Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Michelin Guide Nordic 2019

To Michelin-stjerner til Trondheim!

To nye norske restauranter med Michelin-stjerne. Begge ligger i Trondheim: Credo og Fagn.

SE TV LIVE: Michelin Guide Nordic Countries 2019 presenteres i Aarhus i Danmark. Video: Nicolai Delebekk / NTB Scanpix Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Veldig stas! Helt magisk!

Det var Credo-kokken Heidi Bjerkans korte, men svært lykkelige kommentar til Dagbladet etter at hun i kveld ble tildelt både blank Michelin-stjerne og Michelins nye bærekraftpris i Aarhus.

Trondheim i fokus

Spenningen blant nordmennene i salen steg ytterligere da sjefen for Michelin-guiden, Gwendal Poullennec, allerede i sin åpningstale røpet at Trondheim for første gang var representert i guiden.

RØRT: En rørt Jonas André Nåvik fra Restaurant Fagn i Trondheim tok i mot hvit kokkejakke og Michelin-stjerne i Aarhus nå i kveld. Programleder Timm Vladimir t.v. og Michelin-guidesjef Gwendal Poullennec t.h. Foto: NTB scanpix
RØRT: En rørt Jonas André Nåvik fra Restaurant Fagn i Trondheim tok i mot hvit kokkejakke og Michelin-stjerne i Aarhus nå i kveld. Programleder Timm Vladimir t.v. og Michelin-guidesjef Gwendal Poullennec t.h. Foto: NTB scanpix Vis mer

Tre nye priser i tillegg til stjernene ble delt ut i kveld. Den aller første, bærekraftprisen, Michelin Nordic Guide Sustainability Award, ble tildelt Heidi Bjerkan, kjøkkensjef på Credo, for hennes sterke fokus på lokale, bærekraftig produserte råvarer.

Mange høye skuldre kunne senke seg da nyheten kom om at alle de norske restaurantene som allerede har en stjerne får beholde dem også i 2019.

Fagn - og så Credo

Spekulasjonene om stjerne til Trondheim slo til, da en rørt Jonas Andre Nåvik fra restaurant Fagn ble kalt opp til scenen for å motta en gyllen Michelin-stjerne til spisestedet han driver midt i Trondheim, i lokalene der Credo og Heidi Bjerkan en gang holdt til.

RØRT: En rørt Jonas Andre Nåvik fra restaurant Fagn i Trondheim fikk hvit kokkejakke og Michelin-stjerne i Aarhus i kveld. Video: Nicolai Delebekk / NTB Scanpix Vis mer

Nåvik rakk knapt å sette seg før Trondheim igjen sto i fokus, og Heidi Bjerkan - som allerede hadde mottatt Michelin-guidens nye bærekraftpris bare for få minutter siden - ble kalt tilbake opp på scenen for å motta Michelin-stjerne til restaurant Credo.

To nye norske restauranter med en stjerne i Michelin-guiden, og begge ligger altså i Trondheim.

- Dette er et teamarbeid, er Jonas André Nåviks kommentar til Dagbladet.

Han avslører at han har vært lærling hos Heidi Bjerkan, og kaller henne for intet mindre enn «bærebjelken for trøndersk mat».

- Jeg hadde kanskje ventet at hun fikk to stjerner, sier Nåvik, og forteller at 250 bord på Fagn ble bortbestilt bare i løpet av de tre første kvarterene etter at nyheten om stjernen slapp i Aarhus i kveld.

To stjerner til Noma, Gastrologik og Koks

Restaurant Noma i København kan igjen smykke seg med to Michelin-stjerner, og var den ene av de tre nye restaurantene i denne klassen. Også restaurant Gastrologik i Stockholm ble tildelt to stjerner i årets guide. Den siste, nye restauranten som fikk to stjerner under kveldens tildeling, var restaurant Koks, på Færøyene.

For første gang ble Michelin Nordic Guide Young Chef Award delt ut i år, og denne prisen gikk til den unge kjøkkensjefen Poul Andrias Ziska (28), fra nettopp Koks, Færøyene.

Den siste nye prisen av året, Michelin Nordic Guide Welcome and Service Award, gikk til Henne Kirkeby Kro på Jylland.

Maaemo beholder stjernene

- Michelin er den hellige gral. Tre stjerner er det største du kan oppnå som restaurant, sa Esben Holmboe Bang fra den norske trestjernersrestauranten, Maaemo, til Dagbladet tidlig på kvelden.

Det var før han visste at restauranten også i 2019 får beholde sine tre Michelin-stjerner, i likhet med danske Geranium og svenske Frantzén.

I Oslo kan Lava-gruppens spisested på St.Hanshaugen, Smalhans, glede seg over en BIB-tildeling, en utmerkelse som forteller guidens lesere at dette er et sted du vil få et godt måltid til en sympatisk pris.

- Jeg er veldig lykkelig over at Heidi og Jonas på Credo og Fagn fikk stjerne, kommenterer Bent Stiansen overfor Dagbladet.

Stiansen er tilstede under utdelingen i Aarhus, og kan glede seg over å få beholde sin Michelin-stjerne. Ingen restaurant i Norden har hatt Michelin-stjernen i en lenger periode enn Statholdergaarden - som har kunnet skilte med en stjerne i boka i 22 år på rad.

Bjørn Svensson, kjøkkensjef ved restaurant Galt, en av de andre restaurantene i Oslo med en stjerne, forteller Dagbladet at han er lettet over å få beholde stjernen.

- Men veldig kult for Trondheim! Jeg tippet begge to, sier Svensson.

Verdenskjent restaurantguide

Michelin-guiden, eller Guide Rouge, som franskmennene kaller den, er verdens mest kjente restaurantguide, gitt ut første gang i 1900 av den franske bildekkprodusenten Michelin. Den startet opprinnelig som en liten redaksjonell guide til franske bilister med nyttig informasjon om alt fra kart og kjøreruter, verksteder, hoteller, bensinstasjoner - og etter hvert også spisesteder.

I 1926 begynte guiden å dele ut stjerner til ekstra gode restauranter. De første årene var det bare mulig å få én stjerne, mens i 1931 kom tre-stjerners-systemet.

I 1936 ble vurderingsgrunnlaget for å oppnå de ulike stjernene offentliggjort - og disse kriteriene står fortsatt i dag:

* En veldig god restaurant i sin kategori
** Utmerket kokekunst, verd en omvei
*** Eksepsjonelt kjøkken, verd en egen reise

Stjernene deles ut etter at Michelin-inspektører i løpet av året anonymt har besøkt restauranter Norden over.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!