Mattrygghet

Tidligere ansatte: - Solgte gammel mat

14 tidligere svenske ansatte ut mot matjuks og arbeidsforhold i den amerikanske burgerkjeden.

MATJUKS: Svenske Aftonbladet har rullet opp en stor matskandale hos Burger King i Sverige. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB Scanpix
MATJUKS: Svenske Aftonbladet har rullet opp en stor matskandale hos Burger King i Sverige. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Dårlig hygiene, muggent brød, burgere som har ligget for lenge i varmeskapet og juks med datostempling på mat som har gått ut på dato. Vitnesbyrdene fra 14 tidligere ansatte i Burger King i Sverige er ikke for sarte mager.

HUSKER DU.... ? Robert Aschberg er en gammel kjenning fra TV-ruta, her fra programmet #Trolljegerne fem år tilbake. Foto: TV3
HUSKER DU.... ? Robert Aschberg er en gammel kjenning fra TV-ruta, her fra programmet #Trolljegerne fem år tilbake. Foto: TV3 Vis mer

I dokumentarserien «200 sekunder» på svenske Aftonbladet, avslører den svenske TV-journalisten Robert Aschberg uholdbare tilstander ved flere filialer.

- Jeg sluttet fordi jeg ikke kunne stå for det snusket som foregikk på kjøkkenet, sier en tidligere ansatt.

Burger Kings ledelse i Sverige ønsket ikke å gi avisa et intervju, men sendte i stedet et skriftlig tilsvar til de ulike påstandene. Der kritiserer de blant annet manglende informasjon om hvilke filialer det gjelder, og sier det er vanskelig å svare konkret på noe som ikke kan etterprøves.

- Vi bestreber å drive trygge og gode restauranter for både gjester og ansatte og gjennomfører ofte kontroller for å sikre at vi holder en høy standard, sier de blant annet i tilsvar til videoen.

- Strengere regler enn hos Mattilsynet

Burger King Norge ønsker også å svare skriftlig på Dagbladets henvendelse.

- Vi er overrasket over det som framkommer i Sverige. Matsikkerhet er førsteprioritet hos oss i Burger King og vi tar dette meget alvorlig, sier Rune Sandvik, administrerende direktør i Burger King Norge, i en e-post til Dagbladet.

Han opplyser om at det er satt i gang en omfattende revisjon av alle restaurantene i Sverige, for å sikre at de rutinene de har følges.

- Vi kjenner ikke til liknende saker i Norge. De gangene vi i Burger King Norge får tilbakemeldinger, enten fra våre gjester eller fra våre medarbeidere, er dette noe vi tar tak i sammen med restauranten det gjelder med en gang.

Han forteller at reglene og rutinene for matsikkerhet i Burger King Norge strekker seg lenger enn det Mattilsynet i Norge krever, dette for å sikre matkvaliteten.

- Burger Kings medarbeidere trener på å følge de strenge rutinene som er satt hver dag, hele året og med regelmessig oppfølging. Sammen med våre dyktige ledere gjennomfører vi våre rutiner 100prosent.

- Alle medarbeidere og særlig skiftledere har ansvar for at våre rutiner følges og det er alltid en skiftleder på jobb. Vi jobber for at matsikkerhet skal være en viktig del av kulturen på Burger King. Vi har svært gode skussmål fra Mattilsynet i Norge, noe vi er stolt over.

Domino-effekten

En annen tidligere ansatt forteller Aftonbladet om hvordan de rutinemessig gikk igjennom matskap og endret på datomerkingen av matvarer som hadde gått ut på dato slik at de fortsatt kunne spises.

Avsløringene likner til forveksling på de det danske TV-programmet Operation X avdekket på Domino's-restauranter i Danmark.

I den forbindelse sa Randi Edvardsen, seniorrådgiver ved seksjon for hygiene og drikkevann i Mattilsynet til Dagbladet at hun ikke kjente til historier av liknende omfang i Norge de siste åra, selv om de har avdekket enkeltstående tilfeller av juks med merking på kafeer og restauranter.

- Lett bedervelige matvarer, som fersk fisk og fersk kjøttdeig, er merket med «Siste forbruksdag …» og har alltid angitt oppbevaringsmåte. Slike matvarer skal oppbevares kaldt etter produsentens anvisning. Etter siste forbruksdag kan mikroorganismer i maten gjøre deg syk dersom du spiser produktet, sa Edvardsen til Dagbladet.

- Det skumle er at maten likevel kan se fin ut og smake normalt. Bruk av gode og friske råvarer er viktig for at maten skal være trygg ved servering.

Det tok ikke mange måneder etter disse avsløringene før kjeden var konkurs i Danmark.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer