TikTok-pastaen: Vi tester

Pastaoppskriften som tømte Finland for fetaost har tatt over TikTok. Vi har testet.

TIKTOKPASTA: Er det virkelig så enkelt å lage seg en god porsjon pasta? Vi har testet. Video: Elisabeth Dalseg / Agusta Magnusdottir Vis mer
Publisert

Det begynte som en spøk på en finsk matblogg. Så ble Finland utsolgt for fetaost. Nå har den finske pastaoppskriften tatt av også utenfor landets grenser og nå er det umulig å skrolle gjennom TikTok eller Instagram, uten å komme over en eller annen versjon av viralpastaen.

Det er ikke så rart. Den er enkel, den er kremet, den har hete og den krever minimalt med matlaging.

Men er den god? Vi måtte selvfølgelig teste.

Oppskriften er enkel. Ta noen cherrytomater, et stykke fetaost, litt olivenolje, hvitløk og hakket chili, ha i en ildfast form, og sett i ovnen. Etter et kvarters tid koker du pasta. Når pastaen er ferdig, heller du av vannet og rører sammen. Et voilà.

Det er akkurat like enkelt som videoen lover. På en halvtime har du en nydelig pasta med kremet tomatsaus, nesten uten å gjøre noe som helst matlaging.

Uunipasta

  • Den opprinnelige oppskriftenuunifetapasta på bloggen Liemessä (In a Pickle på engelsk) har nå mer enn 2,7 millioner sidevisninger. På finsk.
  • Damen bak oppskriften er den finske bloggeren Jenni Häyrinen, som beskriver seg selv som matkunstner, blogger, matfotograf og hun har også skrevet en kokebok om street food og brunch.
  • Bloggen Liemessä er stort sett på finsk, men etter at fetapastaen tok over TikTok har hun også laget et blogginnlegg på engelsk om den.

Tilbake til 24.000-kronersspørsmålet: Smaker det godt?

Ja, det gjør det. Men det kan smake bedre. Selv er vi i overkant glad i syre, og uansett hvor fullt kjøleskapet er, synes vi det er tomt, om vi ikke har sitroner. Men dette? Det blir i overkant syrlig, selv for oss. Syrlige tomater, syrlig fetaost. Balansen er ikke helt der. Det er ikke så mye som skal til, men det må da gå an å gjøre denne enda bedre?

Lag din egen vri

Vi har prøvet og feilet oss gjennom ulike varianter. Hvordan få til det samme, bare ikke så ... syrlig?

Første forsøk kan best beskrives som en fiasko. Siden pasta er italiensk - hvorfor bruke en gresk ost? Vi prøver med en bit mozzarella.

KAN DET BLI BEDRE? Vi prøver med rødløk (til venstre) og mozzarellaost (til høyre).
KAN DET BLI BEDRE? Vi prøver med rødløk (til venstre) og mozzarellaost (til høyre). Vis mer

I det vi setter den inn i ovnen, slår det oss at mozzarellaosten ikke blir kremet når den blir varm, den blir fast. Det blir den også her.

Den avgir også en del vann i ovnen, så resultatet blir deretter. Vanndig tomatsaus med store, seige klumper mozzarellaost. Det smaker bedre, men konsistensen? Nei takk! Her forsvinner hele poenget med at osten og tomatene sammen lager en kremet tomatsaus. Dette er bare trist.

Over til neste: Ricotta. Osten er fortsatt frisk og lett syrlig, men på langt nær så syrlig som fetaosten, og har en nydelig, kremet konsistens.

Resultatet? Suksess! Men hva om vi ikke har ricotta tilgjengelig? Vi kan selvsagt lage selv, men da forsvinner hele poenget med at det skal være enkelt.

PRØVER OG FEILER: Litt rødløk i pastaen veier opp for syren i tomatene og fetaosten (til venstre) og gjør viralpastaen enda bedre. Forsøket med mozzarellaost (til høyre) får blir med det ene. Osten blir seig og gummiaktig, og fester seg til skål og skje, mens pastaen blir liggende i en vanndig tomat og ostevann-saus.
PRØVER OG FEILER: Litt rødløk i pastaen veier opp for syren i tomatene og fetaosten (til venstre) og gjør viralpastaen enda bedre. Forsøket med mozzarellaost (til høyre) får blir med det ene. Osten blir seig og gummiaktig, og fester seg til skål og skje, mens pastaen blir liggende i en vanndig tomat og ostevann-saus. Vis mer

Den tredje løsningen er å tilsette sødme. Vi kan selvsagt ha på en liten klype sukker, men det frister ikke veldig.

Det slår oss også at både løk og hvitløk får en herlig sødme når vi baker det. Kanskje det kan funke med litt mer løk?

Som sagt så gjort. Vi har i en halv rødløk. Sødmen fra rødløken veier opp for syren i tomater og ost - og vi har funnet en ny favoritt.

Slik blir den enda enklere

Det er også mulig å gjøre dette enda enklere. Inspirert av one pot-pasta-fenomenet (og en for tiden ødelagt oppvaskmaskin) måtte vi prøve dette også her.

Framgangsmåten er ganske lik. Vi har tomater, løk, hvitløk, ost, krydder og chili i en ildfast form. Etter cirka 25 minutter, når tomatene er perfekt grillet, har vi pasta og vann i formen. Så dekker vi med aluminiumsfolie, og setter den inn igjen.

Litt prøving og feiling seinere funker dette for vår ovn: 100 gram pasta til 2 dl vann.

SUKSESS: Det er ikke enklere å lage varm lunsj på hjemmekontoret.
SUKSESS: Det er ikke enklere å lage varm lunsj på hjemmekontoret. Vis mer

Tips: Blir det for vanndig når du rører sammen sausen, setter du bare pastaen inn i ovnen igjen i et par minutter, uten folie på toppen, slik at vannet fordamper.

Slik blir den vegansk

Vil du ikke spise ost? Ikke noe problem. Viralpastaen er til forveksling lik pastasausen vi pleier å lage når vi har noen akkurat litt for modne tomater. Dette er en perfekt måte å bruke dem på.

Du kan godt bruke noen ekstra tomater, men det er ikke nødvendig. I stedet kan du gjerne ha i noen skiver løk. Både gul og rød passer fint.

For litt ekstra smak kan du også røre inn en håndfull rucola når du serverer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer