Smugling av dop

Tolleren måpte da dokka ble åpnet: - Kynisk

Først oppdaget tollerne ved Grensekontrollseksjonen Gardermoen at kaffeposen inneholdt dop. Men også den søte dokka gjemte på en hemmelighet...

FARLIG GAVE: Innholdet i kroppen på den søte dukken skjulte en dyster overraskelse. Foto: Tollvesenet
FARLIG GAVE: Innholdet i kroppen på den søte dukken skjulte en dyster overraskelse. Foto: Tollvesenet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Hadde du ikke visst bedre, kunne det ha vært lett å sende en varm tanke til vedkommende som hadde sendt ei dukke i posten til en norsk adressat. Kanskje mottakeren skulle ha bursdag, eller kanskje det bare var en liten trøstegave for at jenta ikke hadde planer i vinterferien?

GJORDE FUNN: Tollerne avslørte at to helt like dokker var fulle av Blåvalium. Foto: Tollvesenet
GJORDE FUNN: Tollerne avslørte at to helt like dokker var fulle av Blåvalium. Foto: Tollvesenet Vis mer

Men tollerne ved Grensekontrollseksjonen på Gardermoen vet at ingen smuglingsforsøk overgår fantasien, og lot seg ikke affisere da de valgte å undersøke pakken nærmere. Staben vet nemlig at smuglere bruker både Kinderegg og frokostblandinger for å bringe narkotika inn i landet. Tilforlatelige sjokoladekuler sendt fra India viste i virkeligheten å være opium.

Fant 3600 tabletter

Som Dagbladets bilder viser, var det ingen ungjente som var tiltenkt «Little Baby»-dokka med skriften Try me trykket på plasten. For da en tollinspektør valgte å åpne forpakningen og tok av den søte morgenkåpa, viste kroppen på dokka å være full av narkotiske tabletter.

To helt like dokker i hver sin postsending inneholdt totalt 3600 tabletter «Blå valium» med diazepam som virkestoff. Pakkene var sendt fra Serbia og ble - i likhet med alle andre beslag - anmeldt til politiet for videre oppfølging.

- Vi erfarer at ulovlige varer skjules i mange typer produkter, også barneleker. Dette skjer hvert eneste år, men ikke nødvendigvis daglig, sier seksjonssjef Tor Gjermund Fredriksen ved Grensekontrollen Gardermoen.

Det ferske beslaget er nok et bevis på at tollkontrollen ikke lar seg lure av smuglerne, som når de forsøker å sende en tilforlatelig dokke i posten.

- Kynisk - ja, overraskende - nei, svarer Fredriksen om de kriminelles nye smuglermåter.

FARLIGE BØNNER: Grønn kaffe sendt fra Thailand inneholdt dopingmiddel. Foto: Tollvesenet
FARLIGE BØNNER: Grønn kaffe sendt fra Thailand inneholdt dopingmiddel. Foto: Tollvesenet Vis mer

De årvåkne tollerne ved Grensekontrollseksjonen på Gardermoen lar ingenting gå dem hus forbi: For bare få dager siden avdekket de at en forsendelse som utenpå fremsto som fruktdrikke og kaffe, i virkeligheten var full av dopingmiddelet Sibrutramine. Begge sendingene ankom med post fra Thailand og var adressert til mottakere i Norge.

FORBUDEN FRUKT: Meizi utgir seg for å være fruktdrikke, men analyser viste at flasken inneholdt dopingmiddelet Sibutramine. Foto: Tollvesenet
FORBUDEN FRUKT: Meizi utgir seg for å være fruktdrikke, men analyser viste at flasken inneholdt dopingmiddelet Sibutramine. Foto: Tollvesenet Vis mer

Tidligere denne måneden forhindret også tollerne at doping gjemt i ulike hårpleie- og melkeprodukter slapp ut på markedet her hjemme. Analyser på tollaboratoriet konkluderte med at innholdet var testosteron.

- Vi har mange tilfeller hvor det er brukt emballasje fra lovlige produkter, men hvor det faktiske innholdet er ulovlig, medgir seksjonssjef Tor Gjermund Fredriksen overfor Dagbladet.

Etter mange år har tollerne opparbeidet god kunnskap om hvilke land man bør være særlig oppmerksomme på , i forhold til smugling av illegale varer. I tillegg følger de med på nye trender internasjonalt.

- Vi har en del gjengangere, men de fleste vi avslører blir tatt for første gang, sier han.

Anbefaler Tolletatens nye Kvoteapp

FALSK HÅRPLEIE: Nissa Plus framstår utvendig som et hårpleieprodukt, men viste seg å inneholde dopingmiddelet testosteron. Foto: Tollvesenet
FALSK HÅRPLEIE: Nissa Plus framstår utvendig som et hårpleieprodukt, men viste seg å inneholde dopingmiddelet testosteron. Foto: Tollvesenet Vis mer

På Grensekontrollseksjonen Gardermoen jobber inspektører døgnet rundt for å stoppe ulovlig brennevin, dop og narkotika - for å nevne noe - fra å komme inn i landet. Tolldirektør Øystein Børmer har tidligere fortalt Dagbladet at de har opplevd en kraftig økning i beslag av beroligende stoffer de siste åra.

De såkalte nye syntetiske narkotiske stoffene kan være 50 til 10 000 ganger kraftigere enn tradisjonell narkotika. De kan være umiddelbart dødelige, selv i små mengder.

- Tolletatens beslag av nye syntetiske (psykoaktive) stoffer gjøres oftest i postsendinger adressert til privatpersoner. Vi kan ikke knytte disse mottakerne til spesielle organiserte miljøer. Mottakerne har adresse over hele landet og er i alle aldrer, har Børmer fortalt.

Tor Gjermund Fredriksens erfaring er at de fleste reisende inn- og ut av Norge er dyktige til å forholde seg til gjeldende regler og velger riktig sone når de passerer tollklareringen.

- Men det vil alltid være en liten andel som ikke er lovlydige. Med Tolletatens nye Kvoteapp er det nå også enklere å fortolle før grensepassering, oppfordrer Fredriksen.

Du kan laste ned Kvoteappen her.

Mer om
mat

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer