PÅ VEI TIL NORSK JULEMARKED: Bilen med mel, sukker, vaniljesukker og olje ble stoppet av tollvesenet. Maten skulle brukes i kaker på et norsk julemarked. Foto: Tollvesenet
PÅ VEI TIL NORSK JULEMARKED: Bilen med mel, sukker, vaniljesukker og olje ble stoppet av tollvesenet. Maten skulle brukes i kaker på et norsk julemarked. Foto: TollvesenetVis mer

Rekordstort beslag av hvetemel, sukker og vaniljesukker på svenskegrensa:

Tollerne forfjamset etter tidenes julebeslag: Trodde de hadde stoppet svensk pepperkakebaker

Når en pepperkakebaker baker pepperkakekaker bør han ikke glemme å tolldeklarere ingrediensene først.

(Dagbladet): Han hadde langt fra rent mel i posen, den svenske sjåføren som i dag tidlig ble stoppet av norske tollere etter å ha krysset grensa ved Kornsjø.

Melposer hadde han derimot masse av. Da tollerne åpnet bilen denne førjulsmorgenen, fant de intet mindre enn 1440 kilo svensk hvetemel.

- Det er det største melbeslaget noen her kan huske at vi har gjort, sier kontorsjef Per-Kristian Grandahl fra grensekontrollavdelingen ved Svinesund tollkontor, til Dagbladet.

KONTROLL: - Maten skulle brukes i kaker på et julemarked, forteller Per-Kristian Grandahl ved Svinesund Tollkontor.
KONTROLL: - Maten skulle brukes i kaker på et julemarked, forteller Per-Kristian Grandahl ved Svinesund Tollkontor. Vis mer

Tollkontoret gjennomførte en rutinekontroll på småveiene i grenseområdet ved Halden denne morgenen, og la først merke til den hvite varebilen da den trillet over grensa klokka 09.25.

- Så litt tung ut

- Den så litt tung ut, så våre betjenter valgte å stoppe den på fylkesvei 22 klokka 09.40, for å finne ut hva som var årsaken til dette, forteller Grandahl.

Og mens kjøtt og ost vanligvis er blant matvarene som oftest forsøkes smuglet inn i Norge, var det helt andre ting som åpenbarte seg da bildøren ble åpnet:

I den tettpakkede varebilen fant ikke tollbetjentene bare hvetemel, men også en del andre ingredienser til det som umiddelbart kunne se ut som noe som skulle brukes til for eksempel en solid porsjon pepperkaker:

10 kilo vaniljesukker og 120 kilo farin. «Farin er det samme som sukker», slik en annen kjent pepperkakebaker med lange ører en gang sa det.

- Ja, vi tenkte først det kunne dreie seg om en pepperkakebaker, men én av ingrediensene viste at dette ikke kunne stemme, forteller Per-Kristian Grandahl ved Svinesund Tollkontor.

TRE PALLER: Tollbetjentene beslagla tre paller med mel, sukker, vaniljesukker og olje etter å ha observert en bil som så tung ut. Foto: Tollvesenet
TRE PALLER: Tollbetjentene beslagla tre paller med mel, sukker, vaniljesukker og olje etter å ha observert en bil som så tung ut. Foto: Tollvesenet Vis mer

- Innimellom alle mel- og sukkerposene sto det nemlig en pall med 600 liter rapsolje. Det tyder på at ingrediensene skulle brukes til en frityrstekt kakevariant, og ikke i pepperkaker, uttaler Grandahl.

På vei til julemarked

Det stemte også med sjåførens forklaring. Han fortalte at han var på vei til et julemarked, der ingrediensene skulle brukes i kaker som ble stekt på stedet og solgt til julestemte nordmenn.

Mest sannsynlig er det snakk om populære, frityrstekte godsaker av typen «churros», som serveres varme, rullet i sukker og kanel, og dyppet i sjokoladesaus. Mange vil ha smakt lignende «smultpinner» i Spania eller Portugal.

- Ja, det må være noe slikt. For da tollerne så nærmere etter, fant de også utstyr i bilen, som var ment brukt til å lage denne typen bakverk, opplyser kontorsjef Grandahl.

SMULTSTEKT DELIKATESSE: Smuglervarene skulle høyst sannsynlig brukes i frityrstekte churros. Reuters/NTB Scanpix
SMULTSTEKT DELIKATESSE: Smuglervarene skulle høyst sannsynlig brukes i frityrstekte churros. Reuters/NTB Scanpix Vis mer

Og når en churroskakebaker baker churroskaker tar han først en stekegryte og en del liter med olje. Så rører han blant annet sammen smør, mel og farin, før han til slutt i gryta slipper deigen, rører omkring og - når den er ferdig - legger deigen på en fjøl.

Bot til sjåføren

Ifølge reglene skal all mat tolldeklareres og betales moms for, når den skal brukes i en kommersiell sammenheng. Privatpersoner kan etter en dagstur over grensa ta med seg mat til en verdi av maks 3000 kroner tilbake til Norge. Har du vært borte i mer enn 24 timer kan du tollfritt ta med deg mat for inntil 6000 kroner, opplyser Grandahl.

Det aktuelle beslaglagte partiet med matvarer ble lastet av på Svinesund, og vil etterhvert bli destruert. Melsmugleren måtte snu og kjøre hjem med uforrettet sak.

- Sjåføren manglet innførselspapirer på varene, som har en verdi på anslagsvis 40 000 kroner. Han ble politianmeldt, og kan vente seg en bot.

Elisabeth Andreassen er på turnè og må planlegge høytiden litt annerledes. Video: Espen Solli Vis mer