Tillater oppdrett på Vega: - Hårreisende

Ministeren gir grønt lys for at John Fredriksen-eid laksegigant får drive oppdrett i verdensarvområdet Vega. - Hårreisende, sier Naturvernforbundet.

HIMMELBLÅ VERDENSARV: Miljøvernministeren har overprøvd Miljødirektoratet og åpner nå for fiskeoppdrett i Vega. Det får Naturvernforbundet og flere andre til å reagere. Området ble kjent for hele Norge gjennom NRK-serien Himmelblå. Foto: Arne Nævra
HIMMELBLÅ VERDENSARV: Miljøvernministeren har overprøvd Miljødirektoratet og åpner nå for fiskeoppdrett i Vega. Det får Naturvernforbundet og flere andre til å reagere. Området ble kjent for hele Norge gjennom NRK-serien Himmelblå. Foto: Arne Nævra Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Om et unikt verdensarvområde ikke skal være beskyttet mot forurensende fiskeoppdrett, hva skal være beskyttet da?

Det er Arne Nævra, stortingsrepresentant for SV som stiller spørsmålet etter at klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) gir grønt lys for at Mowi, verdens største lakseoppdrettsfirma, kan starte med oppdrettsanlegg ved Rørskjær i Vega.

Vega har siden 2004 vært på UNESCOs verdensarvliste - og regjeringen har forpliktet seg til å ta vare på området. Nævra reagerer sterkt på utviklingen i saken:

- Det er hårreisende at Miljødepartementet har satt til side egen fagetats vurderinger, forteller han og viser til at denne saken har hatt lang behandlingstid i byråkratiet.

Mowi er tidligere kjent som Marine Harvest og har shippingmilliardær og Kypros-baserte John Fredriksen som største aksjonær. Selskapet søkte allerede for et par år tilbake om å opprette et nytt oppdrettsanlegg i dette området. Søknaden ble først avslått av Miljødirektoratet, men har nå blitt overprøvd av Klima- og miljødepartementet.

Nævra mener det er særlig kritikkverdig at konsekvensene av et slik oppdrettsanlegg ikke er utredet:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer