Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Svenskegodtet rives vekk:

To soleklare godisfavoritter på grensa: Se hva vi aldri får nok av

Etter sukkeravgiften har salget av brus og godteri i Sverige økt med 25 prosent.

FAVORITT: Minde Spesial er det Gottebiten selger aller mest av på Nordby Supermarket i Sverige. Foto: Heidi Fouganthin
FAVORITT: Minde Spesial er det Gottebiten selger aller mest av på Nordby Supermarket i Sverige. Foto: Heidi Fouganthin Vis mer

At godteri er billigere i Sverige er velkjent for de fleste. Etter økningen av sukkeravgiften fra 1. januar ble prisforskjellen enda større, både for lommeboka til Ola Nordmann, men også for svenske kjøpmenn som selger vingummi, sjokolade og drops for under halvparten av prisen i Norge.

- Salget av godteri og brus har økt med cirka 25 prosent hittil fra i fjor, og vi ser at kundene våre handler mye av dette. Så å si alle har brus i handlevognen. Når det gjelder smågodt, er det sjokolade og lakris som er mest populært, sier butikksjef Heidi Fouganthin ved Nordby Supermarket i Sverige.

Minde Spesial, risbrød, Kick lakrisbiter og skumgodis er smågodtbitene som forsvinner raskest hos en av Sveriges største godteributikker, Gottebiten, ifølge Fouganthin.

POPULÆR LAKRIS: Kick er også en av godterifavorittene som det plukkes aller mest av. Foto: Heidi Fouganthin
POPULÆR LAKRIS: Kick er også en av godterifavorittene som det plukkes aller mest av. Foto: Heidi Fouganthin Vis mer

Prisforskjeller

Dette koster smågodt per hekto i Norge:

  • Kiwi: 16,80 kroner/hekto
  • Coop: 16,80 kroner/hekto
  • Rema 1000: 16,80 kroner/hekto

Dette koster smågodt per hekto i Sverige:

  • Gottebiten: 7,90 kroner/hekto
  • Supergott: 7,90 kroner/hekto
  • Godisfabriken: 7,90 kroner/hekto

Sukkeravgiften økte med hele 83 prosent i januar, mens avgiften på brus og andre alkoholfrie drikkevarer gikk opp med 42,3 prosent. To milliarder kroner har staten beregnet å ta inn på budsjettforliket mellom regjeringspartiene, KrF og Venstre.

LØSGODIS: Du får kjøpt over dobbelt så mye godteri i løsvekt i Sverige per hekto enn i Norge. Prisen ligger for det meste på 7,90 kroner/hektoen hos söta bror. Foto: Jenny Mina Rødahl
LØSGODIS: Du får kjøpt over dobbelt så mye godteri i løsvekt i Sverige per hekto enn i Norge. Prisen ligger for det meste på 7,90 kroner/hektoen hos söta bror. Foto: Jenny Mina Rødahl Vis mer

Redusert smågodtsalg

Harald Kristiansen, kommunikasjonssjef i Coop Norge, kan fortelle at salgsvolumet i Coop totalt er redusert vesentlig så langt i år sammenlignet med samme periode i fjor.

- En av forklaringene kan være at vi ikke har kjørt priskrig på smågodt til påske, slik vi lovet, og intensivert kampanjer og pristilbud på sunnere alternativer. Det spiller også inn at vi generelt har fått en høyere pris med økte sukkervagifter, sier han.

Politikernes intensjon med de økte avgiftene var at vi skal spise mindre sukkerholdige varer.

- Men om Coops nedgang i salget av smågodt betyr at nordmenn spiser mindre sukker, vet man ikke. Kjøper man for eksempel godteri i Sverige, er vi like langt i et folkehelseperspektiv, sier han.

Kommunikasjonssjef i Kiwi, Kristine Aakvaag Arvin, bekrefter at de også har hatt en nedgang i smågodtsalget.

- Salget har falt betraktelig, sier hun.

Satser på sunne valg

For Coop er det viktig å gjøre det enklere for kundene å velge sunne produkter, ifølge Kristiansen.

- Vi lanserte derfor til påske sunt smågodt hvor kundene i vår lavpriskjede Extra kunne plukke og mikse frukt og grønt. Det ble en suksess, og nå rulles dette ut som et fast tilbud i over 230 Extra-butikker over hele landet. Coop skal fortsette å gi kundene sunne valgmuligheter, så får politikerne finne ut av om økte avgifter var et riktig virkemiddel for å redusere det totale sukkerinntaket.

Ann-Kristin Pettersen, informasjonssjef i Rema 1000, forteller at de har med fokus på sunne råvarer sett at salget av smågodt totalt sett har sunket noe.

BILLIG SNOP: 13 kroner kostet denne skåla med smågodt fra Sverige. Foto: Jenny Mina Rødahl
BILLIG SNOP: 13 kroner kostet denne skåla med smågodt fra Sverige. Foto: Jenny Mina Rødahl Vis mer

Sjokolade og krokodiller

- Hvilken type smågodt selges det aller mest av?

- Krokodiller er den mest populære varianten i smågodthyllen, sier Pettersen.

- Sjokoladefamilien fra Nidar er mest populær, sier Kristiansen.

- Krokodillene er Kiwi-kundenes favoritt, sier Arvin.