Svenskene lokker med superpriser:

Tirrer norske politikere: Selger brus med 80 prosent rabatt

Virke: - Får nordmenn til å hamstre usunne varer.

BILLIG BRUS: Fredag 8. mai slippes de nye grensehandeltallene som sier hvor mye nordmenn handler på svenskegrensa. Samtidig presser svenske kjøpmenn ned prisen på brus ytterligere. Foto: Ulike nettbutikker og Lars O Gulbrandsen
BILLIG BRUS: Fredag 8. mai slippes de nye grensehandeltallene som sier hvor mye nordmenn handler på svenskegrensa. Samtidig presser svenske kjøpmenn ned prisen på brus ytterligere. Foto: Ulike nettbutikker og Lars O Gulbrandsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Fredag kom det nye grensehandelstall. Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at handelen har økt med 4,1 prosent på ett år og utgjør over 15 milliarder kroner. Nå tirrer svenskene norske politikere med ekstreme bruspriser.

Hos Gottekungen.se får du kjøpt ett brett med 24 brusbokser til 65 kroner, eller 194 kroner for tre brett. Inkludert frakt blir prisen per boks fire kroner. Hos Maxgodis.se får du tre brett med Pepsi Max til under 350 kroner. Hos Yoolando koster ett brett 82 kroner. På Maximat Nordby er prisen 29,90 kroner for fire 1,5 liter Pepsi Max.

Til sammenligning koster en boks brus (inkl pant) kr 19,40 på Meny.no og kr 22, 70 (inkl pant) på kolonial.no

De fleste av nettbutikkene har en frakt inn til Norge på cirka 20 kroner (som må beregnes i 350-kronersgrensen), i tillegg kommer frakt i Norge.

- Staten taper inntekter

Petter Nome, direktør for Bryggeri- og drikkevareforeningen, har indikasjoner på at grensehandelen har økt eksplosivt.

- Det forteller kjøpesentrene i Sverige, og vi vet at Coca-Cola på svensk side har økt salget til greensebutikkene med 30-40 prosent.

Når det gjelder prisene, tror Nome at brus er en av de viktigste lokkevarene.

Petter Nome, direktør i Bryggeri- og drikkevareforeningen. Foto: Bryggeri- og drikkevareforeningen
Petter Nome, direktør i Bryggeri- og drikkevareforeningen. Foto: Bryggeri- og drikkevareforeningen Vis mer

- Svenske kjøpmenn vet at de som reiser for å handle brus, tar med seg kjøtt, ost, tobakk, alkohol, klær og kosmetikk i tillegg. Dette burde også norske politikere visst, sier han.

I Norge er det slik at symbolpolitikk trumfer fakta, mener bryggeridirektøren.

- Dermed flyttes produksjon og handel til Sverige, Norge mister arbeidsplasser, klimautslippene øker og staten taper inntekter. Hamstringen i Sverige fører også til at vi får i oss mer brus, søtsaker og alkohol enn før, så her har regjeringen og KrF lagt det helt store egget.

GODT ELLER EKKELT?: Det er delte meninger om smaken av brunost blant turistene i Oslo. En gruppe fra Belgia kommer også med et noe spesielt mattips til det folkekjære pålegget. Video: Per Ervland / Ingrid Cogorno Vis mer

Heidi Fouganthin, butikksjef i Nordby Supermarket, bekrefter at de har hatt en kraftig økning når det gjelder salg av brus helt siden starten av året:

Heidi Fouganthin, butikksjef i Nordby Supermarket. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen
Heidi Fouganthin, butikksjef i Nordby Supermarket. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen Vis mer

- Kundene våre handler godt med drikke til ordinere priser som er billigere enn i Norge. Når vi i tillegg har kampanje på brus, øker selvsagt handelsvolumet per kunde, sier hun.

Hamstrer usunne varer

Grensehandelen gir store utfordringer for folkehelsearbeidet, mener direktør for Virke dagligvare, Ingvill Størksen.

- En undersøkelse Opinion gjorde for oss i mai i år, viser at avgiftsøkningene på sjokolade- og sukkervarer får nordmenn til å hamstre mer usunne varer. Blant nordmenn som planlegger å dra på grensehandel i løpet av året, oppgir en av tre at avgiftsøkningene får dem til å reise hyppigere og kjøpe mer sjokolade og snop, sier hun.

Det går igjen utover hele handelsstanden i Norge, fordi nordmenn som først har satt seg i bilen og dratt til Sverige, gjerne handler inn alt fra kattemat til byggevarer, ifølge Størksen.

Ingvill Størksen, direktør i Virke dagligvare. Foto: Virke
Ingvill Størksen, direktør i Virke dagligvare. Foto: Virke Vis mer

- I tillegg til dette, kommer netthandelen med usunne varer, som ifølge aktørene på andre siden av grensen har skutt i været i 2018. Mye av dette er under den momsfrie grensen på 350 kroner. Det er urovekkende at vi ikke en gang har oversikt over hvor mye snop som kommer inn over grensen, sier Størksen, som mener at det haster å få tettet smutthullet på avgiftsfri netthandel fra utlandet.

- Det er bra at Stortinget nå skal se på å avvikle 350-kronersgrensen, men strengt tatt ser vi ikke behovet for å utrede, det burde kunne avvikles på dagen, sier hun.

Petter Haas Brubakk, adm. dir. i NHO Mat og Drikke. (Foto: NHO)
Petter Haas Brubakk, adm. dir. i NHO Mat og Drikke. (Foto: NHO) Vis mer

Administrerende direktør i NHO Mat og Drikke, Petter Haas Brubakk, mener at priskrigen fra svensk side av grensen, understreker at norske produsenter og varehandel hver dag er i en tøff konkurranse med utenlandske aktører.

- Avgiftsøkningene som stortingsflertallet vedtok over natten i statsbudsjettet for 2018, har gjort situasjonen verre for de norske aktørene, setter arbeidsplasser i fare og koster den norske staten avgiftsinntekter. Også derfor er det påfallende at regjeringen ikke bruker ett ord på å adressere grensehandelsproblematikken i revidert nasjonalbudsjett. Denne situasjonen kaller ikke på nonchalance, men på handling, sier han.

KrF: - Vi vet prisene er høye

- Vi vet at prisene på brus er høye, og det har alltid kostet mer å kjøpe godteri og leskedrikk i Norge enn hos nabolandet vårt Sverige. Økningen på 78 øre per halvliteren brus, som er inkludert moms, har ikke så mye å si. Svenskene lokker med lave priser, noe som synes på tallene over snop- og brusglade nordmenn, sier KrFs finanspolitiske talsmann Kjell Ingolf Ropstad.

Han tror imidlertid ikke at det er brusen som frister mest for Ola Nordmann.

Kjell Ingolf Ropstad (KrF). Foto: Stortinget
Kjell Ingolf Ropstad (KrF). Foto: Stortinget Vis mer

- Kjøtt, røyk og alkohol er andre viktige elementer som bidrar til økt grensehandel. Vi vet at kjøtt er det som nordmenn handler desidert mest av. Det ideelle ville vært en mer koordinert avgiftspolitikk i EU for å unngå handelslekkasjer på de store folkehelseutfordringene alkohol, tobakk og sukker.

Ropstad er ikke villig til å gi opp «avgiftsbeskyttelsen».

- Dersom vi skulle hatt like billig kjøtt som Sverige ville vi ikke hatt landbruk i hele landet vårt, og vi ville mistet den kvaliteten på kjøttet som vi setter så høyt. Heller ikke lav pris på alkohol, tobakk eller brus og godteri ville vært fornuftig med tanke på folkehelse og de store utfordringen vi vet at disse produktene har, sier han.

KrF har vært opptatt av to ting for å forebygge handelslekkasje:

- Det første ble vi enige med regjeringen om i revidert budsjett, der vi ber dem om å se på hvordan vi kan redusere prisen på brus uten sukker, men ha en høyere avgift på brus med sukker. På den måten velger de norske forbrukerne sunnere. Det andre er å fjerne det absurde regelverket som gjør at man slipper moms på varer opp til 350 kroner som man bestiller fra utlandet over nettet, sier Ropstad.

Nå ber Stortinget regjeringen å utrede hvordan man kan sikre at alle må betale 25 prosent moms, uavhengig av om det kjøpes på nett fra en norsk eller utenlandsk bedrift.

- Dette er en spesiell regel som svekker norske arbeidsplasser, verdiskapning og skatteinntekter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer