Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Tillater oppdrett på Vega: - Hårreisende

Ministeren gir grønt lys for at John Fredriksen-eid laksegigant får drive oppdrett i verdensarvområdet Vega. - Hårreisende, sier Naturvernforbundet.

HIMMELBLÅ VERDENSARV: Miljøvernministeren har overprøvd Miljødirektoratet og åpner nå for fiskeoppdrett i Vega. Det får Naturvernforbundet og flere andre til å reagere. Området ble kjent for hele Norge gjennom NRK-serien Himmelblå. Foto: Arne Nævra
HIMMELBLÅ VERDENSARV: Miljøvernministeren har overprøvd Miljødirektoratet og åpner nå for fiskeoppdrett i Vega. Det får Naturvernforbundet og flere andre til å reagere. Området ble kjent for hele Norge gjennom NRK-serien Himmelblå. Foto: Arne Nævra Vis mer

- Om et unikt verdensarvområde ikke skal være beskyttet mot forurensende fiskeoppdrett, hva skal være beskyttet da?

Det er Arne Nævra, stortingsrepresentant for SV som stiller spørsmålet etter at klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) gir grønt lys for at Mowi, verdens største lakseoppdrettsfirma, kan starte med oppdrettsanlegg ved Rørskjær i Vega.

Vega har siden 2004 vært på UNESCOs verdensarvliste - og regjeringen har forpliktet seg til å ta vare på området. Nævra reagerer sterkt på utviklingen i saken:

HÅRREISENDE: Arne Nævra (SV) mener det er hårreisende at miljøvernministeren tillater oppdrettsanlegg i verdensarvområet på Vega. Foto: Privat
HÅRREISENDE: Arne Nævra (SV) mener det er hårreisende at miljøvernministeren tillater oppdrettsanlegg i verdensarvområet på Vega. Foto: Privat Vis mer

- Det er hårreisende at Miljødepartementet har satt til side egen fagetats vurderinger, forteller han og viser til at denne saken har hatt lang behandlingstid i byråkratiet.

Mowi er tidligere kjent som Marine Harvest og har shippingmilliardær og Kypros-baserte John Fredriksen som største aksjonær. Selskapet søkte allerede for et par år tilbake om å opprette et nytt oppdrettsanlegg i dette området. Søknaden ble først avslått av Miljødirektoratet, men har nå blitt overprøvd av Klima- og miljødepartementet.

SJELDEN FISK: Stig-Rune Valen var ute for å flytte sauer ved øysamfunnet Fleinvær utenfor Bodø. Da fikk han øye på en svært uvanlig fisk - som sjeldent blir observert så langt nord. Video: Stig-Rune Valen. Klipp: Endre Vellene / Dagbladet TV Vis mer

Nævra mener det er særlig kritikkverdig at konsekvensene av et slik oppdrettsanlegg ikke er utredet:

- Hvordan er det mulig å tillate en slik etablering uten engang å kreve en konsekvensutredning først, spør han retorisk.

I dag sitter Arne Nævra på Stortinget som representant for SV, men har tidligere vært naturfotograf og filmprodusent.

- Som godt bereist naturfilmskaper og biolog må jeg si at dette er ett av de mest verdifulle naturområdene i landet. I dette unike tusenøyersriket møtes kystnatur og kystkultur. Ærfuglen spiller en nøkkelrolle i dette. Og dunværtradisjonen holdes fortsatt i hevd.

- Hva slags konsekvenser får dette anlegget for Vega?

- Et slikt oppdrettsanlegg står for like store utslipp og forurensning som en liten by. I tillegg er det farer knyttet til rømt fisk og sykdommer. Jeg mener at vi bør holde naturbasert næring høyt - og at det ligger et stort potensial på Vega for dette, sier Nævra og fortsetter:

UNESCOS VERDENSARV: Vega ble en del av UNESCOs verdensarvliste i 2004. Foto: Arne Nævra
UNESCOS VERDENSARV: Vega ble en del av UNESCOs verdensarvliste i 2004. Foto: Arne Nævra Vis mer

- Vi må huske på at folk ikke reiser til Norge for å se på oppdrettsanlegg. De kommer til Norge for å se økologi som vi skal være stolte av. I dette området er det havørn, hubro, oter og masse sjøfugler - det finnes ikke maken i Europa! Om vi kan etablere en grønn transportvei, så kan vi tilby noe helt unikt til turistene i framtida: nemlig øyhopping i et Tusenøyersrike under FNs vinger. Derfor er det så viktig å verne om.

SKITT FISKE: Australieren Sam Romeo byttet ut fiskestange med en drone, det ga fiskelykke. Video: @sam_romeo via Instagram. Klipp: Øystein Sæthre Vis mer

Naturvernforbundet: Skaper presedens

Det er ikke bare Nævra som reagerer på at departementet overprøver Miljødirektoratet. Også Naturvernforbundet har engasjert seg i saken. De frykter at vedtaket vil skape presedens og åpne for oppdrett i andre sårbare områder:

UNIKT: Maren Esmark i Naturvernforbundet frykter for at saken om Vega nå vil skape presedens og tillate oppdratt hvor som helst langs kysten. Foto: Naturvernforbundet
UNIKT: Maren Esmark i Naturvernforbundet frykter for at saken om Vega nå vil skape presedens og tillate oppdratt hvor som helst langs kysten. Foto: Naturvernforbundet Vis mer

- Vi frykter at miljømyndighetene nå endrer praksis. Dersom Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn nå slipper næringa til her på Vega, hva skal da være argumentet for å holde den ute andre steder?, spør Maren Esmark, generalsekretær i Naturvernforbundet.

- Dette er et område med store natur- og landskapsverdier. Vega er helt unikt og i verdensklasse hva gjelder natur og landskap. Norge har en lang, lang kystlinje, hvor oppdrettsnæringa spiser seg stadig større og nå er det ikke mange områder igjen hvor det ikke finnes anlegg.

- Hva slags problemer følger med et slikt oppdrettsanlegg?

- Næringa har store miljøkonsekvenser, med utslipp, støy og store anlegg. Naturvernforbundet mener at det må finnes områder langs kysten som er uberørte av industri og frie for oppdrett. Det er soleklart at Vega må være et slikt område. Det verst tenkelige er nettopp at industrien nå kommer og ødelegger verdensarvområdet.

Esmark mener det er begått flere feil i denne prosessen:

- Fylkesmannen ga en feilaktig tillatelse til oppdrett her for flere år siden. Og Miljødirektoratet trakk fornuftig nok denne tilbake i fjor. Men nå overprøves dette igjen. At klima- og miljøvernministeren fra Venstre tilsidesetter Miljødirektoratets vedtak, er å kynisk sette miljø- og naturhensyn til side på verst tenkelige måte.

Ministerens svar: - Strenge krav

Ministeren svarer slik da vi spør om hva som lå til grunn for å overprøve Miljødirektoratets vedtak om å ikke tillate oppdrett på Vega:

- Klima- og miljødepartementet opphevet Miljødirektoratet sitt vedtak fordi det ikke forelå tilstrekkelig grunn til å omgjøre Mowis utslippstillatelse nå.

ÅPNER FOR OPPDRETT: Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) overprøver Miljødirektoratet og åpner for at verdens største lakseoppdrettsfirma kan starte oppdrett i verdensarvområdet Vega. Foto: Regjeringen
ÅPNER FOR OPPDRETT: Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) overprøver Miljødirektoratet og åpner for at verdens største lakseoppdrettsfirma kan starte oppdrett i verdensarvområdet Vega. Foto: Regjeringen Vis mer

Han peker også på byråkratiske regler:

- Det er strenge regler for når forvaltningen kan omgjøre et vedtak slik som dette. Samtidig pågår det nå et arbeid i Vega kommune som skal utrede konsekvensene av akvakultur i nærheten av verdensarvområdet, og vi vil følge denne saken nøye videre, sier klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V).

- Naturvernforbundet og andre har påpekt at denne saken vil skape presedens. Er det nå fritt fram for oppdrettsnæringa, eller finnes det fortsatt grenser for hva som tillates?

- Nei, det er ikke fritt fram for oppdrettsnæringen. Tvert imot blir det stilt strenge krav til alle aktører som ønsker å drive oppdrett. Det denne saken viser oss er hvor viktig det er å konsekvensutrede denne type virksomhet i nærheten av verdensarvverdiene våre, før en beslutning blir tatt. Vi er glade for at Vega kommune nå er i gang med dette arbeidet, sier Rotevatn.

Video not found
SNARVEI: Da ei overfylt elv i staten Washington i USA, oversvømte en nærliggende vei, fikk gyteklar laks en snarvei opp over fjellsiden. Video: Alexis Leonard / CNN Vis mer

Hva skal til for at departementet vil sette en stopper for oppdrettsanlegg? Har dere noen betenkeligheter med at denne næringa sprer seg langs hele kysten, også i sårbare områder?

- Vi har bremsemekanismer på plass. Miljømyndighetene vurderer om det skal gis utslippstillatelse i alle saker. Vi har et trafikklyssystem som strengt regulerer næringen i områder der det er miljøgrunner som tilsier det. Vi har 52 nasjonale laksevassdrag og 29 nasjonale laksefjorder, som skal verne om de viktigste bestandene våre av villaks. Oppdrettsnæringen er en viktig næring for Norge, men den bruker også av fellesskapets areal for å skape verdier. Derfor er det viktig at denne næringa skal ha et forsvarlig fotavtrykk i naturen, og at den drives bærekraftig, sier Rotevatn.

- Vil Venstre være partiet som bygger industri i verdensarvområdet?

- Venstre er opptatt av å ta vare på verdensarven vår. Hvorvidt havbruk er forenlig med dette ved Vegaøyan skal nå utredes videre, og den prosessen vil jeg følge nøye, sier Rotevatn.

Nævra mener det er merkelig at tillatelsen er gitt før konsekvensutredningen er gjort. Han lar seg på ingen måte berolige av ministerens kommentarer:

- Hvorfor i all verden tillater han oppdrettsanlegget her før konklusjonen av utredningen foreligger? Han henviser til trafikklyssystemet, men det går jo bare på lakselus. Her er det helt andre negative sider enn bare lakselus!

Tidligere har også Riksantikvaren uttrykt liknende bekymringer:

- Konsekvensutredninger i forkant er anbefalt for alle større tiltak ved verdensarvsteder, har riksantikvar Hanna Geiran tidligere uttalt i forbindelse med saken overfor NRK.

Mowi har foreløpig ikke besvart Dagbladets spørsmål om hvorfor det er viktig å legge oppdrettsanlegget i verdensarvområdet. Men, kommunikasjonssjef Eivind Nævdal-Bolstad har tidligere uttalt til NRK at saken har vært «frustrerende» og at det er takket være selskapets tyngde at de har maktet å kjempe saken igjennom:

– Den har vært frustrerende. Vi er et stort selskap med mye ressurser, som gjør at vi har folk som har kunnet følge prosessen hele tiden. Det vet jeg ikke om småselskaper langs kysten hadde vært i stand til – og slik skal det ikke være.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!