Diett av bare frukt:

Tina (40) spiser bare frukt: - Det beste jeg har gjort for egen helse

Men dietten blir slaktet av ernæringseksperter.

BÆRER FRUKTER: Etter at Tina Stoklosa begynte å bare spise frukt, har hun aldri følt seg bedre. Foto: Privat
BÆRER FRUKTER: Etter at Tina Stoklosa begynte å bare spise frukt, har hun aldri følt seg bedre. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det hele begynte for fem år siden. Tina Stoklosa (40) fra Warszawa hadde slitt med vekten siden hun var tenåring. På sitt tyngste veide hun 83 kilo og følte seg tjukk og ulykkelig. Da hun fylte 36 år hadde hun prøvd alle mulige dietter og trent hver dag i sju år.

- Ingenting virket. Min avhengighet til mat var sterkere enn viljestyrken, forteller hun til Dagbladet.

En kveld oppdaget hun at en gruppe mennesker som bare spiste frukt og kalte seg selv fruitarians, eller fruktianere på norsk. Hun synes de så utrolig sunne ut, og etter å ha undersøkt livsstilen i ett år konkluderte hun med at mennesker var ment til å være fruktianere. Etter å ha prøvd dietten i ei uke hadde hun aldri følt seg bedre.

- Det var som om jeg var høy og nyforelsket. Jeg prøvde dietten for å gå ned i vekt, men det var lykken som fikk meg til å fortsette. Denne livsstilen har satt meg fri, og jeg vil være fruktianer resten av livet, sier hun, og forteller at hun nå veier rundt 53 kilo.

- En ferie som aldri tar slutt

EVIG FERIE: Tina og kjæresten lever nå et enkelt liv og har egen YouTube-kanal. Foto: Privat
EVIG FERIE: Tina og kjæresten lever nå et enkelt liv og har egen YouTube-kanal. Foto: Privat Vis mer

Å bli en fruktianer har ikke bare gitt 40-åringen en slankere kropp. Hun sier det også har gitt henne en lidenskap. Fra å drive et arkitektfirma med vanlig kontortid, lever hun nå som en nomade i tropene hvor hun bruker dagene sammen med forloveden Simon Beun på jakt etter sjeldne frukter. Livet dokumenterer de på Youtube-kanalen, Fit Shortie Eats, som har over 54 000 abonnenter. Kjæresteparet har også åpnet et selskap som samler fruktelskere over hele verden til en ukentlig fruktjakt.

- Livet er en ferie som aldri tar slutt. Jeg har forenklet dietten min og det har forenklet livet mitt. De siste tre åra har jeg bare reist med 2,3 kilo bagasje.

Spiser i overflod

Stoklosa forteller at livet som fruktianer handler om overflod, og at hun kan spise ubegrenset med frukt til hvert måltid. Daglig forsøker hun å få i seg minimum 2000 kalorier. Hun blander sjelden frukter sammen, og foretrekker søte, tropiske frukter med mye kalorier framfor tomater og agurker, ettersom dette ikke gir nok energi.

- Er du noen gang bekymret for at dietten vil kunne skade helsen din?

- Jeg er hundre prosent sikker på at dette er den mest naturlige dietten for mennesker. Alt med anatomien vår skriker at vi er fruktianere. Jeg føler meg stadig bedre. Dette er det beste jeg har gjort for egen helse.

Gravid fruktianer

Stoklosa ble nylig mamma, og fortalte til Dagbladet noen dager før fødsel at hun ikke endret på matvanene under svangerskapet.

BÆRER FRUKTER: Tina fortsatte med frukt også i graviditeten. Foto: Privat
BÆRER FRUKTER: Tina fortsatte med frukt også i graviditeten. Foto: Privat Vis mer

- Ettersom det å bare spise frukt gjør at jeg føler meg best, mener jeg dette er det beste for babyen i magen også. Men har vært vanskelig å få i seg nok kalorier, og jeg begynte først å legge på meg da jeg var sju måneder gravid. Vi er nå bare noen dager unna fødsel og babyen i magen føles sunn og er av god størrelse.

Store ernæringsmangler

Til tross for at Stoklosa er overbevist om at helsen er bedre enn noensinne på bare frukt, er dietten langt fra noe ernæringseksperter vil anbefale. Catia Martins, professor i medisin ved NTNU, forteller at en som følger et slikt ekstremt diettregime vil få store ernæringsmangler.

- Fruktianere har vanligvis svært lave nivåer av vitamin B12, kalsium, vitamin D, omega 3, jod og fettsyrer. Dette kan gjøre en slapp og sløv, gi anemi og svekke immunsystemet. Lavt nivå av kalsium kan føre til beinskjørhet. Fruktianere er også utsatt for tannråte ettersom det er så mye sukker i frukt, sier hun.

Anbefales ikke

FRUKTELIG LIV: Livet med kjæresten Simon har aldri vært bedre. Foto: Privat
FRUKTELIG LIV: Livet med kjæresten Simon har aldri vært bedre. Foto: Privat Vis mer

Martins får støtte fra klinisk ernæringsfysiolog, Ragnhild Lekven Fimreite. Hun forteller at selv om frukt er rik på både vitaminer, fiber og flere antioksidanter, og det er snakk om mange forskjellige frukttyper, vil en fruktianer over tid få mangel på sentrale næringsstoffer og kunne utvikle feil- og underernæring.

- Hvordan kan det da ha seg at Stoklosa som påstår hun bare har spist frukt de siste åra sier hun aldri har følt seg bedre?

- En slik diett kan virke forlokkende for personer som ønsker å gå ned i vekt, men er ikke noe jeg vil anbefale folk å leve på i lang tid. Ekstremdietter fjerner ofte mange vanlige matvarer som pleier å føre til vektnedgang fordi man får en energireduksjon. Men det betyr ikke at de er sunne eller passer for alle, forklarer Lekven Fimreite.

Ernæringsfysiologen vil ikke anbefale en slik diett, og spesielt ikke til gravide.

- Er man gravid og følger en slik diett burde man som et minimum ta tilskudd av blant annet jod, jern, omega 3, og trolig også kalsium, vitamin D og B12. Flere av disse er viktig for fosterutviklingen. Proteininntaket vil også være ufullstendig i en slik diett, samt andre sentrale næringsstoffer. I et svangerskap er det viktig å ta blodprøver for å se til at man ikke har eller utvikler mangel på viktige næringsstoffer.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer