Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Michelin 2020:

To stjerner til Re-Naa

Her er Norges 11 stjernerestauranter.

NÅ: Det er klart for en historisk Michelin-utdeling i Olavshallen i Trondheim. Programleder: Marie Røssland / Dagbladet TV Vis mer

Jubelen sto i taket i Trondheim mandag ettermiddag da Michelin avslørte hvem som får plass i den nye nordiske guiden.

KONFERANSIER: Komiker og matentusiast Thomas Giertsen ledet utdelingen i Olavshallen i Trondheim.
KONFERANSIER: Komiker og matentusiast Thomas Giertsen ledet utdelingen i Olavshallen i Trondheim. Vis mer

Se video fra utdelingen over.

Aller høyest kunne kanskje Sven Erik Renaa og kona Torill juble, da deres restaurant Re-naa gikk fra én til to stjerner i den gjeve guiden, men det var også noen nykommere som kunne juble litt ekstra høyt.

Fire norske restauranter fikk stjerne i Mihcelin-guiden for første gang: Omakase by Vladimir Pak, Speilsalen i Trondheim, Under i Lindesnes og Bare i Bergen.

Med unntak av Maaemo, som har flyttet fra sine tre stjerner, fikk alle de norske stjernerestaurantene beholde sine stjerner.

Nå har Norge en restaurant med to stjerner i Michelin-guiden, Re-naa, og ti restauranter med én stjerne: Under (Lindesnes), Bare (Bergen), Omakase by Vladimir Pak (Oslo), Speilsalen (Trondheim), Fagn (Trondheim), Credo (Trondheim), Galt (Oslo), Kontrast (Oslo), Statholdergaarden (Oslo) og Sabi-Omakase (Stavanger).

Her er årets nye stjerner

TO STJERNER

Norge:

  • Re-Naa
    Sven Erik Renaa og teamet hans har hatt stjerne i Michelin-guiden siden i 2017. Re-Naa har flyttet siden forrige Michelin-utdeling, og flyttet kjøkkenet ut i restauranten, noe som skulle vise seg å være en fordel.

    Sverige:
  • Aloë i Stockholm

Danmark:

  • Alchemist i København
    En spektakulær verdenssensasjon, konkluderte Dagbladets matjournalister etter å ha besøkt den nye restauranten et par uker tilbake. Nesten 50 retter, som inkluderer lammehjerne, en snøball som smaker tomat og en silikontunge man skal kysse av en fast gazpacho, har gjort dette til verdens mest hypede restaurant - akkurat nå.
  • Jordnær i København
    Restaurantsjefen fikk også årets service-pris, og ekteparet som driver restauranten, Eric og Tina Kragh Vildgaard har også seks barn sammen.

Disse restaurantene får én stjerne:

Sverige:

  • Etoile

Norge:

  • Omakase by Vladimir Pak i Oslo
    Pak er tidligere verdensmester i sushi fra Japan, og har jobbet på Sabi Omakase som også har en stjerne i Michelin-guiden. Han har også hjulpet Dagbladet å teste sushilaks og ferdigsushi.
  • Bare i Bergen
    Her får Bergen sin første Michelin-stjerne for Bare restaurant og til kjøkkensjef Kristian Bretten Vangen.
  • Speilsalen i Trondheim
    Christopher Davidsen, tidligere sølvvinner i Bocuse d'Or, fikk en stjerne til sin nye restaurant på det nyrestaurerte Britannia Hotel i Trondheim.
  • Under - Lindesnes
    Danske Nicolai Ellitsgaard driver Norges første undervannsrestaurant Under. Dagbladets anmeldere ble rørt til tårer av maten på den spektakulære restauranten.
HISTORISK UTDELING: For første gang deles de nordiske Michelin-stjernene ut i Norge. Kokk på Speilsalen, Christopher Davidsen, forteller at det har kokt i byen de siste månedene. Video: Sjuve / Dalseg Vis mer

Island:

  • Dill

Finland:

  • Inari i Helsinki

Spesialpriser

Hvert år deler Michelin ut noen spesialpriser, i år er det tre: Bærekraft, service og mentor-prisen.

Kokkementorprisen går til Rasmus Kofoed fra Geranium i København - en kokk som har gjort en særskilt innsats for å hjelpe fram unge talenter. Kofoed har selv tre stjerner i Michelin-guiden, bronse, sølv og gull i Bocuse d'Or - og er i år coach for den danske kandidaten til kokkekonkurransen.

Årets servicepris går til restaurantsjef Tina Kragh Vildgaard fra Jordnær restaurant i København.

Årets bærekraftspris går til Magnus Ek, Oaxen Krog og Oaxen slip restaurant i Stockholm. Bærekraftsprisen ble delt ut for første gang i fjor til Heidi Bjerkan og Credo.

GRØNN KLØVER: Det nye miljømerket til Michelin.
GRØNN KLØVER: Det nye miljømerket til Michelin. Vis mer

I tillegg til bærekraftsprisen har Michelin laget et nytt miljømerke – som gis til restauranter som driver spesielt bærekraftig. Dette merket, en grønn femkløver, ble første gang delt ut i den franske guiden et par uker tilbake.

108, Alchemist, Noma, Credo, Rest, Einer og Stallen var blant restaurantene som fikk det nye merket. Jimmy Øien (Rest), Heidi Bjerkan (Credo) og Sebastian Myhre (Fyr) og Svein Trandem (Einer) var de fire norske som fikk.

Her er årets norske Michelin-stjerner:

To stjerner:

  • Re-Naa (Stavanger)

En stjerne:

  • Under (Lindesnes)
  • Bare (Bergen)
  • Omakase by Vladimir Pak (Oslo)
  • Speilsalen (Trondheim)
  • Fagn (Trondheim)
  • Credo (Trondheim)
  • Galt (Oslo)
  • Kontrast (Oslo)
  • Statholdergaarden (Oslo)
  • Sabi-Omakase (Stavanger)

Maaemo 2

Maaemos kjøkkensjef og medeier Esben Holmboe Berg var første kokk på scenen da han ble invitert på scenen for å fortelle om Maaemo 2 som åpner om ei drøy uke.

– Hva blir nytt? spurte Michelin-direktøren.

– Alt, unntatt teamet, sier Holmboe Bang.

– Vi håper å se deg tilbake på scenen neste år, sa Poullenec, og røpte dermed at Maaemo mest sannsynlig mister sine tre stjerner.

Åtte stjernerestauranter

Før seremonien var det én trestjerners restaurant og sju enstjerners restauranter i Norge.

Skal vi tro ryktene er det flere gode kandidater til å få en stjerne i år, der kanskje Under og Rest skiller seg ut som de to sterkeste kandidatene.

Mange hadde også håpet at À L'aise, med kjøkkensjef og eier Ulrik Jepsen i spissen, skulle få en stjerne men da Jepsen annonserte på Facebook i går at han ikke kommer til å dra til Trondheim, ble det med ett litt mindre sannsynlig.

Norske stjerner 2019

Slik så lista ut stjernene ble delt ut i fjor. 2019 ble første året hvor stjerner ble delt ut til restauranter i Trondheim til Credo og Fagn. Stavanger var første by utenfor Oslo som fikk Michelin-stjerner, til Sabi Omakase og ReNaa i 2017.

Tre stjerner

  • Maaemo

En stjerne

  • Fagn (Trondheim)
  • Credo (Trondheim)
  • Galt (Oslo)
  • Kontrast (Oslo)
  • Statholdergaarden (Oslo)
  • Renaa (Stavanger)
  • Sabi-Omakase (Stavanger)

Bib Gourmand

  • Smalhans (Oslo)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!