Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Ernæringstest av servelatpølser:

To grunner til å velge servelat framfor salami

Er du opptatt av fett og salt, sjekk påleggspakka.

KJØTTPÅLEGG: Mange er glad i servelat på brødskiva.  Servelat er jevnt over magrere enn salami, men det er relativt store forskjeller også blant servelatproduktene. Velger du riktig, er det kalorier å spare. Foto: ERIK HELGENESET
KJØTTPÅLEGG: Mange er glad i servelat på brødskiva.  Servelat er jevnt over magrere enn salami, men det er relativt store forskjeller også blant servelatproduktene. Velger du riktig, er det kalorier å spare. Foto: ERIK HELGENESET Vis mer

Pølsepålegg som salami, fårepølse og servelat er populære pålegg, ikke minst blant barn.

Sammenliknet med en del andre typer pålegg, er det en del fett og salt i pølse, men servelatpølser inneholder ofte betydelig mindre salt og mettet fett enn for eksempel salami.

Det er også store prisforskjeller mellom butikkenes egne merkevarer og pålegget fra andre produsenter.

BARNAS FAVORITT: Servelat og salami er populære pålegg i matboksen. Foto: STEIN J. BJØRGE
BARNAS FAVORITT: Servelat og salami er populære pålegg i matboksen. Foto: STEIN J. BJØRGE Vis mer

I denne testen har vi sammenliknet næringsinnholdet i servelat og pølser som har en smak tilsvarende servelat og brukes på samme måte.

Varier mellom påleggene

Servelat og salami smaker godt og er et greit alternativ i matpakken. Men det er lurt å variere litt på påleggene, det finnes nemlig andre typer pålegg som ost, leverpostei, egg og fiskepålegg som inneholder mindre fett og salt enn pølsepålegg, og mer av andre viktige næringsstoffer.

Ost er en fin kilde til kalsium, leverpostei gir deg jern, mens egg, makrell, sardiner og laks gir deg proteiner som metter godt.

Fiskepålegg er dessuten en viktig kilde til de gunstige omega-3 fettsyrene.

Topper du det hele med litt tomat, agurk eller paprika, og spiser en gulrot eller eple ved siden av, får du et godt og næringsrikt måltid.

Salt og fett trekker ned

I denne testen har vi sett på hvor mye mettet fett, protein, salt og andel kjøtt de ulike typene servelat inneholder. Mye mettet fett og salt har trukket ned, mens mye protein og kjøtt har trukket opp.

Vi har valgt å gi servelatpølsene terningkast 3-5, der 3 er det minst sunne produktet og 5 er det sunneste. Produktene er rangert i forhold til hverandre.

Et produkt som får terningkast 5 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter.

Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.

VARIERE: Det er lurt å variere pålegg. Ost, leverpostei, egg og fiskepålegg har mindre fett og salt enn pølsepålegg. Men av og til er det lov å si "ja, takk, begge deler". Foto: Solveig Vikene / SCANPIX
VARIERE: Det er lurt å variere pålegg. Ost, leverpostei, egg og fiskepålegg har mindre fett og salt enn pølsepålegg. Men av og til er det lov å si "ja, takk, begge deler". Foto: Solveig Vikene / SCANPIX Vis mer

Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen.

Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt. Hele testen finner du på bramat.no.

Les også: Her er nordmenns favorittpålegg.

Lite som kan slå dette på brødskiva

Testresultater:

Testresultater

Les mer på Bramat.no:
Mat med helsepåstander er ikke alltid sunnere
5 tips for en sunn og aktiv 2017
7 tips for å komme i gang med treningen

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling