Krangler om smuglertallene

Tollerne fortviler på grensa: - Sjefen forteller ikke sannheten

Kraftige kutt gjorde at flere tollstasjoner i fjor gjorde endringer med vaktlistene. - Kritisk for sikkerheten, sier forbundstopp.

SMUGLING: I denne polskregistrerte lastebilen fant tollerne ved Tollregion Midt-Norge store mengder med alkohol og sigaretter.
Foto: Tolletaten / NTB scanpix
SMUGLING: I denne polskregistrerte lastebilen fant tollerne ved Tollregion Midt-Norge store mengder med alkohol og sigaretter. Foto: Tolletaten / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Tidligere denne uka kommenterte tollsjef Wenche Fredriksen ved Svinesund tollstasjon de nye beslagstallene, som viste at smuglingen i 2018 var halvert. Foruten å berømme dyktige kolleger, trakk hun fram det tette samarbeidet med kolleger i Danmark og Sverige; som gjør at en rekke uønskede objekter blir stoppet lenge før de når norskegrensa.

Forbundsleder Fredrik Støtvig i Norsk Tollerforbund satte imidlertid kaffen i halsen, da han leste hvordan ledelsen kommentere statistikken:

- Sjefen forteller ikke sannheten, i hvert fall ikke hele, når det så sterkt antydes at det nå er mindre smuglervarer i omløp i Norge. Hovedårsaken til at beslagene har gått ned, er at tolletaten har hatt langt mindre tilstedeværelse på grenseovergangene i 2018. Vi har lagt bak oss et år med kutt i budsjettene, samtidig som at etaten har prioritert utviklingsprosjekter framfor operativ kraft. Det har vært tynn bemanning, spesielt på natt, helg og høytidsdager. Det er derfor ingen stor overraskelse for oss at beslagene har gått ned, framholder Støtvig overfor Dagbladet.

Smuglerne bruker nye metoder

Han bekrefter at Tolletaten avdekker kriminell aktivitet gjennom god etterretning og samarbeid med utlandet, men mener at det ikke er noen indikasjoner på at smuglingen avtar.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer