Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Julematpriskrigen:

Tom for ribbe? Nå kommer den tyske

Den ekstra importkvoten på 300 tonn ribbe fra EU kommer godt med.

SJEKK LAPPEN: All kjøttmat skal være merket med opprinnelsesland. Da Dagbladet testet ribber tidligere i høst, var alle ribbene i butikken norske. Nå begynner det å bli tomt, så enkelte steder kan ribba være tysk.
SJEKK LAPPEN: All kjøttmat skal være merket med opprinnelsesland. Da Dagbladet testet ribber tidligere i høst, var alle ribbene i butikken norske. Nå begynner det å bli tomt, så enkelte steder kan ribba være tysk. Vis mer

Planlegger du å spise ribbe i jula? Da er det nok smart å ikke vente så altfor lenge. Nå begynner utvalget å bli mindre.

Da Dagbladet sjekket innom en rekke dagligvarebutikker i formiddag, var det flere gapende hull i ferskvarediskene.

Kan det bli tomt for ribbe?

– Vi har nok varer! Inkludert ribbe. Vi har frossen og nok fersk, sier Nina Horn Hynne i Meny.

– Vi selger nesten utelukkende norsk ribbe, men også bitte litt tysk.

Den billigste ribba på Meny er First Price Tynnribbe til 57,90 kroner per kilo. Dette er også den billigste ribba på Kiwi (som i likhet med Meny eies av Norgesgruppen) – men der var de utsolgt på de Kiwi-butikkene vi besøkte.

Det ser ut til at den ekstra importkvoten på ribbe fra EU på 300 tonn vil komme godt med.

– Vi har valgt å bare ha norsk ribbe i år, og du finner både fersk og fryst, sier Calle Hägg, pr- og kommunikasjonssjef i Rema 1000, til Dagbladet.

– Har dere nok fersk ribbe, eller må man belage seg på fryst om man er seint ute?

TOMME HYLLER: Rema 1000 i Trondheimsveien i Oslo var tom for de rimeligste ribbene merket Prima, men det var fortsatt et par igjen av Julens Klassikere.
TOMME HYLLER: Rema 1000 i Trondheimsveien i Oslo var tom for de rimeligste ribbene merket Prima, men det var fortsatt et par igjen av Julens Klassikere. Vis mer

– Hvis vi skulle gå tom for fersk ribbe i noen butikker er den fryste vel så god. Husk bare å legge den til tining i god tid!, sier Hägg.

Den billigste ribba på Rema 1000 er Prima Tynnribbe til 57,90 kroner, men de var utsolgt for den i de to butikkene vi besøkte.

– Nok til alle

– Om vi selger omtrent i samme tempo som i fjor, vil vi ha nok ribbe til alle, sier Bjørn Takle Friis i Coop.

– Flere har lagt merke til at det ikke har blitt like mye press på ribbeprisene i år som tidligere. Det er litt tilfeldig hva det blir mest press på, virker det som. Det varierer noe fra år til år, sier Takle Friis.

Han presiserer at all ribbe på Coop er norsk.

På Extra kostet den billigste ferske tynnribba fra X-tra 57,90 kroner, og det var fortsatt flere igjen tirsdag formiddag.

Hvorfor tysk?

Endre Myhr i Kjøtt- og fjørfebransjens landsforbund forteller at bransjen helst vil ha så lite import som mulig og at norsk produksjon dekker markedet. Utfordringen er spesiell når forbrukeren vil ha fersk ribbe, og kapasiteten i hele verdikjeden er strukket. Det medfører selvsagt et overskudd av andre stykningsdeler som koteletter, fileter, skinke et cetera.

En større total kapasitet ville samtidig gitt større overskudd resten av året – hvilket bransjen ikke har behov for.

– Siden svenskene skal ha skinke til jul, kunne det kanskje vært en idé å gjøre en avtale med dem! ler Myhr.

Slik det er nå har myndighetene forhandlet en avtale med EU på 300 tonn, for inneværende år. Dette kommer i tillegg til all ribba som produseres i Norge – totalt selges det over 2000 tonn fersk, ukrydret ribbe. Krydrede varianter og fryst ribbe kommer i tillegg, forteller Myhr.

I forbindelse med jul-, nyttår- og julebordsesong regner bransjen med at det vil bli solgt cirka 6500 tonn ribbe. Det vil si at importen utgjør under fem prosent av det som selges i jula.

Den samlede kvoten auksjoneres av Landbruksdirektoratet året før. I 2018 var det seks norske selskap som fikk tilslag på kvoten for import i desember 2019 (se faktaboks).

Hvorfor tysk ribbe, og ikke svensk, dansk eller finsk?

– Det er aktørene selv som velger hvor de kjøper fra og hvilken leverandør, forklarer Myhr.

I 2018 kom om lag halvparten fra Tyskland og resten fra Sverige. Om det importeres fra Tyskland i år, er nok svaret at de faktisk har ribbe som kan leveres, og har kvalitet, pris, og andre kriterier som tilfredsstiller kravene til importørene i Norge.

Sjekk datoen!

Ifølge Petter Wahl Sekne, kjøkkensjef på Furset Catering i Oslo, er det ikke noe problem at ribba er fryst, men det er viktig å være obs på et par ting:

– I utgangspunktet gjelder at jo mer fett det er i et fryst produkt, jo kortere holdbarhet har det. Svin har generelt lav holdbarhet når det kommer til frysing, og i ribbe er det jo ekstra mye fett. Så ta en titt på datostemplinga. Den bør ha god tid igjen før holdbarhetsdato, for å være sikker på at du unngår harskt kjøtt.

En annet poeng er at det kan være vanskelig å se kvaliteten og spensten i ribba når den er fryst. Men frysingen i seg selv er uproblematisk, mener kokken.

PREMIERIBBE: Petter Wahl Sekne med vinneren av årets ribbetest i Dagbladet.
PREMIERIBBE: Petter Wahl Sekne med vinneren av årets ribbetest i Dagbladet. Vis mer

– Om jeg får den ribba jeg skal ha litt tidlig, så hender det at jeg fryser den selv. Kvalitetsmessig har det ingen ting å si.

Slik tiner du ribba

Kjøkkensjefen tipser om å tine ribba et par dager i kjøleskapet. Da mister den mindre væske, og det er mindre fare for at ribba blir tørr.

– Det er viktig å være ute i god tid. Ribba skal også ligge med salt i minst et døgn også. Skal du ha ribbe på julaften – ta den ut den 20, la den tine et par dager, salt den 22, sier Wahl Sekne.

Selv setter han alltid ribba i ovnen på lav varme før han går og legger seg på lillejulaften.

Ribbeslipp med gløgg og pepperkaker

SPRØ SVOR: Dette er metoden som garanterer sprø svor. Video: Dagbladet Mat Vis mer

På den eksklusive matbutikken Maschmanns på Skøyen er det ikke priskrig, men snarere står kvalitet i fokus. De har solgt ribbe fra Innherred i Trøndelag nå i førjulstida, og på fredag slippes årets rykende ferske ribbe. Begivenheten feires med et eget event, som annonseres på Facebook.

– Det er en spesiell ribbe vi slipper på fredag. Norsk Fjellgris fra Valdres. Vi har solgt mye ribbe fra Innherred, lenge, men så er det jo å ha den ribba som er helt fersk av nyslaktet gris, sier Heidi Hertø, daglig leder i Maschmanns til Dagbladet.

Fjellgris leverer på kvelden 19. desember, og da begynner de å skjære den til, klare til å starte salget fredag morgen.

– Vi startet med slipp av nyslakta gris i 2014, og litt av greia med denne ribba er at det er begrenset tilgang på den. Vi bestiller det vi får, og så selger vi til det er slutt.

Stort sett er det tomt i løpet av dagen. Nytt av året er også at de åpner noen timer tidligere enn normalt.

– Vanligvis har vi åpnet klokka ni, nå åpner vi sju. Tidligere har det vært veldig lang kø, men kanskje det vil spre seg ut litt nå? Vi valgte uansett å åpne tidlig for å klare å ta unna det vi kan den dagen, sier Hjertø.

– Vi er mange på jobb, alle kjøttskjærerne er på plass, ingen har fått fri den dagen! Der står de beste og skjærer og selger så fort vi kan. Og så serverer vi gløgg og pepperkaker i køen, så stemningen pleier å være veldig god.