Slåss om en av verdens dyreste husleier

Tøff kamp om taxfree-kundene på Gardermoen: - Bare én overlever

Alkohol for milliarder av kroner står på spill på Norges fem største flyplasser.

STOR BUTIKK: Ankomstbutikken på Oslo Lufthavn omsetter alene for to milliarder kroner hvert år. Foto: NTB Scanpix
STOR BUTIKK: Ankomstbutikken på Oslo Lufthavn omsetter alene for to milliarder kroner hvert år. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det brygger opp til storm rundt hvem som skal styre salget av flaskene fylt med vin og sprit på Norges taxfree-flyplasser. På den ene siden står regjeringens støttespiller KrF, som allerede har varslet at de ønsker at Vinmonopolet skal nappe kontrakten fra Travel Retail Norway. På den andre siden står dette selskapet og en rekke store, utenlandske aktører, som ønsker å være med i kampen om milliardkontrakten verdsatt til nærmere seks milliarder kroner i år.

- I vår type virksomhet er det vinn eller forsvinn. Det er bare den som får anbudet i 2022, som overlever. Enten eksisterer Travel Reital Norway, eller så gjør vi det ikke, sa Haakon Dagestad i et flammende innlegg under Handelskonferansen i Oslo i forrige uke.

Dagestad, som er kommunikasjonssjef i taxfree-selskapet med 1500 ansatte i Norge, var tydelig på at myndighetene må være bevisste på spillet som pågår:

- Ville ikke skjedd i Sverige og Finland

- Vinmonopolet jobber for at politikerne skal bestemme at de får kontrakten. Det oppleves svært urettferdig at vi driver en rekke butikker på Gardermoen og fire andre flyplasser etter beste evne. Så kommer det et statlig selskap og sier at de vil ta over virksomheten vår. Sverige og Finland har også alkoholmonopoler, men der er det ingen snakk om at staten skal ta over taxfreehandel mot flyplassenes vilje, framholder Dagestad..

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer