre restaurantene er det pizza på menyen, men i tillegg har de en omakase-meny. Rå fisk og pizza er kanskje ikke den mest opplagte kombinasjonen, men Oslo-beboere har allerede trykket nykommeren til sitt bryst. Det anbefales å booke før du tar turen til nedre Grünerløkka.

På nett: Apostrophe

Arts

Denne restauranten på Filipstad, rett over brua fra Aker Brygge og Tjuvholmen har tidligere huset både galleri og den legendariske restauranten Acqua, der finanskjendisene spiste og festet på slutten av nittitallet. Arts er den perfekte babyen, med kunst fra galleri Fine Arts, som er medeier - og finanskjendisene har allerede strømmet til stedet. Menyen er europeisk, med hovedvekt på italiensk og fransk, men ikke avskrekkende dyrt, om du går for en pasta til hovedrett. Selvskreven location om det blir en sesong tre av Exit.

På nett: Arts

Mohn

Et steinkast unna Arts, nederst i Mohn-gården, finner du Mohn, etter egen beskrivelse «Filipstads beste (og eneste) skranglete sjappe». Det er høyt under taket, teglsteinsvegger, vindu fra gulv til tak - og med gode, økologiske råvarer på menyen, er det lett å tenke at dette er et lite stykke Brooklyn eller Berlin, midt i Oslo.

På nett: Mohn

Berserk

Bokbacka gründere har flyttet tilbake til Sverige, men restauranten har gjenoppstått under navnet Berserk, eller Berserk by Bokbacka, som de heter på Instagram, og store deler av teamet var på plass.

Maten skal være den samme innovative, og kompromissløse, og serveres omakase-stil, kjøkkenet bestemmer.

På nett: Berserk

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer