SMUGLING: I denne polskregistrerte lastebilen fant tollerne ved Tollregion Midt-Norge store mengder med alkohol og sigaretter.
Foto: Tolletaten / NTB scanpix
SMUGLING: I denne polskregistrerte lastebilen fant tollerne ved Tollregion Midt-Norge store mengder med alkohol og sigaretter. Foto: Tolletaten / NTB scanpix Vis mer

Krangler om smuglertallene

Tollerne fortviler på grensa: - Sjefen forteller ikke sannheten

Kraftige kutt gjorde at flere tollstasjoner i fjor gjorde endringer med vaktlistene. - Kritisk for sikkerheten, sier forbundstopp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Tidligere denne uka kommenterte tollsjef Wenche Fredriksen ved Svinesund tollstasjon de nye beslagstallene, som viste at smuglingen i 2018 var halvert. Foruten å berømme dyktige kolleger, trakk hun fram det tette samarbeidet med kolleger i Danmark og Sverige; som gjør at en rekke uønskede objekter blir stoppet lenge før de når norskegrensa.

Forbundsleder Fredrik Støtvig i Norsk Tollerforbund satte imidlertid kaffen i halsen, da han leste hvordan ledelsen kommentere statistikken:

ENGASJERT: Fredrik Støtvig i Norsk Tollerforbund representerer 85 prosent av de ansatte i Tolletaten.
ENGASJERT: Fredrik Støtvig i Norsk Tollerforbund representerer 85 prosent av de ansatte i Tolletaten. Vis mer

- Sjefen forteller ikke sannheten, i hvert fall ikke hele, når det så sterkt antydes at det nå er mindre smuglervarer i omløp i Norge. Hovedårsaken til at beslagene har gått ned, er at tolletaten har hatt langt mindre tilstedeværelse på grenseovergangene i 2018. Vi har lagt bak oss et år med kutt i budsjettene, samtidig som at etaten har prioritert utviklingsprosjekter framfor operativ kraft. Det har vært tynn bemanning, spesielt på natt, helg og høytidsdager. Det er derfor ingen stor overraskelse for oss at beslagene har gått ned, framholder Støtvig overfor Dagbladet.

Smuglerne bruker nye metoder

Han bekrefter at Tolletaten avdekker kriminell aktivitet gjennom god etterretning og samarbeid med utlandet, men mener at det ikke er noen indikasjoner på at smuglingen avtar.

- All erfaring tilsier at de organiserte aktørene finner nye smuglerruter og metoder, mener forbundslederen.

- Hva har utfordringene internt hatt utgangspunkt i?

Enkelte netter har det omtrent ikke vært ansatte på vakt. Fredrik Støtvig, Norsk Tollerforbund

- I flere år har vi med stigende uro advart mot hvordan manglende bemanning går ut over kontrollen ved landets grenser. På dagtid har det vært nok av folk, men på kvelder, om nettene - og spesielt på« røddager» (jul og påskeferie) er det dyrt å ha ansatte på jobb - og for å spare penger, har vaktlistene blitt kraftig skåret ned. Enkelte netter har det omtrent ikke vært ansatte på vakt. Etatsledelsen bortforklarer årsakene til problemene, for vi ser ingen mindre narkotika i gatene, eller fravær av smuglersprit- og ølsalg på skolene, sier Fredrik Støtvig, og fortsetter:

- Problemet er ikke å stoppe bestemor som kommer med halvflaska si, det alvorlige er å fange opp de kriminelle bandene som står bak storsmuglingen. Disse bandene opererer ikke med 9-16-jobb, vi vet at de også ligger i buskene og motspaner på oss. De kjenner sikkert hemmeligheten om at det har vært tynn bemanning nattetid, og at vi ikke har vært i stand til å ivareta samfunnsbeskytter-rollen. Men vi har fått tydelige indikasjoner på at dette blir bedret i 2019. Godt er det, for galskapen må stoppes, påpeker forbundstoppen.

ETAT I ENDRING: Kim Gulbrandsen i Tolletaten medgir at stramme budsjetter har påvirket tilstedeværelsen.
ETAT I ENDRING: Kim Gulbrandsen i Tolletaten medgir at stramme budsjetter har påvirket tilstedeværelsen. Vis mer

Kommunikasjonsdirektør Kim Gulbrandsen i Tolletaten medgir at stramme budsjettrammer i 2018 i noen grad påvirket tilstedeværelsen:

- Tolletaten er i gang med en omfattende moderniseringsprosess for å møte morgendagens utfordringer. Det var i fjor derfor nødvendig å omfordele budsjettet for å styrke utviklingsprosjektene, forteller han.

- I hvilken grad tror dere den siste statistikken om nedgang i smugling også har sammenheng med færre kontroller enn tidligere?

- Det er mange faktorer som påvirker beslagstallene for enkeltåret 2018, og analysene er ikke ferdige, svarer Gulbrandsen.

Direktøren kan ikke utelukke at resultatene også i år vil være påvirket av budsjettrammene fra året som ligger bak oss.

- Dette anses imidlertid som forbigående konsekvenser av nødvendig omstillingsarbeid og bedring av balansen mellom ressursene vi bruker på drift og utvikling, påpeker han overfor Dagbladet.

Bedre rustet i 2019

I Statsbudsjettet for 2019 er det satt av 445 millioner kroner de neste fire åra til digitalisering og styrking av etatens vareførsels- og kontrollvirksomhet.

- Vi utvikler gode verktøy som de ansatte får nytte av i arbeidshverdagen. Samtidig støtter vi næringslivets behov for en effektiv vareførsel og like konkurransevilkår på en måte som tar sikkerhet og personvern på alvor, bedyrer kommunikasjonsdirektør Kim Gulbrandsen.

Når omorganiseringen i Tolletaten med ny organisasjon og nytt utstyr er tatt i bruk, er Gulbrandsen overbevist om at resultatene vil komme.

- Målet er at Tolletaten skal løse samfunnsoppdraget vårt på en enda bedre måte ved å sikre etterlevelse av lover og regler ved grensekryssende vareførsel. Den enkelte tolltjenestemann er fortsatt etatens viktigste ressurs og trafikantene risikerer også i 2019 å møte tollere hvor som helst og når som helst når de krysser grensene til og fra Norge, understreker direktøren.

De seinere åra har også etaten satset store ressurs på videoovervåkning, som gir gode resultater.

- Smuglerne leker katt og mus med oss og er kjappe til å endre på metodene de benytter, men jeg har et berettiget håp om at den nye teknologien og tilstrekkelig antall ansatte på jobb, gjør at vi i år skal være rustet på en helt annen måte enn i fjor, oppsummerer Fredrik Støtvig i Norsk Tollerforbund.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer