Oppskrift:

TikTok-Kaaynes fredagsfavoritter

Den norske TikTok-kongen Kristoffer Kaayne Kaalsaas deler tre fredagsfavoritter med Dagbladets lesere.

FINGERMAT: Noe mat er for god for kniv og gaffel - som KFC-kylling. It's finger lickin' good, som reklamen i sin tid sa. Foto: Sigurd Fandango / Sånn her lager du ...
FINGERMAT: Noe mat er for god for kniv og gaffel - som KFC-kylling. It's finger lickin' good, som reklamen i sin tid sa. Foto: Sigurd Fandango / Sånn her lager du ... Vis mer
Publisert

- Da jeg var liten bodde jeg mye i utlandet, og der var det KFC. Det savner jeg i Norge. Det er for lite frityr i Norge – spesielt kylling! sier Kristoffer Kaayne Kalsaas, matbloggeren som ble matvlogger og nå også Norges ukronede TikTok-kokk, til Dagbladet.

I vår er han aktuell med kokeboka «Sånn her lager du ... », fire ord følgerne hans etter hvert har blitt godt kjent med, og i dag deler han noen av favorittene med Dagbladets lesere.

Blant disse er Kaaynes egen versjon av KFC-kylling.

- Det har kommet noen steder med fritert kylling, men for å være ærlig er jeg ganske skuffa, sier Kaayne.

Da er det fint at han har funnet fram til det som visstnok skal være den ekte KFC-oppskriften. Billigere det også.

- Skal du ut, betaler du 120 kr for et par biter. Jeg blir rett og slett litt skuffa. Dette kan jeg lage bedre til en fjerdedel av prisen hjemme!

Raskere enn Eminem

Kaaynes vei til TikTok-tronen begynte med en blogg der han og samboeren skulle lage all verdens nasjonalretter. Det viste seg å være vanskelig å få tak i flygefisk og flaggermus (flaks), så i stedet prøvde de seg på YouTube, der de smakte på rar, eksotisk mat.

Det var likevel ikke før han inntok TikTok at det tok av. Nå følger mer enn 200.000 @kaaynelagermat, kanalen der han lager det meste – på under ett minutt.

- Det var da jeg lærte meg å snakke raskere enn Eminem, sier Kaayne.

Oppskriftene i den nye kokeboka er like sprelske og smakfulle som på TikTok, men her har du litt bedre tid på å følge med. Men for dem som liker video best: Alle oppskriftene ledsages av QR-videoer, der man kan se Kaayne i action.

Fredagstaco

I dag ser fredagene hjemme hos the Kaaynes litt annerledes ut enn da det forsøksvis sto flygefisk og skorpioner på menyen.

- Jeg har en liten datter, og må tilpasse meg litt hva hun spiser. Hun liker godt den maten jeg lager som er fritert, men det er også fint med rutiner, så i det siste har det gått i taco.

Men også fredagstacoen kan pimpes litt – ikke minst for de voksne. En hjemmelaget salsa, guacamole – eller hot sauce.

Kaayne har vært med å arrangere en chilifestival i Oslo, Oslo pepper expo, der Chili Klaus var hedersgjest. Til denne fikk han laget en ordentlig god hot sauce, som han gjerne topper tacoen med.

- Jeg lager vanlig taco, men så tar jeg det et hakk videre, sier han, og presiserer:

- Men om folk liker å kjøpe ferdigsalsa skal de selvfølgelig få lov til det. Jeg dømmer ingen!

HAR DU LYST HAR DU LOV: Kaayne er tilhenger av at du skal spise det du synes er godt, ikke det andre forteller deg at du liker. Foto: Sigurd Fandango / Sånn her lager du ...
HAR DU LYST HAR DU LOV: Kaayne er tilhenger av at du skal spise det du synes er godt, ikke det andre forteller deg at du liker. Foto: Sigurd Fandango / Sånn her lager du ... Vis mer

Han er sterkt imot matelitisme og jåleri. Mat skal være gøy.

- Så lenge du synes det er digg selv, så er det det viktigste. Andre kan ikke fortelle deg hva du liker!

To ord som kan være greie å kunne for å følge oppskriftene:

zlatan = salt
preben = pepper

Entrecôte med crème triple-saus (aka hjerteinfarktsausen)

EKSTATISK GODT: - Dette er min go-to-rett hvis jeg virkelig skal kose meg hjemme alene, sier Kaayne. Foto: Sigurd Fandango / Sånn her lager du ...
EKSTATISK GODT: - Dette er min go-to-rett hvis jeg virkelig skal kose meg hjemme alene, sier Kaayne. Foto: Sigurd Fandango / Sånn her lager du ... Vis mer

En annen av Kaaynes fredagsfavoritter er reverse seared entrecôte.

- Dette er min go-to-rett hvis jeg virkelig skal kose meg hjemme alene. Jeg føler meg som et beist når jeg fortærer et gedigent stykke entrecôte uten grønnsaker mens jeg lager lyder som man egentlig bare burde høre fra soverommet. Det er et syn de færreste vil være vitne til, men smaken, den burde de fleste oppleve.

Bytt gjerne ut crème triple-sausen med chimichurri om du vil ha friskere saus.

(Festmåltid for én veldig sulten person)

Du trenger:

 • entrecôte, minst fire cm tykk, omtrent 400-500 gram
 • 7 dl kremfløte
 • zlatan og preben
 • steketermometer
 • en god klump smør
 • 1 hvitløksfedd - knust
 • 1 stilk rosmarin
 • 1 stilk timian
 • solsikkeolje
 • hyssing

Slik gjør du:

1. Sett ovnen på 140 grader over- og undervarme.

2. Hell kremfløten over i en kjele og kok på lav varme i omtrent en time og 20 minutter. Pass på å røre i sausen med jevne mellomrom så den ikke svir seg i bunnen. Når den er ferdig skal den lukte som karamell, nesten litt som brunost, og være gyllenbrun i fargen. Husk også å sette biffen i ovnen mens du rører.

3. Surr hyssing rundt entrecôten så den holder seg samlet, og ha på rikelig med zlatan og preben. Pass på å krydre kanten. Sett biffen i ovnen med et steketermometer i den tykkeste delen.

4. Ta ut biffen når den har en kjernetemperatur på 52 grader. Det tar omtrent 45 minutter til 1 time. La den hvile i 15 minutter. Da vil kjernetemperaturen ha steget til omtrent 56 grader.

5. Varm opp en jernpanne på høy varme i noen minutter. Ha i litt solsikkeolje og stek biffen kjapt i 1-2 minutter på den ene siden. Deretter snur du biffen og steker videre i 1-2 minutter til med smørklumpen, hvitløksfeddet - knus det nå - og urtene. Øs smøret over biffen mens den stekes. Til slutt steker du kantene på biffen i noen sekunder.

6. Anrett og nytt biffen med sausen som den er, eller legg på noen cherrytomater hvis du vil føle deg litt sunnere.

Hot sauce à la Kaayne

HOT SAUCE: Det finnes et utall å velge mellom i butikk, men den beste lager Kaayne selv, av fersk ananas. Foto: Sigurd Fandango / Sånn her lager du ...
HOT SAUCE: Det finnes et utall å velge mellom i butikk, men den beste lager Kaayne selv, av fersk ananas. Foto: Sigurd Fandango / Sånn her lager du ... Vis mer

Denne hot sauce-oppskriften er superenkel å lage og god på det meste av mat. Jeg er helt avhengig og bruker den på alt: egg og bacon, burgere, ostesmørbrød og til og med iskrem. Den er heller ikke dum å ha på KFC-kyllingen.

Sausen er ikke supersterk, men om du ikke tåler sterk mat, kan du droppe habaneroen. Da vil du dessverre miste noe av den fruktige og florale smaken. Habanero finner du som regel i matbutikker med stort utvalg.

Husk steriliserte oppbevaringsglass til denne oppskriften. For å sterilisere glass lar du dem stå i ovnen på 100 grader i 20 minutter. Pass på at glassene er helt rene.

Du trenger:

 • 1 liten frisk ananas
 • 2 butikkpakker rød chili (cayenne, omtrent 180 gram)
 • 1 stor moden habanero
 • 1,5 stor gul løk, kuttet i grove biter
 • 2,5 dl eplesidereddik
 • 2,5 dl vanlig lys eddik
 • 1 ss zlatan
 • 1 ss sort preben - nykverna
 • 2 ss olivenolje
 • 6 store hvitløkfedd uten skall

Slik gjør du:

1. Skrell ananasen og fjern kjernen. Skjær den i skiver, og del den deretter i biter. Stek ananasen på hver side i ei panne uten smør eller olje til den får en mørk brun, karamellisert farge. Den skal nesten se litt brent ut.

2. Bruk hansker når du håndterer chili, med mindre du vil ha en smertefull opplevelse på dass seinere. Fjern stilkene på den røde chilien og del den i biter. Frøene kan være med. Fjern stilken på habaneroen.

3. Ha begge eddikene, olivenolje, zlatan, preben, stekt ananas, chili, løk og hvitløk, i den rekkefølgen, i en blender. Kjør på høy hastighet i litt over ett minutt.

4. Hell massen over i en kjele og småkok i 10-20 minutter. Når vannet fordamper, får du både en tykkere konsistens go mer konsentrert smak fra de ulike ingrediensene. Hvor mye sausen skal redusere, velger du selv.

5. Hell over på steriliserte glass, så holder sausen seg bra i flere måneder.

(Kanskje) den ekte KFC-oppskriften

KFC-KYLLING: Kaayne har gitt KFC-kyllingen en liten tvist, litt mindre hvit preben, litt mindre hvitløkzlatan. Foto: Sigurd Fandango / Sånn her lager du ...
KFC-KYLLING: Kaayne har gitt KFC-kyllingen en liten tvist, litt mindre hvit preben, litt mindre hvitløkzlatan. Foto: Sigurd Fandango / Sånn her lager du ... Vis mer

I 2016 ble det kjent gjennom Chicago Tribune at nevøen til avdøde Colonel Sanders - KFC-mannen - hadde funnet en gammel notatbok der «obersten» angivelig hadde skrevet ned alle de 11 ingrediensene som skulle til for å lage KFC-kylling. Og ikke nok med det: Han hadde også angitt mengden.

Dette er også min favorittmetode for å få saftig og mør, men samtidig så sprø fried chicken som mulig.

(12 stk.)

Du trenger:

 • 6 rå kyllinglår
 • 2 liter frityrolje
 • 0,5 ss zlatan
 • 1 dl siktet hvetemel

Eggeblanding:

 • 3 egg
 • 3 dl club soda
 • 2,5 dl mel
 • 0,5 ss zlatan

De 11 «magiske» ingrediensene i KFC-blandingen

 • 6 dl siktet hvetemel
 • 4 ss paprikapulver
 • 2 ss hvit preben - nykvernet
 • 1 ss sellerizlatan
 • 1 ss hvitløkszlatan
 • 1 ss sennepspulver
 • 1 ss zlatan
 • 1 ss sort preben - nykvernet
 • 0,5 ss tørket timian
 • 1 ss ingefærpulver
 • 1 ts tørket basilikum
 • 0,5 ts tørket oregano

Slik gjør du:

1. Fyll en stor, dyp gryte halvveis med frityrolje go sett plata på medium varme. Vi vil at oljen skal ha en temperatur på rundt 130 grader, noe som er ganske lavt med tanke på at man vanligvis friterer på omtrent 180 grader. Bruk termometer.

2. Mens frityroljen sakte varmes opp, separerer du lår-delene fra drumstickene. Finn fram fire boller.

3. Legg kyllingbitene i den første bollen og gni inn 0,5 ss zlatan. Sett bollen til side. I den andre bollen har du oppi 1 dl mel. I den tredje blander du sammen ingrediensene til eggeblandingen med en visp, og i den fjerde rører du sammen KFC-blandingen av mel og kryddere.

4. Vurder hvor store stykkene er. Hvis du har for mange i frityren om gangen, vil det avkjøle oljen for mye. Du burde også starte med de største stykkene, lårene, som trenger lenger hviletid etter friteringen.

5. Når oljen er klar: Dypp først én bit kylling i det vanlige melet og deretter i eggeblandingen. La det renne litt av før du har den i KFC-blandingen. Klem krydderblandingen godt inn. Gjenta med de resterende bitene.

6. Friter lårene 18-20 minutter, og legg dem på en rist når de er ferdige. Du burde ikke fritere mer enn tre-fire om gangen.

7. Fortsett med drumstickene som skal friteres i omtrent 17-19 minutter. La de også hvile på risten når de er ferdige.

Bon apetit!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer